2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Dönemi İçin Örnek Beslenme Menüsü
MAKALE #16832 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Haziran 2016 | 3,038 Okuyucu
Doğum Sonrası Kilo Kaybı ve Emzirme Dönemi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Kahvaltı

Metabolizmanızı hızlandırmak için güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Genelde çok kalorili ve çok şekerli gıdaların süt yaptığı sanılır fakat bu durum gereksiz kalori almanıza sebep olabilir. Kahvaltıda hem uzun süre tok kalmak hem de bebeğinizi emzirmenizi desteklemek için süt,yoğurt,yumurta,peynir gibi kaliteli protein tercih etmelisiniz.

Emzirme Dönemi İçin Örnek Menü

Kahvaltı: Bol sütlü müsli veya yulaf ezmesi

Veya

1 subardağı süt

1 adet yumurta

1 ince dilim peynir

4-5 adet zeytin

1-2 ince dilim ekmek

Ara Öğün: 1 porsiyon meyve

1 subardağı süt

Öğle: 1 porsiyon etli sebze yemeği

1 porsiyon bulgur pilavı

1 kase yoğurt veya 1 subardağı ayran

1 kase salata

Ara Öğün: 1 ince dilim peynir

1-2 ince dilim ekmek

1 porsiyon meyve

Akşam: 1 kase çorba

2-3 yumurta büyüklüğünde et/balık/tavuk veya kıymalı sebze yemeği

1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği

1-2 ince dilim ekmek

Gece: 1 porsiyon meyve

1 subardağı süt veya yoğurt





Sebze Meyve Tüketimini unutmayın

Günde en az 5-6 porsiyon meyve sebze tüketin

Lif

Yulaf, tahıl ürünleri, baklagiller tüketerek günlük lif alımınızı karşılayın

Egzersiz Şart

Vücudunuzu ısındırmak ve sakatlıklara yol açmamak için egsersize yürüyüş ile başlayın. Yoga,pilates gibi vücut olarak sıkılaşmanızı ve incelmenizi sağlayacak sporlar tercih edebilirsiniz. Açık havada yürüyüş veya yüzmek de yine tercihler arasındadır. Egzersize zaman bulamadığınızı düşünüyorsanız egzersizinize bebeğinizi de dahil edebilirsiniz. Günlük yürüyüşünüzü bebeğinizle yapabilirsiniz veya esneme hareketlerini hem kendinize hem de bebeğiniz için uygun olanlarını uygulayabilirsiniz. Hafif bebek egzersizleri bebeğinizin kas gelişimini de olumlu yönde destekleyecektir.

Bebeğinizi Emzirin

Emzirmek için ekstra 500 kkal enerjiye ihtiyaç vardır. Emzirirken günlük yaklaşık 600-800 kkal enerji harcarsınız.

Uyku Düzeni

Gün içinde hafif uyku gün içinde daha fazla yemenizi veya şekerli-yağlı yiyeceklere yönelmenizi engeller. Günlük uyku eksikliği egzersiz yapmanıza engel olacak, kendinizi yorgun hissetmenize sebep olacaktır. Ayrıca düzenli uyku metabolizma hızınızın düşmesini engeller ve belirli düzeyde kalmasına yardımcı olmaktadır.

Porsiyonlarınızı Küçültün

Kilo kaybı ve kilo sabitlemek için küçük porsiyonda yemek önemlidir. Küçük tabak seçmek daha az porsiyon tüketmenize yardımcı olacaktır. Küçük tabakta yediğiniz yemek göz algınızı da tatmin edecektir.

Gerçekçi Hedefler Belirleyin

Doğum sırasında bebek ve amniyotik sıvı ile beraber yaklaşık 5-6 kilo kaybı görülmektedir. Doğumdan sonraki ilk hafta da kilo kayıpları görülebilir fakat bu kilonun çoğu yine vücuttaki fazla sudur. Asıl yağları kaybetmek zaman alacak bir süreçtir. Doğru beslenme ve egzersizle haftada 500 g- 800 g kilo kaybı uygun ve ideal miktarda kilo kaybıdır.

Süper Gıdalar (Super Food) ile Tanışın

Doğum sonrası anne vücudunun besleyici besinlere duyudğu ihtiyaç maksimum düzeydedir. Daha az kalorili ve sağlıklı yağları dengeli içeren besinleri tüketmeye çalışın. Süper gıdalar ( chia tohumu ,maka,kinoa, goji) omega 3 yağ asidi çeşitlerinden DHA (Dokosaheksaenoik Asit) içeriği bakımından oldukça zengin gıdalardır, beyin ve sinir sistemi gelişiminde, kanserden korunmada etkilidir.

Sıvı Tüketimini Unutmayın

Dehidrasyonu önlemek ve vücut enzimlerinin sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için su tüketimi çok önemli. Unutmayın gün içinde çay içiyor olmak size sıvı kazandırmaz, aksine çay diüretiktir ve sıvı kaybına sebep olmaktadır. Gün içinde 1,5-2 litre su içmek metabolizmanızın hızlanmasına,kilo kaybının kolaylaşmasına ve toksinlerden arınmanıza yardımcı olacaktır. Dehidrasyon seviyenizi idrarınızın renginden analiz edebilirsiniz. Eğer idrar renginiz koyu ise bu durum yeteri kadar vücudunuza sıvı almadığınıza işarettir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Dönemi İçin Örnek Beslenme Menüsü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emzirme Dönemi İçin Örnek Beslenme Menüsü' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:51
Top