2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Memenin Hipertrofisi (Meme Büyümesi)
MAKALE #17893 © Yazan Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU | Yayın Ocak 2017 | 13,767 Okuyucu
Meme hipertrofisi (meme büyümesi) tanımı, memelerin tek ya da çift taraflı olarak, normal vücut büyüklüğüyle orantısız olarak fazla büyümesidir. Vücut yapısı ile uyumsuz bir görünüme ve en başta duruş bozuklukları olmak üzere pek çok sağlık problemine neden olabilmektedir.
Meme gelişiminde hormonal etkiler ve meme hipertrofisinin oluşum nedenleri hala tam olarak açıklanamamıştır. Bu durum çok nedenlidir ve hem kalıtımsal hem de sonradan kazanılmış olabilir. Asıl sorun meme dokusunun östrojene aşırı duyarlılığıdır, yani hormon düzeylerinin normal olmasına karşın, uç organlarda abartılı bir yanıt söz konusudur. Genç ve doğum yapmamış bayanlarda temel sorun burdan kaynaklanır. Gelişimsel büyümeler ise, daha çok yağ doku artışı şeklinde olmaktadır. Nadiren de gestasyonel makromasti denen gebelik ve emzirme sonrası göğüs dokusunda aşırı büyüme izlenebilir. Burdaki neden de genellikle hormonal dengesizliktir.
Cerrahi dışında memelerin küçültülmesi için kullanılan başka bir yöntem bulunmamaktadır.

Meme hipertrofisine bağlı oluşan şikayetler

Meme hipertrofisi, özellikle ergenlik döneminde vücut şeklinde deformasyona neden olan, ağrılı bir durumdur. Meme kitlesindeki artışa bağlı olarak omuz, boyun ve göğüs kafesi etkilenir; kalıcı duruş bozuklukları oluşabilir. Meme hipertrofisi, genel sağlık sorunlarının yanısıra yaşam kalitesinde de bozulmalara yol açmaktadır.

Meme hipertrofisinin yol açtığı yakınmalar:

Kas-iskelet sistemine olumsuz etkileri: Boyun, omuz, kol, sırt ve bel ağrıları
Duruş bozuklukları, özellikle kambur duruş
Sütyen askılarının olduğu bölgelerde derin iz oluşumu ve o bölgede ağrı
Meme dokularında aşırı hassasiyet ve ağrı
Tedaviye dirençli meme altı ve meme arası dokularda kızarıklık, pişik ve kötü kokulu ve dirençli mantar enfeksiyonları
Özellikle sırt üstü yatış pozisyonunda artan solunum sıkıntısı
Fiziksel aktivite kısıtlılığı, koşmada ve tempolu yürüyüşte zorlanma
Psikolojik etkiler: Vücuduna uygun giysi bulmada zorlanma, vücut yapısından hoşnut olmama, toplum içinde olmaktan kaçınma....

Meme hipertrofisi yakın zamana kadar sadece estetik bakış açısı ile ele alınan bir konuydu. Oysa meme cerrahisinin gelişimi, konuların detaylanması, vücut ile uyumsuz derecede büyük memenin sadece estetik bir sorun olmaktan öte, fonksiyonel bir hastalık olduğunu da ortaya koymaktadır. Büyük memenin yarattığı fonksiyonel sorunlar zaman içersinde organik ve fiziksel sorunlara yol açmaktadır. Ayrıca meme hacmi ile meme kanseri arasında doğru orantı bulunduğu da çeşitli çalışmalar ile saptanmıştır.

Meme hipertrofisi sorunu olan hastaların, estetik kaygılarından çok konforlu ve daha sağlıklı yaşamak ile ilişkili beklentileri vardır. Omuz ağrısı, sırt ağrısı, omurga eğrilikleri, nefes almada zorluk, cilt enfeksiyonları, boyun ağrısı gibi somut fiziki sorunların yanı sıra, fiziksel hareketliliklerinin azalması ile sosyal yaşamdaki kısıtlamalardan, cinsel yaşamdan giyim kuşamdaki sıkıntılar gibi birbiri ile zincirleme devam eden, bir dolu günlük yaşamı zora sokan sorunlar görülebilir.

Meme hipertrofisi toplumda birçok kadını yakından ilgilendiren önemli bir sorundur. Bu konuya sadece estetik olarak bakılmamalı, bu sorunun yaşam kalitesini bozan, fiziksel sorunlara yol açan bir hastalık olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Bu şikayetle başvuran hastalar iyi değerlendirilmeli ve ciddiye alınmalıdır. Temel sorun çözülmediği için fizik tedavi ve nöroloji kliniklerine yönlendirilmeleri veya sonu gelmez ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlardan fayda sağlanması beklenmemelidir.

Hastaların plastik cerrahi doktorları tarafından değerlendirilmesi, hem estetik hem de fonksiyonel özellikler korunarak, memelerin istenen boy ve forma sokulmaları sağlanabilir.

Meme küçültme ameliyatları kimlere yapılabilir?

Meme küçültme işlemi, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi ameliyatları arasında yer almaktadır. Bu ameliyatların en önemli amacı ağırlık ve hacim azaltma olsa da, estetik görünüm de en az bunlar kadar önemlidir. Bu ameliyatlardaki temel amaç memenin fizyolojik yapısını ve duyusunu koruyarak, mümkün olan en uygun anatomik şekilde hacimsel küçültme sağlamaktır.

Meme küçültme ameliyatı için başvuran hastalardan ayrıntılı bir özgeçmiş alınmalıdır. Ailesinde meme, yumurtalık ya da rahim kanseri gibi hormonal kökenli bir kanser öyküsü olan hastalarda, olası meme kanseri açısından risk faktörleri araştırılır. Gerekli durumlarda ameliyat öncesi mammografi ve meme ultrasonu gibi görüntüleme yöntemleri planlanır ve memeler kitle, deri değişiklikleri, şekil bozuklukları ve herhangi bir nedenle daha önce oluşmuş olan izler açısından dikkatlice muayene edilir.

Meme küçültme ameliyatı için en ideal zaman meme gelişiminin tamamlandığı zamandır. Gebelik ve emzirme süreci geçirmiş olan bayanlarda, deforme olan meme yapısını düzeltmek için sıklıkla yapılır. Bazen genç kızlarda da, virginal hipertrofi denen durumlarda bu şart aranmaksızın, meme fonksiyonları korunarak küçültme operasyonları yapılabilir. 60-70 yaşlarındaki bayanlar da bazen hayat boyu yakındıkları bu şikayetlerin çözümünü isteyebilirler. Yani meme küçültme ameliyatı planlamak için, hastanın yaşından çok hastanın fiziksel ve psikolojik şikayetleri daha ön plandadır.

Meme hipertrofisinde, hastalar kilo kaybettiklerinde, omurga sistemindeki şikayetleri nedeniyle fizik tedavi gördüklerinde, özel sütyen kullanımı ve medikal tedaviler ile geçici bir rahatlama sağlayabilirler; ancak bu yöntemlerin hiç biri ameliyat gibi kalıcı bir çözüm sağlayamamaktadır.

Meme küçültme ameliyatı nasıl uygulanır?

Kadın memesinin asıl işlevi süt verme yani laktasyondur. Aynı zamanda seksüel bir organ olan meme çekiciliğin ve kadınsılığın simgesi olarak görülmektedir. Bu nedenle hastaların beklentileri ve meme küçültme ameliyatlarının sonuçları oldukça önemlidir .
Meme küçültme ameliyatları ile ilgili birçok cerrahi yöntem vardır ve her cerrahi teknik damarsal yapıların korunması, anlaşılma kolaylığı, teknik dizayn, en az iz, duyunun korunabilmesi ve uzun dönemde kalıcı sonuçları sağlama açısından avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Günümüzde çeşitli meme küçültme teknikleri güvenli birşekilde uygulanabilmektedir.
Meme küçültme ameliyatlarında plastik cerrahların çoğu, kalıcı sonuç sağlayabildikleri ve rahat uyguladıkları bir veya iki tekniği tercih ederler. Meme küçültme ameliyatları yöntemleri deri çıkarılmasının şekli ve iz sonucuna göre farklılıklar gösterir. Deri ve meme bezinin çıkarılması sıklıkla ters T şeklinde bir yara izi ile sonuçlanır. Sık kullanılan bu teknikler çok yönlülük, değişik yapılardaki meme küçültmelerinde kolayca uygulanabilme ve güvenilir bir teknik olması açısından tercih edilmektedir. Ancak az izli, en iyi şekli ortaya çıkarabilecek güvenli bir teknik arayışı, bir çok alternatif tekniği de beraberinde getirmiştir.
Meme işlevleri, meme küçültme ameliyatı ile risk altına girmekte olup, hastalar kullanılan tekniğe ve küçültmenin derecesine göre, duyu ve emzirme yeteneğinde azalmalarla karşılaşabilmektedirler. Meme küçültme ameliyatı tekniklerinin diğer olası komplikasyonları arasında kanama, yağ nekrozu, düzensiz iz oluşumu, meme başı kompleksinin tam veya kısmi kaybı, asimetri, yetersiz küçültme, fazla küçültme, enfeksiyon, meme şeklinde zamanla bozulma, meme başı kompleksinin estetik olmayan yerleşimi sayılabilir. Kullanılan tekniğe bağlı olarak komplikasyonların meydana gelme oranı farklı sıklıktadır. İyi planlanmış ve uygun teknikle yapılmış bir ameliyatta bu komplikasyonların görülme sıklığı oldukça azdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Memenin Hipertrofisi (Meme Büyümesi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
Yalova
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun Yazıları
► Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Jinekomasti (Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Erkekte Meme Büyümesi (Jinekomasti) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Memenin Hipertrofisi (Meme Büyümesi)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ben (Nevüs) Aldırma Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:13
Top