2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzla Oyun Oynamak
MAKALE #17814 © Yazan Uzm.Psk.İpek ÖRGÜT | Yayın Ocak 2017 | 2,884 Okuyucu
Oyunun çocuk gelişiminde oldukça önemli olduğu bilinmektedir çünkü fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal açıdan olumlu katkılara sahiptir. Buna karşın günümüzde çocukların hem kendi hem ebeveynleri ile birlikte oyuna ayırdıkları zaman oldukça azalmaktadır. Bunun temel sebepleri olarak hızlı ve aceleci yaşam şeklini, aile yapılarındaki değişiklikleri, oyuna kıyasla akademik başarıya verilen önemin artışını gösterebiliriz.

Oyun çocukların yaratıcılığını, hayal gücünü, duygusal ve fiziksel dayanıklılığını arttırmaktadır. Ayrıca sağlıklı beyin gelişimindeki önemi uzmanlar tarafından her fırsatta vurgulanmaktadır. Peki ebeveynlerin çocukları ile oyun oynamaları neden önemlidir ve çocuklarla ne şekilde oyun oynamaları yarar sağlar?

Öncelikle birlikte oyun oynamak ebeveynlerin çocukları ile bağ kurabilmeleri için bulunmaz bir fırsattır. Çocuklar ebeveynleri ile beraber, sadece onlara özel olan bir zaman geçirmeye ihtiyaç duyarlar, ebeveynle beraber geçirilen serbest oyun zamanı çocuklara kendilerini özel hissettirmekte ve ebeveynler oyun aracılığıyla çocuklarının dünyasına girebilme imkanı bulabilmektedir. Böylelikle anne-çocuk, baba-çocuk ilişkisi güçlenmekte, çocukların ebeveynine olan güveni, yakınlığı artmaktadır.

Çocukla oyun oynamak neleri içermemelidir?

Çocuğunuzla oyun oynarken oyunda yönlendirici, baskın bir rol edinmemeye özen göstermek gerekir çünkü oyun çocuğun duygularını, düşüncelerini oyuncakları aracılığıyla ortaya koyacağı ve duygusal olarak deşarj olacağı bir zaman dilimidir ve bu zaman diliminde yapacağınız yönlendirici hareketler onun iç dünyasına bir müdahale olur. Bırakın çocuğunuz kendini oyun materyalleri aracılığıyla ifade etsin ve ifade etmenin kendisi onu rahatlatan şey olsun.

Bahsettiğimiz ebeveyn-çocuk oyun zamanını serbest oyun şeklinde tanımlamak önemlidir. Bu zaman dilimi hiçbir eğitsel kaygı içermemelidir. Ebeveynlerin sık sık düştüğü hata her anı bir eğitime dönüştürme çabasıdır. Halbuki çocuklar bazen sadece bize anlamsızca gelen oyun kurguları yaparak oyun oynarlar. Bu gibi oyun zamanlarında öğretici bir aktivite yapmaya ihtiyaç olmamalıdır. Oyunun kendisi iyileştirici etkiye sahiptir.

Çocuklarımızla oyun oynamak ama nasıl?

Öncelikle şunu hatırlamak önemlidir; bütün yetişkinler bir zamanlar çocuk olmuştur ve serbest oyun oynamıştır. Bu demektir ki oyun oynamak hepimizin doğasında vardır. Sadece nasıl ve hangi heyecanla oyun oynadığımızın bilgisini yetişkin olurken bir yerlerde bıraktık. Şimdi yere oturup çocuğunuzu gözlemleme vakti, o sizi yönlendirecektir. Serbest oyunda çocuğunuza sunabileceğiniz temel oyun materyalleri kuklalar, arabalar, dinazorlar, bebekler olabilir. Bunlar çocukların oyun kurgulayabilmesi için yeterli materyallerdir. Çocuğunuz bir kurgu oluşturmaya başlıyorsa siz de kurgunun içinde bir rol isteyin, role girin ve bol bol gözlemleyin. Bazen de oyun kurgusunu siz kurabilirsiniz ve beraberce devam edebilirsiniz. Çocuklar günlük hayata dair kurgulardan hoşlanır. Bunlar insan ilişkilerinin, günlük sosyal durumların bir tiyatrosu gibidir. Bu tip oyunlarda çocuklar problem çözme becerisi, empati, çatışma çözümü, sosyal muhakeme gibi bir çok beceri edinirler.

Serbest oyuna ek olarak ebeveyn çocuk bağını güçlendirmek adına etkinlikler;
• Dışarıda oyun: doğa yürüyüşleri, top oynamak, saklanbaç, ip atlama, sek sek gibi sokak oyunları
• Kutu oyunları: günümüzde bir çok beceriyi de geliştiren çok keyifli kutu oyunlarını beraberce vakit geçirmek için kullanabilirsiniz.
• Birlikte müzik dinlemek, dans etmek
• Beraber kitap okumak
• Beraber film izlemek
• Beraber çocuk oyunları oynamak: kulaktan kulağa, bil bakalım ben kimim?, bilmeceler, tekerlemeler, odadaki eksiği bul oyunu gibi...
• Aile oyun gecesi:Bütün maddelerde yazılmış olanları daha da keyifli ve verimli hale getirmek için haftanın bir gününü seçebilir ve ailece oyun gecesi gibi bir geleneğe dönüştürebilirsiniz. Bu gelenek ailece kaliteli vakit geçirmenin harika bir yolu olacaktır.

Uzm. Klnk. Psk. İpek Örgüt
Yazan
Uzm.Psk.İpek ÖRGÜT
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzla Oyun Oynamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İpek ÖRGÜT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İpek ÖRGÜT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.İpek ÖRGÜT
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İpek ÖRGÜT'ün Yazıları
► Bir Sanat Olarak: Oyun Oynamak Psk.Suna BAYRAM
► Çocuklarla Oyun Oynamak ve Büyümek Psk.Gonca BİLGİÇ
► Oyun Oynamak Ciddi Bir İştir Psk.Özlem DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzla Oyun Oynamak' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Teknoloji ve Çocuklar Şubat 2017
◊ Sosyal Kaygı Nedir? Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:49
Top