2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ben (Nevüs) Aldırma
MAKALE #17908 © Yazan Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU | Yayın Şubat 2017 | 3,392 Okuyucu
Benler deride bulunan, cilt hizasında ya da ciltten kabarık olabilen, koyu renkli lekelerdir. Çeşitli şekil ve boyutlarda ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler. Bazıları doğum anında mevcuttur, ama pek çoğu sonradan oluşur ve zaman içersinde büyüme eğilimi gösterir. Sıklıkla iyi karakterde olmalarına karşın, bazen ihmal edildiklerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.

Benlerinizi aldırmayı düşünüyorsanız öncelikle bir cildiye uzmanından görüş almanız ve mevcut lezyonun herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını öğrenmeniz önerilir. Daha sonra cerrahi işlem seçenekleriniz için bir plastik cerraha başvurabilirsiniz. Sonbahar ve kış ayları bu işlemler için en uygun aylardır. Benlerin çoğunluğu iyi huyludur, ancak riski tamamen ortadan kaldırmak için, çıkarılan benlerin patolojik incelemeye gönderilmesi önem taşır.

İşlem nasıl yapılır?

Ben alınacak bölge antiseptik solusyonla temizlendikten sonra, lokal anestezik maddeler ile uyuşturulur. Deri ile aynı hizadaki yüzeyel benler traşlama yöntemi ya da lazer ile alınabilir, ancak bu yöntemde işlem çok yüzeyel kaldığı için, deri altında beni oluşturan hücreler geride kalabilir ve bu da benin aynı yerde tekrar oluşmasına neden olabilir.

Ben tedavisinde en güvenilir yöntem cerrahi olarak benin kesilip çıkarılması ve bölgenin uygun şekilde dikilmesidir. Bu şekilde çıkarılan doku zarar görmeden patolojik incelemeye gönderilebilir. Doğal yüz çizgilerine göre ayarlanarak yapılan kesilerde, iyileşme sonrası çok belirgin bir iz kalmaz. İşlem süresi ortalama yarım saat kadardır.

İşlem sonrasında belirgin bir ağrı beklenmez, ancak bir rahatsızlık hissi oluşursa önceden belirlenmiş olan basit ağrı kesiciler ile sorun giderilebilir. Yaranın boyutuna göre 24-48 saat operasyon alanı bandaj ile kapatılır ve sonrasında 1 hafta boyunca bölgeye antibiyotikli krem uygulaması önerilir.

1. haftanın sonunda dikişler alınır, oluşacak olan kızrıklıklar ise 2-4 hafta içinde kendiliğinden geçer. Mevcut yara izi bazı iz giderici kremlerin kullanımı ile desteklenebilir. Zaman içersinde operasyona ait iz dokusu belli belirsiz bir görünüme kavuşur.

Benlerin tehlike sinyali veren belirtileri
- Ben aniden büyümeye başladıysa
- Sınırları düzensizleşip şekli bozulduysa
- Rengi koyulaşıp mor-siyaha dönmeye başladıysa
- Yanma, kaşıntı, kanama gibi bulgular eşlik ediyorsa hemen bir doktora başvurmanız gerekir.

Sık sorulan sorular

Ben aldırmanın bir tehlikesi var mıdır?

Mevcut benin cerrahi olarak çıkarılması olumsuz bir şeye neden olmaz. Yani ben cerrahi olarak çıkarıldığında kansere dönüşmez. Mevcut lezyon başlangıçtan itibaren kötü huylu olabilir, ki bu durumda benin çıkarılması aynı şekilde tedavinin de en baştan yapılmış olması anlamına gelir. Genellikle iyi ve kötü benler ilk görüşte anlaşılabilir, ancak herhangi bir şüphe bırakmamak için çıkarılan her benin patolojik tanısının yapılması gerekir.

Ameliyat iz bırakır mı?


teorik olarak zedelenen her vücut bölgesinde az ya da çok iz kalmaktadır. Cerrahi planlanırken, vücut çizgilerine uygun bir planlama yapılır. Dolayısıyla iyileşme sonrası iz oluşum riski minimal olur. Ayrıca kullanılan iz kremleri ile de iz belli belirsiz bir şekilde iyileşir.

Ameliyat sonrası ben tekrar oluşur mu?


Cerrahi olarak yapılan ben tedavilerinde, derinin altında beni oluşturan hücre grupları tamamen çıkarıldıkları için benin aynı yerde tekrar oluşması mümkün değildir. traşlama ya da lazer ile yapılan tedavilerde ise, işlem yeterince derine inmediği için, zeminde arda kalan hücrelerden benler tekrar büyüyebilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ben (Nevüs) Aldırma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
Yalova
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun Yazıları
► Liposuction - Yağ Aldırma Dr.Güner UYSAL
► Liposuction (Yağ Aldırma) Ameliyatı Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Yağ Aldırma ve Lazer Liposuction Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Lazer Yağ Aldırma, Lipoliz Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ben (Nevüs) Aldırma' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:45
Top