2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipnoz Terapisi ve Kullanıldığı Alanlar
MAKALE #18885 © Yazan Uzm.Psk.Hakan TOKGÖZ | Yayın Ekim 2017 | 2,972 Okuyucu
Hipnoz Terapisi ve Kullanıldığı Alanlar
Bugünkü yazımızda Hipnoz, Hipnoterapi ya da Hipnoz Terapisi olarak ifade edilen, pek çok kişi tarafından yanlış bilinen terapi yöntemini ele alacağız. Bilinenin aksine hipnoz, bir uyku hali değildir. Hipnoz, bedenin gevşemesi, bilinçli olma halinin ise açılması demektir. Yani bilincimizi kaybettiğimiz bir süreç değil aksine bilincimizin açıldığı bir haldir. Hipnoz büyülü bir güç değildir. Aksine tamamen bilimsel esaslara dayanan bir yöntemdir. Temelini beynin farklı dalga boylarından alan hipnoz uygulayıcısına Hipnotist, Hipnotizör veya Hipnozitör denilmektedir. Ayrıca hipnoz her türlü psikolojik soruna da iyi gelmez. Belirli durumlarda kontrendike –zararlı- olan hipnoz, ancak bir uzman tarafından gerek görülürse uygulanabilecek bir yöntem’dir.
Hipnoz Terapisi her alanda kullanılabilecek bir terapi değildir. Aslına bakarsanız her hipnoz yapan da hipnoterapi yapmış sayılmaz. Çünkü hipnoz, bir enjektördür, hipnoterapi ise enjektörün içine konulan ilaçtır. Dolayısıyla burada önemli olan şey, kişinin hipnotik trans hali yaşaması değil, hipnotik trans halinde hipnotist tarafından verilen telkinlerdir. Hipnoz esnasında kişi, belli bir noktadan sonra verilen telkinleri çok ama çok kuvvetli bir şekilde almakta ve bu özelliği nedeniyle de hipnoz, son derece etkili bir terapi tekniği haline gelmektedir. Kimilerinde korkuya sebep olurken, kimilerinde de müthiş bir merak duygusu uyandıran hipnoz, günümüzde istismara açık bir alandır diyebiliriz. Yeterliliği olmadığı, bilinç altı süreçleri bilmediği halde bu terapi tekniğini uyguladığını iddia eden kişiler nedeniyle de hipnoz gibi çok önemli bir teknik şüpheyle karşılanmaktadır. Şüphesiz basın yayın aracılığıyla hipnoz hakkında özellikle filmlerde ve sahne hipnozlarında kullanılan hipnoz bilindiği için bu tekniğe olan direnç de artmaktadır.
Hipnoz Terapisi kullanım alanı çok geniş, pek çok konuda kullanabileceğimiz bir terapidir. Sırasıyla Hipnoz Terapisi hangi durumlarda kullanılır konusuna gelelim.
Hipnozla Panik Atak Terapisi
Hipnoz Terapisi ile panik atak konusunda sorun yaşayan pek çok kişinin diğer terapilere oranla çok daha hızlı ve kalıcı bir rahatlamaya kavuştuklarını söyleyebiliriz. Kişinin zihninde oluşturmuş olduğu kendi negatif hipnozlarını, pozitif hipnoza dönüştürerek başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Özellikle Fiziksel belirtilerin abartılması, felaketleştirme türünden olumsuz düşünceler zamanla buharlaşmakta ve kişide kalıcı bir rahatlamaya dönüşmektedir. Hipnozla Panik Atak Terapisi konusunda ülkemizde çok başarılı çalışmalar bulunmaktadır. Bu arada belirtmekte yarar var panik atak bir rahatsızlık adı değil, bir belirtiler grubunun adıdır.
Hipnozla Depresyon Terapisi
Depresyon, kişinin hayattan zevk alamama, yemeden içmeden kesilme vb. durumlarla karakterize bir rahatsızlıktır. Bu durumun temelinde yatan dinamik süreçlere hipnoz ile çok daha hızlı bir şekilde ulaşılabilmekte ve etkili sonuçlar alınabilmektedir. Ayrıca Hipnozla Depresyon Terapisi konusunda gerek dinamik (bilinç altı süreçlerle ilgili) gerekse bilişsel davranışçı hipnoterapi son derece etkili sonuçlarıyla önem kazanmıştır.
Hipnozla Kaygı Bozukluğu Terapisi
Kaygı bozukluğu denildiğinde hemen hepimizin zaman zaman yaşamış olduğu geçici durumları kastetmemekteyiz. Zaman zaman gelen bu kaygılı durumların günün büyük bölümüne yayılmış olduğu, Yaygın kaygı Bozukluğu ismiyle anılan rahatsızlığı kastetmekteyiz. Fakat genel anlamda Anksiyete bozukluğu kategorisinde çeşitli fobiler, panik bozukluk, panik atak vb. durumların hepsi de bu kavramın içerisinde değerlendirilmektedir. Hipnozla Kaygı Bozukluğu Terapisi denildiğinde ise kişiye görünüşte rahatsızlık veren çeşitli olay, durum, yer veya nesnelerin arka plandaki çalışma sistematiğine – bilinçdışı güdülenme- bakılmaktadır. Tabi görünüşte hiçbir sebep olmaksızın da bu bozukluk geliştirilebilmektedir. Tıpkı diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi kaygı bozukluğunda da Hipnoz Terapisi etkili ve kalıcı bir değişime neden olmaktadır.
Hipnozla Sınav Kaygısı Terapisi
Aslında sınav kaygısını da kaygı bozuklukları kategorisinde ele alabilirdik. Fakat ülkemizde mevcut olan lise ve üniversite sınavları nedeniyle pek çok öğrenci ve aile bu konudan yakınmaktadır. Bu nedenle sınav kaygısı olarak ayrı bir başlık açmayı uygun gördük. Özellikle sınav yaklaştıkça artan kaygı düzeyi nedeniyle yardım almaya gelen öğrencilere yönelik olarak kullanılan hipnoz terapisi son derece etkili ve hızlı bir şekilde rahatlamaya sebep olmaktadır. Sınav öncesi ve sırasındaki rahatlamaya yönelik çalışmalar meyvesini çok kısa sürede verebilmektedir. İdeal olmasa da sınava bir hafta kala yardım almaya gelen öğrenciler için hipnoz, adeta cankurtaran vazifesi görmektedir. Fakat buradan öğrencilere bir uyarıda bulunalım, lütfen sınav kaygısı konusunda yardım almayı çok fazla ertelemeyin.
Hipnozla Zayıflama – Kilo verme
Hipnozun istismara açık alanlarından birisi de hipnoz ile zayıflama, kilo verme diyebiliriz. Aslında hipnoz terapisi ile kilo verme diğer alanlara göre çok daha zordur diyebiliriz. Öncelikle bu konuda kişinin gerçekten istekli olması ve motive olması önemlidir. Hipnotist, kişi ile sevdiği şeylerin arasına giren bir engel gibi görünebilir. Her alanda olduğu gibi bu alanda da hipnoz uygulayan kişinin aldığı eğitimlere ve ünvanına bakmanızı öneririz. Fakat hipnoz ile kilo verme mümkündür ve bu konuda yüz güldüren çalışmalar mevcuttur. Unutulmamalıdır ki hipnoz bir tekniktir ve bunu uygulamak için yeterli uzmanlığa sahip olmak gerekir. Doğru uzmana gittiğinizden emin olun.
Hipnozla Sigara Bırakma
Bu konu da tıpkı zayıflama gibi aslında danışanın iç dünyasından kaynaklanan çeşitli problemler nedeniyle hassas bir konudur. Kimi zaman insanlar hipnozla sigara bırakmaya karar verirler, fakat bu konuda yeterli motivasyonları olmadığı için hipnozun da etkisi sınırlı kalmaktadır. Unutmayınız ki hipnoz ile kişiye istemediği bir şeyi yaptıramazsınız. Dolayısıyla evde çok kötü kokuyorum, hanım kızıyor, çocuklar tiksiniyor gibi sebeplerle sigara bırakma girişimleri hipnoz gibi etkili bir teknik bile kullanılsa sonuç vermeyecektir. Kişinin bu konuda net olması ve kendisinin istemesi çok önemli bir ölçüttür.
Hipnozla Korkular ve Fobilerden kurtulma
Burada korku ve fobi ayrımı yaptık, çünkü belirli durumlara özel korkular geliştiren kişiler için korku kelimesini uygun bulduk. Bunun en önemli örneği de doğum öncesi hamile bayanlardır. Şüphesiz fobilerde de hipnoz terapisi etkili olmakla birlikte bazen kişi için ‘küçücük’ bir fobi ile çalışmak çok uzayabilmektedir. Seans sayısı artabilmektedir. Fakat hipnozla bir çok fobiyi semptomatik olarak (belirtisel) aşmak kolayca mümkündür.
Hipnozla Ağrısız Doğum
Hipnozla ağrısız doğum konusu günümüzde çok fazla ilgi gören, ve özellikle ilk çocuğuna hamile ya da ilk doğumunu travmatik bir deneyim olarak algılayan bayanlar tarafından dikkat edilen bir konudur. Hipnoz ile doğum sancısının kontrol altına alınması ve çok daha sağlıklı ve ağrısız bir doğum gerçekleştirmek mümkündür. Bununla vbirlikte hamile bayanların korkuları ve kaygıları da hipnoz terapisi ile mümkündür.
Hipnozla Sporcuların Performans Artışı
Hipnoz, kişinin kapasitesini azami ölçüde kullanabilmesine kapı açan çok etkili bir enstrümandır. Pek çok spor dalında sporcular, yapabileceklerine inandıkları halde birçok başarıyı ellerinden kaçırabilmektedir. Antremanlarda kolaylıkla yapılabilen şeyler müsabakalara gelince yapılamamaktadır. Bu durumdaki sporcuların imdadına hipnoz yetişmektedir. Hipnotik trans altında verilen uygun telkinler neticesinde çok hızlı bir şekilde olumlu sonuçlar gözlenmektedir. Fakat hipnoz hiçbir zaman kişinin kapasitesinin üzerinde bir performans sergilemesine sebep olmaz. Hipnoz, kişide var olan yeteneklerin kullanılmasını sağlar, olmayan yetenekleri ekleyemez.
Hipnozla Travma Terapisi
Geçmişte hayatının belirli bir döneminde veya yakın bir tarihte meydana gelen travmatik yaşantıların etkilerinden hipnoz terapisi ile kurtulmak mümkündür. Kişinin bir türlü zihninden atamadığı ve aklına getirdikçe rahatsız olduğu bu gibi durumlardan hipnozla kurtulmak mümkündür.
Hipnozla Vajinismus Terapisi
Cinsel terapilerde de tıpkı diğer terapilerde olduğu gibi son derece etkili sonuçlarıyla bilinen hipnoz, süreci hızlandırmaktadır. Özellikle vajinismus egzersizleri hipnotik trans altında gerçekleştirilip yeterli gevşemenin ve zihin konforunun yakalanmasında son derece etkilidir. Kadında cinsel birleşme sırasında meydana gelen kasılmaları, canım yanacak, acıyacak gibi düşünceleri tersine çevirmede yani kasılmaları gevşemeye, korkuları hazza çevirmede son derece işlevsel ve etkili bir enstrümandır hipnoz. Hipnoz terapisi ile vajinismus, çok daha rahat ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşmaktadır.
Hipnozla Erken Boşalma Terapisi
Tüm cinsel terapilerde kullanılabilen ve süreci hızlandıran hipnoz, erken boşalma sorununda da etkili ve hızlı bir enstrüman olarak yerini korumaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipnoz Terapisi ve Kullanıldığı Alanlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hakan TOKGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hakan TOKGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan TOKGÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Hakan TOKGÖZ
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hakan TOKGÖZ'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hipnoz Terapisi ve Kullanıldığı Alanlar' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:57
Top