2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Sonrası Göğüs Estetiği
MAKALE #17793 © Yazan Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU | Yayın Ocak 2017 | 2,526 Okuyucu
Gebelik süreci ve annelik, şüphesiz bir kadının hayatındaki en güzel ve heyecan verici dönemdir. Ancak bu süreç bazı kadınlarda, istenmeyen kalıcı fiziksel deformasyonlara yol açabilmekte ve bu da kişilerin psiko-sosyal hayatlarını etkileyebilmektedir.

Gebelik sonrası en sık karşılaşılan problemler; cilt lekeleri, göğüs yapısındaki değişiklikler, bel -basen bölgesinde biriken yağlar, karın cildi çatlakları ve sarkmalarıdır. Genelikle gebeliği takip eden emzirme sürecinin sonunda, vücut büyük oranda kendini iyileştirmekte ve başlarda sorun gibi gözüken bir çok vücut değişikliği kendiliğinden düzelmektedir. Tabi ki, bu dönemde yapılan düzenli fiziksel egzersizler ve uygun diet programları da vücudun toparlanmasına oldukça faydalı olur.

Gebelik boyunca ve süt verme döneminde, meme bezlerinde hormonal etkilerle bir takım değişiklikler meydana gelir. Gebelik süresince hormonların etkisi ile büyüyen ve emzirme sürecinde bir dolup bir boşalan meme bezleri, süt verme dönemini takiben eski hallerine dönecek şekilde küçülmeye başlarlar. Bu da göğüs dokusunda hacim kaybı ve sarkmalara neden olur. Bazen de gebelik süresince göğüslerde oluşan doğal büyüme kalıcı olabilmektedir, bu da normalden büyük göğüs yapısına neden olmaktadır.

Gebelik döneminde göğüste oluşan değişikliklerin etkileri, emzirme dönemi ile birlikte yaklaşık 1 yıl sürer. Bu sebeple, herhangi bir göğüs estetik operasyonuna karar vermeden önce, emzirme sürecini takiben, göğüs dokularının son şekillerini almaları için belli bir süre daha beklemek gerekir.

Gebelik ve sonrasındaki emzirme sürecinde oluşan meme değişiklikleri için , deformasyonun tipine göre çeşitli tedavi seçenekleri söz konusudur.

Göğüslerde hacim kaybı ve küçülme

Gebelik sonrası dönemde, göğüs dokusundaki hacim kaybının giderilmesi için en uygun yöntem meme protezi yani silikon ameliyatlarıdır. Sanılanın aksine, silikon protez meme dokusunun içersine yerleştirilmez; yani meme dokusu ile birebir temasta olmaz ve vücut yapıları ile biyo-uyumludur. Bu sebeplerle daha sonra oluşabilecek bir gebelik ve emzirme süreci için herhangi bir sorun teşkil etmezler. Meme dokusunun ihtiyacına ve vücut yapısına göre uygun hacimde ve şekilde protez seçilir. Protez seçiminde hastanın istekleri de göz önünde bulundurulur. Ameliyat süresi ortalama 1-1.5 saat kadardır. Bazen 1 gece hastanede yatırılarak hasta yakın gözlemde tutulur. ortalama iyileşme 1 hafta-10 gün sürer, protezlerin tam yerleşmesi 2 ayı bulabilir.
Meme protez ameliyatları ile kaybolan meme hacmi restore edilerek, hastaların kaybettikleri özgüvenleri de onarılmış olur.

Göğüslerde sarkma

Bazı kadınlarda hamilelik sırasında göğüsler aşırı büyüyebilir. Doğum sonrası alınan fazla kiloların verilmesi ve süt bezlerinin küçülmeleri ile göğüs boyutları küçülür, ancak cilt fazlalığı sabit kalır. Bu sarkma problemi göğüs dikleştirme operasyonları ile düzeltilebilir. Bu operasyonda, arta kalan meme dokuları şekillendirilerek yeterli meme hacmi sağlanmaya çalışılır, ancak doku miktarı yetersizse, hastanın isteği doğrultusunda aynı seansta silikon protezlerle yeterli hacim artışı elde edilebilir. Yapılan işleme göre 1 ya da 2 gece hastanede gözlemlemek gerekebilir. kişiler 10-15 gün içersinde normal yaşantılarına dönebilirler. Memelerin tam şekillenmesi ve son halini almaları yaklaşık 6 ay sürmektedir.

Göğüslerde büyüme

Gebelik sürecinde göğüslerde oluşan doğal hacim artışı bazı kadınlarda kalıcı olabilir. Bu durum rahatsızlık oluşturduğu taktirde göğüs küçültme operasyonları ile giderilebilir. Bu operasyonlarda, göğüs dikleştirme operasyonlarından farklı olarak, hem fazla deri hem de fazla meme dokusu çıkarılarak meme şekillendirilir. Bu şekilde daha küçük ve dik bir göğüs yapısı sağlanabilir. bu operasyonlardan sonra ortalama 1 veya 2 gece hasta hastanede yatırılarak takip edilir. ortalama iyileşme süresi 10 gündür. yoğun fiziksel aktivitelerde hastaların 2 ay kaçınması önerilir. memelerin tam şekillenmeleri, izlerin hafiflemesi ve memelerin son şekillerini almaları 6 ay kadar sürer. ancak kişi ortalama 2 hafta içersinde normal yaşantısına dönebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik Sonrası Göğüs Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
Yalova
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun Yazıları
► Göğüs Dikleştirme Estetiği Dr.Güner UYSAL
► Göğüs Büyütme Estetiği Dr.Güner UYSAL
► 10 Soruda Göğüs Estetiği Doç.Dr.Serkan YILDIRIM
► Meme Estetiği ve Gebelik Op.Dr.Cem PAYASLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Gebelik Sonrası Göğüs Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ben (Nevüs) Aldırma Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:21
Top