2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dinle !! Dinliyorum
MAKALE #16721 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Mayıs 2016 | 4,027 Okuyucu
DİNLE!! DİNLİYORUM
Hiç düşündünüz mü, neden sadece bir ağzımız ama iki de kulağımız var? Şems Tebriz-i düşünmüş; bununla da kalmayıp, “çok düşünüp, az konuşmak gerek” diyerek konuya yorum getirmiş. “Çok konuşmak faydalı olsa, Allah bize iki ağız ve sadece bir kulak verirdi.” diyerek, aslında yapılması gerekeni de kısaca özetlemiştir. Şaka bir yana, acaba etrafımızdaki insanları ve aslında bize neler anlatmak istediklerini, hiç tam olarak dinlediğimizi düşünüyor muyuz? Ya da etkin dinlemenin bize neler kazandıracağı hakkında bir görüşümüz var mı? Peki, onlar konuşurken gerçekte neler demek istediklerini anlayabiliyor muyuz?.. Dinlemek, sadece söylenen sözlerin birebir akılda tutulması demek değildir. Konuşulanı dinleme eylemi aynı zamanda karşınızda bulunan insanın ne demek istediğini anlayabilme sanatıdır. Bunu hakkı ile yaptığınızı düşünüyorsanız güzel.. “Bir söyle on dinle” demiş atalarımız. Bizlerse genellikle tam tersini yapıyor, on söyleyip bir dinliyoruz. Oysa ki iletişimde dinlemenin önemi oldukça büyük..*Etkin dinleme sadece “dinlemek” olarak algılanmamalıdır. Bu aynı zamanda karşı tarafı anlama, onun değerlerini benimseme olarak da düşünülmelidir. Günümüzde sorunların birçoğu etkin dinleme yapamadığımızdan kaynaklanıyor. Dinlemek kolay gibi görünse de oldukça zor ve irade isteyen bir eylemdir. Aksine konuşmak daha kolaydır. Basit bir oyun vardır: “Kulaktan kulağa.” Aranızda bu oyunu oynamayan yoktur sanıyorum. “X” kişisinin söylediği kelime “Y” kişisine ulaşıncaya kadar şekilden şekle girer. Örneğin X kişisi yanındakinin kulağına “Klavye” der. Kelimemiz kulaktan kulağa aktarılarak Şövalye, Sürahiye, Kurabiye, Nuriye, Huriye gibi farklı kelimelere dönüşür. Oyunda görüldüğü üzere, bir kelime yanlış aktarım sonucu anlamından oldukça uzaklaşabilmektedir. Çok kritik bir sağlık bilgisinin, yanlış anlaşılması sonucu doğurabileceği problemleri hiç düşündünüz mü? İşte etkin dinleme bu ve benzeri durumlarda daha da önem kazanıyor. İletişim sürecinin en önemli unsurlarından biridir etkili dinlemek. Dinlemek, öğrenilmesi ve geliştirilmesi gereken bir beceridir. Dinleme etkili bir şekilde yapılmazsa sağlıklı iletişim kurulamaz. Etkili dinleme, iletişimde bulunduğumuz kişiden mesajı tam ve doğru olarak alma etkinliğidir. Aşağıda yer alan ve*“dinlemek”*konusunda size belki de farklı bir bakış açısı kazandıracak olan*5 Altın Kural’a*dikkat etmenizi öneririm.
1.*Kulağınız Duysun Ancak Aklınız da Dinlesin; Tüm gerekleri yerine getirerek karşınızda bulunan insana onu dinlediğinizi ispat etmeye çalışsanız bile, önemli olan aklınızın da onu dinlemesidir. Ezberiniz iyi ise, beyninizin derin kıvrımlarında bunu tutabilmek kolaydır. Ancak anlamak, yorum getirmek ve arada size kurulabilecek tuzak sorulara mantıklı cevaplar vererek duruma hakim olabilmek, ancak etkin dinleme yeteneğine sahip olanların işidir.
2.*Konuya Konu Karıştırmayın; Etkin dinleme bir yetenek olsa da, sonradan uğraşılarak kazanılabilecek bir özelliktir. İnsanları dinlerken konuştuğunuz konuya bloke olmayı öğrenmek de Etkin Dinleme Sanatı’nın altın kurallardan biridir. Konuşanın hızını kesip aklınıza eseni söylediğiniz zaman, ne söylenilmek istenen anlaşılır ne de araya karıştırdığınız diğer çerez konulara çözüm bulunur. Zamanınızın yönetimi size kalmış; ama onu boşa zaman harcamak tercihiniz değilse farklı konulara girerek karşınızdakini yavaşlatmak ya da moralini bozmayıp devam etmesini sağlamak en doğru ve güvenilir bir eylemdir.
3.*Karşınızdaki Konuşurken Onu Bölmeyin; Önemli bir konuyu dinlerken sağınıza solunuza selam vermek ya da gözünüzü televizyona dikmek daha da olmadı bir arkadaşınıza telefon açmak gibi karşınızdaki insanı bölüp ona kendisini gereksiz hissettirecek davranışlar yapmaktan kaçının. Kimi insanlar bir diğeri konuşurken karşısındakinin dikkatini çeşitli nedenlerle dağıtır. Siz, siz olun, anlamak istiyorsanız, anlatanın da kendinizin de dikkatini dağıtmayın.
4.*Konuşanın ve Sizin Vücut Diline Dikkat; Vücut diliniz susmaz! Sizin, konuşanı dinleyip dinlemediğinizi hınzır bir şekilde her daim ele verecektir. Anlamaya çalışmak eyleminizin başarılı olabilmesi için, sizinle konuşan insanın öncelikle ona önem verdiğinizi hissetmesi gerekir. Aklınız vücut dilinizle uyum içinde olmalı ki, dinlediğiniz insan da kendisini güvende hissetsin. Öte yandan, sizin de gözünüz konuşanın üzerinde olmalı ki, söylenenlerle ilgili çelişkide kaldığınız zamanlarda onun vücut dili gerçeği deşifre etmenize yardımcı olabilsin.
5.*Kavgacı ve Sinirli Davranışlardan Kaçının; Dinlediğiniz konu sizi sinirlendirecek bir şey olsa bile, bunu göstermekten kaçının. Aksi halde sinirlendiğinizi, etkilendiğinizi anlayan kişi konuşmaz, konuyu kapatmak üzere bir kaçış yolu arar ya da daha kötüsü, zayıf tarafınızı yakaladığını anladığından sizi beklemediğiniz bir anda mat edebilir.
Unutmayın!.. Sadece gerçekten dinlediğiniz zamanlarda işinize yarayabilecek bir şeyleri öğrenme imkanınız olacaktır. Öğrenilen her bilgi, hayat yolunda bir adımın daha, kolaylıkla atılmasına yardım eder. Ancak gerçekten iyi bir dinleyiciyseniz, dinlediklerinizden işinize yarayabilecek bir şeyler çıkarır, karşınızdakinin ya da sizin önemli bir problemine çözüm getirebilirsiniz. Aslına bakarsanız hayat o denli kısa ve o denli karmaşıktır ki… Eğer kolay tarafından yaşamak ve yorulmamayı tercih ediyorsanız, ne yapıyorsanız ona bloke olmaya çalışın. Göreceksiniz işiniz azımsanmayacak derecede kolaylaşacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dinle !! Dinliyorum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Dinle !! Dinliyorum' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:06
Top