2007'den Bugüne 92,773 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,057 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dissosiyatif Bozukluklar, Depersonalizasyon
MAKALE #18811 © Yazan Psk.Atakan ŞAHİN | Yayın Eylül 2017 | 4,848 Okuyucu
BOZUKLUKLAR

-Dissosiyatif amnezi

- Dissosiyatif kaçış
- Dissosiyatif kimlik bozukluğu(çoklu kişilik bozukluğu)
- Depersonalızasyon bozukluğu

bunların hepsinde kişinin kimlik duygusu bilinci ve belleğindeki değişiklikler ön plandadır. bu gösteren kişiler önemli olayları hatırlamayabilir. geçici olarak kimliklerini bilmez ve hatta başka bir kimlik benimseyebilirler.her zamanki çevrelerinden çok uzakta bulunabilirler.

DİSSOSİYATIF AMNEZİ

genellikle stres verici bir olaydan sonra aniden önemli kişisel bilgileri hatırlayamaz bilgi tamamen kaybolmaz ancak amnezi dönemi boyunca hatırlanamaz bellekteki boşluklar günlük unutkanlıkla açıklanamayacak kadar büyüktür.
sıklıkla travmatık bir olaydan sonra ortaya çıkar nadirende amnezi belli bir dönemdeki seçici olaylarla ilgilidir. travmatık olaydan bugüne kadar sürmüştür; ya da amnezidir. kişinin tüm yaşamını kapsar. milstein,1992

amnezi döneminde bellek kaybının bazen yönelimi bozması ve kişinin amaçsızca etrafta dolanması gibi durumlar dışında bireyin diğer davranışları olağandır. tam amnezide hasta akrabalarını ve arkadaşlarını tanımaz ancak konuşma okuma yetılerini ve belki özel becerilerini dünya ve dünyadaki işlevleriyle ilgili önceden kazanılmış bilgilerini kaybetmez amnezik dönem bir kaç saat ve bazende bir ıkı yıl gibi uzun sürebilir. genellikle oluşu gibi anıden ortadan kalkar, tam bir iyileşme olur ve tekrarlama sansı çok azdır.bellek kaybı bir çok organik beyin bozukluğu ve madde kötüye kullanımda da sıklıkla görülür. ancak organık nedenlerle olan amnezi ve bellek kaybını ayırdetmek oldukça kolaydır. kötüleyen (dejeneratıf ) beyın bozukluklarında bellek zaman içinde yavaş yavaş bozulur ve yaşam stresine bağlı değildir. herhangi bir travmanın (otomobil kazası) neden olduğu beyın hasarı ya da madde kötüye kullanımdan sonra görülen bellek kaybı kolaylıkla travmaya ya da madde kullanımına bağlanabilir.

DİSSOSIYATIF KAÇIŞ:

Bellek kaybı daha yoğundur.kişi tamamen amnezik olmaz aynı zamanda aniden evinden ve işinden uzaklaşır ve yeni bir kimlik benimser bazen oldukça karmaşık sosyal yaşam içine girebilir ama hiçbir zaman geçmişi hatırlayamamasını sorgulamaz. ancak daha sıklıkla yeni yaşam bu düzeyde kristalize olmaz ve kaçış suresı kısadır. çoğu zaman sınırlı ama amaçlı sosyal temasın çok az ya da hiç olmadığı seyahatleri içerir.

DEPERSONALİZASYON BOZUKLUĞU

Bireyin benliğine ilşkin algısının ya da yaşantısının altüst edici ve yıkıcı şekilde değiştiği bu bozukluk dsm4 te de disosıyatıf bozukluk olarak sınıflanmıştır.Diğer disosıyatif bozukluklardakinden farklı olarak depersonalizasyon bozukluğunda bellek bozukluğu görülmediği için bu durum tartışmalıdır.bir depersonalizasyon nöbetinde (epısod) kişi aniden kendilik duygusunu kaybeder kol,bacak uzunluğu belirgin biçimde değişik görülebilir ya da kendi bedenlerinin dışında kendilerine bakıyormuş gibi hissedebilirler bazen makina gibiymiş gibi hissedip kendilerini ve başkalarını robot gibi görürler gerçekliğini kaybetmiş bır dünyada rüyada yürüyor gibidirler benzer ancak çok daha şiddetli nöbetler bazen şizofrenide de görülür ancak şizofreniklerin yaşantısında depersonalizasyon geçiren kişilerin bildirdiği sanki özelliği yoktur tersine şizofrenıklerin kendilerine yabancılaşması gerçek ve tamdır.

DİSOSIYATIF KİMLİK BOZUKLUĞU

DSM IV e göre dıssosıyatıf kimlik bozukluğu tanısı koyabilmek için kişinin en az ıki ayrı ego durumunun bulunması belirli zamanlarda birinin öne çıkması bu ego durumlarının kontrolü ele aldığı birbirlerinden bağımsız oluş düşünüş ve varoluş şekillerinin olması gerekmektedir. Bir benliğin diğeriyle temasının olmamasından dolayı bellekte boşluklara sıklıkla rastlanır her benlik kendi davranışsal örüntüleriyle bellek sistemiyle ilşkileriyle karmaşık ve tam bütünleşmiştir her biri idareyi ele geçirdiğinde kişinin doğasını ve davranışlarını belirler. genel olarak kişilikler farklıdır hatta birbirinin zıttıdır. sağ ve sol el kullanımı, farklı derecelerde gözlük takma ve farklı maddelere alerjisi olma görülebilir. orjınal ve altbenlikler kayıp zaman aralıklarının farkındadırlar ve kime ait olduğunu bilmeselerde bazen bir diğerinin sesi bilinçte yankılanabilir bir kişinin ikiden fazla benliği varsa bunlardan herbiri bir dereceye kadar birbirlerinin farkında olabilir hatta birbirleriyle konuşabilirler. dıssosıyatıf kımlık bozukluğu genellikle çocuklukta başlar ergenlik döneminden önce tanı konması çok enderdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dissosiyatif Bozukluklar, Depersonalizasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atakan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atakan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atakan ŞAHİN'in Yazıları
► Dissosiyatif Bozukluklar Psk.Kamil ERTEKİN
► Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Dissosiyatif Bozukluk Nedir? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Cinsel Bozukluklar Psk.Ferit KARADAŞ
► Somatoform Bozukluklar Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,057 uzman makalesi arasında 'Dissosiyatif Bozukluklar, Depersonalizasyon' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Sürecinde İyileşme Temmuz 2023
◊ Golden Pıano Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:55
Top