2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kahve ve Hakkında Bilmedikleriniz
MAKALE #16783 © Yazan Dyt.Ece ALTINEL | Yayın Haziran 2016 | 4,367 Okuyucu
Çoğumuz severiz kahveyi. Güne daha uyanmadan kahve ile başlayanlar, gittiği her mekanda kahve arayan, her yemeğin üzerine kahve içmeden yapamayanlar. Kısacası çoğumuz için kahve ayrı bir anlam ifade etmektedir. Peki kahvenin bize ne gibi faydaları vardır; herhangi zararlı bir etkiye sahip midir?
Öncelikle bitkisel kökenli olması ve çözünür yapıda olmasından ötürü yok denecek kadar az düzeyde enerji değerine sahip olan kahve, yalnızca şeker ve krema ile tüketildiğinde yüksek bir enerji değerine sahip olmaktadır. Dolayısı ile özellikle zayıflama diyetlerinde, ister granül şeklinde, ister demleme usulü, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Sadece enerji değerinin düşük olması bizler tarafından bu kadar çok önerilmesine sebep olmamakta; aynı zamanda sağladığı içerdiği çeşitli öğeler sayesinde, zayıflamaya destek olmaktadır.
Peki kahvenin insan sağlığı üzerindeki etkileri nasıldır?
Kahve çekirdeğinin yapısında kafein, klorojenik asit, magnezyum, potasyum ve çeşitli antioksidanlar içermektedir. Elbette ki bu antioksidan düzeyleri, kahvenin türüne, uygulanan kavrulma işlemine göre değişmektedir. Örneğin, Robusta kahve, Arabica’ya göre daha yüksek düzeyde kafein ve klorojenik asit içermekte; ki bu da, Robusta kahvenin, daha yüksek antioksidan düzeylerine sahip olduğu anlamına gelmektedir.
Bu doğal antioksidanlar, insan metabolizması üzerinde yüzlerce olumlu etkiye sahiptir. Örneğin, kalp damar sistemi, bilişsel fonksiyon, kanser gelişim mekanizması, sindirim sistemi, üreme sistemi, cilt sağlığı üzerinde iyileştirici etkiler göstermektedir. Kısaca kahve, insanlar üzerindeki bu olumlu etkilerini, içerdiği bu doğal antioksidanlar sayesinde göstermektedir. Siyah çay ile kıyaslandığında, kahvenin, daha yüksek antioksidan kapasitesine sahip olduğu görülmüştür.
Özellikle kahve tüketimi, kalp damar hastalıkları ile ilişkilendirilmiştir. Kahve tüketiminin, inme, kalp yetmezliği, ve kalp hastalıklarından ölüm riskini azalttığı gösterilmiştir. Çalışmalarda, uzun süre kahve tüketen bireylerde, kan kolesterol düzeyinde, düşük seviyede de olsa bir artış olduğu; bu artışa en çok çözünebilir nitelikte olan kahvelerin; en az ise filtre kahvenin sebep olduğu görülmüştür. Peki neden kahve bu şekilde bir etki yaratıyor? Çünkü, kahve lipoliz dediğimiz, yağ yakımı olarak bilinen durumu tetiklemekte; sonrasında ise vücutta depo formda bulunan yağlarda azalma olup kan yağlarında az da olsa bir artışa sebep olmaktadır. Ki bu da şunu gösteriyor ki, kahvenin yağ yakımına yardımcı olma özelliği de mevcuttur. Ayrıca kahvenin kanda trigliserid düzeyini düşürdüğüne dair çalışmalar da mevcuttur.
Kahve tüketirken dikkatli olması gereken bir grup vardır ki onlar da tansiyon hastalarıdır. Özellikle uzun süre kahve tüketimine sahip bireylerde, günde 5 kupanın üzerinde tüketenlerde, kan basıncında artış olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle özellikle yaşlı ve yüksek tansiyon hastası bireylerin kahve tüketimi konusunda daha dikkatli olması gerekmektedir.
Kahvenin Yeni Hali; Yeşil Kahve
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir kahve olarak karşımıza yeşil kahve çıkmakta. Tadı çok da hoşa gitmese de sağlığa faydalı olduğunu hepimiz mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur. Yeşil kahvenin kavrulmuş kahveden en büyük farkı, içerdiği klorojenik asittir. İşte bu içeriğinden dolayı, antioksidan kapasitesi diğer kahve türlerine göre çok daha fazladır. Bu sayede, kahvenin yağ yakımına yardımcı olma özelliğini en çok gösteren kahve türü yeşil kahve olmaktadır. Yine diğer kahve türleri ile kıyasladığında, kan basıncını artırmadığı görülmüş; hatta yoğun klorojenik asit içeriğinden dolayı kan basıncını düşürdüğü dahi gözlenmiştir. Ancak bu kahve granül kahveler gibi tüketilmemektedir. 1 tatlı kaşığı öğütülmüş yeşil kahveyi sıcak suda 3-4 dakika kadar demleyip tüketebilirsiniz. Genellikle tadı çok hoşa gitmediği için, yeşilçay ile karıştırılıp demlenmesini ve ardından tarçın ilavesi ile tüketimini önermekteyim. Günde 2-3 kupaya kadar tüketebilirsiniz.
Özellikle egzersiz öncesi tüketilmesi ile, lipoliz yani yağ yakımında artış olduğu çalışmalarda görülmüştür. Farelerde yapılan çalışmalarda, yeşil kahve tüketimi ile, visseral yağ dediğimiz, organların etrafındaki yağlanmanın azaldığı görülmüştür.
Sonuç olarak “kahve selülit yapar mı?” sorusunu da bir yandan yanıtlamış olduk. Kahve selülit yapmaz; hatta vücut yağ oranının azalmasına dahi yardımcı olur. Bu nedenle de, aslında bizim için zayıflama diyetlerinin olmazsa olmazlarındandır. Elbette ki kremasız ve şekersiz olarak tüketildiğinde ancak bu etkisini görebiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kahve ve Hakkında Bilmedikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ece ALTINEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ece ALTINEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ece ALTINEL Fotoğraf
Dyt.Ece ALTINEL
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ece ALTINEL'in Makaleleri
► Diyabet Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Fruktoz Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Atilla ZEYREK
► Gaps Diyeti Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Gaps Diyeti Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kahve ve Hakkında Bilmedikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:52
Top