2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Detoks Nedir?
MAKALE #16722 © Yazan Dyt.Tuğçe SERT | Yayın Mayıs 2016 | 2,881 Okuyucu
Detoks programlarında amaç zayıflamak değil, vücuttaki kimyasal toksinleri doğal besinlerle vücuttan temizlemektir. Detoks kürleri 2 haftada 1 gün, ayda 2-3 gün, 3-6 ayda 1 hafta süreyle uygulanabilir. Detoks, kimyasal temizlenmeyle başlar. Kafein, zararlı kimyasalların en önemlisidir. Kahve, çay, çikolatalı yiyecekler ve enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır. Bunun dışında bu süreçte alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.

Hayvansal proteinler, yağ, rafine şeker ve nişasta detoks için yararsız olmakla kalmaz aynı zamanda büyük bir asidik atık üreterek temizlenme sürecini engeller. Bu yüzden detoks diyetinde kesinlikle elimine edilmelidir. En önemli adım, kanı asitleştirecek yiyecek ve içeceklerden tamamen kaçınılmalıdır. Bu tarz yiyecekler detoksa başlamadan 1 hafta önce yavaş yavaş bırakılmalıdır. Bu süreçte et, süt ürünleri ve yumurta dâhil olmak üzere tüm hayvansal gıdalar çıkartılmalıdır. Bunun dışında ekmek, makarna, kek, pasta gibi unlu ürünler ve rafine nişasta detoks boyunca tüketilmemelidir.

Detoks diyetinin iki temel taşı taze meyve ve sebzelerdir. Meyvelerin, önemli temizleme ve arındırma özellikleri varken sebzeler daha çok iyileştirici ve tamir edicidir. Her ikisi de alkali yapıcıdır, çok az atık üretirler ve sindirimleri için fazla enzim ve enerji gerektirmez. Meyveler ve sebzeler ayrı tüketilmelidir.

Detoksun Sakıncalı Olduğu Durumlar

* Organ yetmezliği olanlar
* Hamileler
* Emziklilik
* Yüksek tansiyon
* Yaşlılar
* Diyabet hastaları
* Çocuklar

DETOKS SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

* Detoks süreci boyunca her gün 6-8 bardak su içilmelidir. İlk olarak sabah * kalkar kalkmaz 2 bardak içilmelidir. Daha sonra kahvaltı ve öğle arasında, öğle ve akşam arasında da 2 bardak ve geri kalan miktar yatana kadar bitirilmelidir.
* Bu süreçte diğer önemli içecek bitki çaylarıdır. Arınma sürecinde çok önemli destek sağlarlar. Hemen hemen tamamı alkali yapıcıdır.
* Detoksa başlamadan önce sigara ve alkol tamamen bırakılmalıdır.
* Kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
* Detoks sürecinde bulunduğunuz yeri sık sık havalandırmaya özen gösterin.
* Program boyunca tüketeceğiniz meyve ve sebzelerin taze olmasına özen gösterin.
* Bol miktarda güvenli kaynak ve alkali suyu kullanın.
* Uyanır uyanmaz 2 bardak limonlu su tüketin.
* Kahvaltıdan önce yarım saatlik hafif bir yürüyüş ve derin nefes alma çalışmaları yapın.
* Kuşluk ve ikindi ara öğününde özel hazırlanmış sebze suları tüketmelisiniz.
* Akşam yemeklerini en geç 19.00 da tamamlamalısınız.
* Akşam yemeğinden sonra da yarım saatlik hafif yürüyüşler yararlı olacaktır.

Detoks Sebzeleri Nelerdir?
Sebzelerle ilgili seçim yaparken bedeni aktif olarak temizleyenleri ve iyileştirenleri, kanı ve dokuları alkali yapanları seçmek gerekir. Bu sebzeler;

Kabak
Havuç
Kereviz
Maydanoz
Pancar
Lahana grubu sebzeler
Tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler
Sarımsak, soğan ve zencefilde güçlü temizleyici besinlerdir. Bu nedenle sebzeleri tatlandırmak amacıyla kullanabilirsiniz.

Detoks sırasında sebzeler 3 şekilde hazırlanabilir;

Sebze çorbası şeklinde,
Buharda,
Buğulama veya tavada pişirilerek
Çiğ sebzeler ise bu süreçte sadece taze sıkılmış olarak tüketilmelidir.

HAVUÇ: Detoks için en önemli sebze suyudur. Karaciğeri toksit kalıntılardan temizler.
PANCAR: Pancar, güçlü bir karaciğer temizleyicisidir. Kırmızı kan hücrelerini besler. Günlük tüketimi 250 ml’ yi geçmemeli. 50- 100 ml’ si 175-250 ml havuç veya bir başka sebze suyuyla karıştırılarak içilmelidir.
KEREVİZ: Güçlü temizleme ve alkalik yapma özelliği vardır. Kereviz suyu; uykusuzluk ve sinirsel gerginlik için etkilidir. Bedeni detoks sürecinde rahatlatır.
MAYDANOZ: Böbrekler ve mesane için güçlü bir alkalik yapıcıdır. Maydanoz suyu diğer sular ile karıştırılarak ve günlük 75 ml’ yi aşmamalıdır.
BUĞDAY ÇİMİ SUYU: İdeal detoks besinidir. Kanı ve dokuları alkali yapar. Kanı temizlemek ve güçlendirmek için taze organik klorofil içerir.

Detoks uygularken, kilo vermenizi hızlandıracak ve yaşam tarzı haline getirmeniz gereken 5 kural

Alışverişe Aç Karnına Çıkmayın

Genellikle aç karnına markete gittiğinizde daha çok, karbonhidrat ve tatlı ağırlıklı besinlere yönelir, böyle bir durumda alışveriş sonunda elinizde bir poşet abur cubur la eve dönebilirsiniz. Bu nedenle alışverişe tok karnına gitmeye çalışın ve listenizi önceden hazırlayın. Özellikle o hafta ki beslenme programınıza göre alışverişi listesi yaparsanız, kilo vermek çok daha kolay olur. Örneğin; ara öğünler için kuru meyve, kutu süt veya form bisküvi tarzı atıştırmalıklar listenize ekleyebilirsiniz.

Porsiyonlarınızı Azaltmaya Özen Gösterin
Zayıflamanın en önemli kurallarından biri porsiyon kontrolüdür. Ancak, ilk başta sevdiğiniz besinleri tamamen hayatınızdan çıkarmak, psikolojik olarak sizi zorlayabilir. Kilo vermek istiyorsanız, sevdiğiniz ve sık tükettiğinizin besinlerin porsiyonlarını yarıya indirmeye çalışın. Tabağınızın sadece 1/4 üne karbonhidrat, 1/4 üne protein ve yarısında sebze ekleyebilirsiniz. Tabaklarınızın ve kâselerinizin boyutlarını küçültebilirsiniz. Böylelikle daha az kalori alarak, daha kolay zayıflarsınız.

Gün İçinde Su Şişenizi Yanınızdan Ayırmayın

Bol su tüketmek metabolizmanızı hızlandırır ve kilo veriminizi kolaylaştırır. Günde 8-10 bardak su tüketmeye dikkat edin. Suyu sade içmekte zorlanıyorsanız, içerisine kabuk tarçın ve limon atarak tatlandırabilirsiniz.

Beslenmenizde Farklı Alternatifler Yaratın

Hep aynı şeyleri yemek, tek düze beslenmek hem metabolizmanızı yavaşlatır, hem de kilo vermenizi zorlaştırır. Diyet denilince herkesin aklına çok kısıtlı beslenmek ve sürekli aynı şeyleri yemek gelir. Oysaki farklı alternatiflerle diyetinizi zenginleştirebilirsiniz. Her gün kahvaltınızı değiştirin. Bir sabah yumurta, bir sabah yulaf ezmesi, bir sabah tost yiyebilirsiniz. Ana öğünlere tavuklu, peynirli salatalar veya ton balıklı bir sandviç alternatifi ekleyebilirsiniz. Ara öğünlerde, sütlü kahve, yoğurt, meyve, galeta, chia tohumu gibi farklı tarzda alternatifler yaratabilirsiniz.

Hareketinizi Arttırın
Kilo vermek için, beslenme kadar hareket etmek ve aldığınız enerjiyi yakabilmek de çok önemlidir. Harcadığınız enerji aldığınız enerjiden fazlaysa vücudunuz yağ yakmaya başlar. Özellikle yüzme, tenis, koşu gibi kalp atışlarınızı hızlandıracak sporlar daha kolay kilo vermenizi sağlar. Bunun dışında her gün 30-40 dakika yürüyüş yapmakta zayıflamanızı destekleyecektir.

DETOKS sebzelerinin mucizevi etkisinin yanında, baharatlarında metabolizma hızlandırıcı ve zayıflamaya yardımcı olma özelliği vardir.

Genellikle yemeklerimizi tatlandırmak için kullandığımız baharatların zayıflamaya yardımcı olduğunu ve çoğunun metabolizmayı hızlandırdığını biliyor muydunuz? Baharat tüketimi ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha yaygındır. Çeşidi, rengi, kokusu birbirinden çok farklı olan baharatların vücudumuz içinde birçok faydası bulunmaktadır.

KIRMIZI PULBİBER
Kırmızı biber içerisinde bulunan kapsaisin sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Bunun dışında kabızlık sorunu yaşayan kişilerde bağırsakların düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır. Yemeklerinizde, çorbalarınızda veya yoğurdunuza katarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.

KEKİK
Genellikle et, tavuk ve balık gibi besinleri pişirirken kullandığımız kekik, sindirimi rahatlatır ve gaz şikâyetlerini azaltır. Bunun dışında kan kolesterolünü düşürücü etkiye de sahip olan kekiği yemeklerinizde kullanmaya özen gösterin.

ZERDEÇAL
Zerdeçalla ilgili yapılmış birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar zerdeçalın kan şekerini dengelediğini, iştahı azalttığını ve kilo verimini kolaylaştırdığını göstermektedir. Diyabet ve kanser hastalarının da beslenmelerine rahatlıkla ekleyebilecekleri zerdeçalı kilo kontrolü ve zayıflamada kullanabilirsiniz.

TARÇIN
Özellikle kan şekerinin dengelenmesinde ve diyetlerde tatlı ihtiyacının giderilmesinde etkin olan tarçını zayıflarken beslenmenize eklemenizi tavsiye ederim. Özellikle diyabeti veya insülin direnci olan kişilerde tokluk hissi verir ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Çayınıza, içtiğiniz suya, yoğurda veya meyvelerin üzerine ekleyerek kilo verme sürecinde tatlı ihtiyacınızı baskılamak ve metabolizmanızı hızlandırmak için tercih edebilirsiniz.

ZENCEFİL
Zencefil soğuk algınlığından, bağışıklık güçlendiremeye, romatizmal ağrılarından kilo vermeye kadar her anlamda çok sihirli bir besin kaynağıdır. Antioksidan açından çok zengin olan zencefil, aynı zamanda iyi bir anti- inflamatuar olduğundan vücutta ki iltihabi durumlarla da savaşmaktadır. Bunun dışında sindirim sistemine ve şişkinlik şikâyetlerine karşıda doğal bir ilaçtır. Kısacası her anlamda şifa kaynağı olan zencefil metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

BİBERİYE
Et yemeklerinde sıklıkla kullanılan biberiye hem ödem atmanıza hem de idrar sökmenize yardımcı olur. Bunun dışında yağ yakımını arttırır ve metabolizmanızı hızlandırır. Hazmı kolaylaştırır ve kilo vermenize yardımcı olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Detoks Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Tuğçe SERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Tuğçe SERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğçe SERT Fotoğraf
Dyt.Tuğçe SERT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Tuğçe SERT'in Makaleleri
► Detoks Nedir? Evde Detoks Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Detoks Nedir? Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Detoks Nedir? Dyt.Hande SEVEN AVUK
► Detoks ve Menüsü Dyt.Tülin ALP
► Detoks Gerçekleri Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► 5 Günlük Detoks Planı Dyt.Yunus Emre UZUN
► Detoks İçin En İyi 8 Besin Dyt.Fatma GÖNEN
► Detoks Diyeti Önerileri Dyt.Müge ÜLKER
► Kurban Bayramı Sonrası Detoks Dyt.Damla YAVUZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Detoks Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:16
Top