2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Detoks Nedir?
MAKALE #6390 © Yazan Uzm.Dyt.Hande SEVEN AVUK | Yayın Ocak 2011 | 4,819 Okuyucu
DETOKS NEDİR?

Detoks vücudun toksinlerden yani vücudun metabolizması sonucu ya da besinlerin yanlış hazırlanma ve pişirilme süreçlerinde oluşan zararlı bileşiklerden vücudun arındırılması demektir.

Peki detoks diyetlerinin içeriğinde neler vardır?
  • Kısa zamanda süren açlıklar
  • Sadece sebze ve meyve tüketimi
  • Tahıl ve süt ürünlerini tüketmemek
  • Günlük enerji ve besin alımlarını sınırlandırmak
  • Kafein ve alkol tüketiminden kaçınmak
Detoks Yapılmalımıdır?

Hayır. Eğer bireylerde immünite (bağışıklık sistemi) ile ilgili herhangi bir genetik ya da sonradan oluşmuş hastalık yok ise immün sistem kendini koruyabilecek kadar güçlüdür. Vücudumuz toksinleri biriktiriyor olsaydı biz zaten kronik (sürekli) olarak hasta olurduk.

Detoks programlarının vücutta bıraktığı etkiler nelerdir?

Detoks programları genellikle 1 gün ile 1 ay süresince uygulanır. Bu süre içerisinde hayvansal besin içermeyen beslenme programları sonucunda hızlı kilo kayıpları yaşanır. Eğer vücudumuzu aç bırakırsak, vücutta biriken zararlı kimyasallar hızlı bir şekilde yıkılmaya başlar ve sonucunda keton adını verdiğimiz bileşikler oluşur. Hızlı kilo kaybı sonucunda dolaşım sistemimizde artan keton seviyesi nedeni ile mide bulantısı, halsizlik, güçsüzlük, huzursuzlu, dehidratasyon (su kayıpları) ve hafif baş ağrısı gibi istenmeyen belirtiler ortaya çıkar. Dahası uzun süre yetersiz protein alımı vücut dokularının yıkımına neden olur. Kas dokuları yıkılır ve immün sistemin baskılanması sonucu hastalıklar ortaya çıkar.

Diyette sebze ve meyvenin önemi nedir?

Sebze ve meyveler beslenmemizin içerisinde mutlaka yer alması gereken besinlerdir. Diyetimizin vitamin, mineral ve posa açısından en önemli kaynağıdır. Bunların yanında sebzeler karbonhidrat ve az miktarda bitkisel protein içerirken meyveler sadece “fruktoz” adını verdiğimiz basit karbonhidrat türü içerir. Detoks diyetlerinde sebze ve meyvenin bol tüketilmesi, hayvansal kaynakların tüketilmemesi sonucunda protein yetersizlikleri oluşur. Sebzeleri ne kadar çok tüketirsek tüketelim içerdiği protein bitkisel olduğundan dolayı vücutta kullanımı düşüktür. Oysaki sağlıklı bir diyette proteinimizin %60-65’inin hayvansal kaynaklı protein olmasını istemekteyiz.Bu nedenle sadece bitkisel kaynaklı besinlere dayalı diyet yapmak doğru değildir.

Detoksta tahılların önemi nedir?

Bazı kişilerde tahıllara karşı olan duyarlılık nedeni ile kişiler detoks diyetleri uygulamaya yönlenmektedir. Tahıl grubu besinler B1, B2, B3 gibi vitaminlerin beslenmemizde başlıca kaynağını oluşturmaktadır. B grubu vitaminlerin yetersizliklerinde kas ağrıları, kramplar, dilde ve ağızda yaralar, ciltte dökülmeler, sinir sisteminde görülen huzursuzluk, baş dönmesi, çarpıntı ve depresyon gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bundan dolayı tahıl tüketimi aşırı derecede sınırlamak doğru değildir. Bu besinlere karşı duyarlılığı olduğunu bilen kişiler mutlaka beslenme ve diyet uzmanına başvurmalı ve duyarlı oldukları tahıl çeşitlerinin yerine alternatiflerini diyetlerine koymalıdır.


Sonuç olarak önemli olan herzaman yeterli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızı sürdürebilmemizdir.Yeterli ve dengeli bir beslenme programının içerisinde yeterli enerji, karbonhidrat, protein ve yağ alımı; posa, vitamin ve minerallarce zengin beslenme olmazsa olmazdır. Detoks programı bitiminde eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde kilo kazanımı artacaktır. Unutmamalıyız ki kısa sürede verilen hızlı kilo kayıpları, hızlı bir şekilde geri alınacak ve bu durum metabolizma hızınızın yavaşlamasına neden olacaktır.Detoks programlarında uygulandığı gibi kafein, alkol, yüksek yağ içeriği ve şeker içeriği olan besinlerden kaçınmak herzaman için mantıklıdır. Optimal sağlığı devam ettirmek istiyorsak günde 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeli, yağlı besinlerden kaçınmalı, tam tahıl ürünlerini tüketmeli, günde 8-10 su bardağı su içmeli ve son olarak da egzersizi hayatımızın bir parçası yapmalıyız.

Sağlıklı günler dilerim...






Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Detoks Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Hande SEVEN AVUK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Hande SEVEN AVUK'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hande SEVEN AVUK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Hande SEVEN AVUK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Hande SEVEN AVUK'un Makaleleri
► Detoks Nedir? Evde Detoks Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Detoks Nedir? Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Detoks Nedir? Dyt.Tuğçe SERT
► Detoks ve Menüsü Dyt.Tülin ALP
► Detoks Gerçekleri Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► 5 Günlük Detoks Planı Dyt.Yunus Emre UZUN
► Detoks İçin En İyi 8 Besin Dyt.Fatma GÖNEN
► Detoks Diyeti Önerileri Dyt.Müge ÜLKER
► Kurban Bayramı Sonrası Detoks Dyt.Damla YAVUZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Detoks Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İşte Sağlıklı Beslenme Aralık 2010
► Kış Mevsiminde Beslenme Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:59
Top