2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi
MAKALE #19001 © Yazan Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN | Yayın Kasım 2017 | 5,365 Okuyucu
Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi

Çözüm odaklı kısa süreli terapinin kurucusu olan Steve de Shazer 1978 yılında meslektaşı ve eşi İnsoo Kim Berg ile Kısa süreli aile terapisi merkezini kurdu. O, eşi ve arkadaşlarıyla yaptığı araştırma ve çalışmalar sonucu 1980'li yıllarda "Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi'yi "geliştirmişler.

Çözüm odaklı kısa süreli terapi yönteminde danışman, danışanın geçmişe ve sorunlara değil; şimdiye ve geleceğe, çözümlere odaklanmasını sağlar. Yöntem gereği en çok kullanılan "mucize soru"larıyla, danışanın gelecekte yani sorun çözüldüğünde neyin farklı olacağı konusunda bir öngörüde bulunmasını ister. "derecelendirme soruları " ile danışanın şu an kendi durumunu, umudunu, inancını, motivasyonunu ve terapi süresince ilerlemesini değerlendirir. "İstisna soru"larıyla da danışanın geçmişte yaşanan benzer durumlarda neyin işe yaradığını belirlemesine, yardımcı olur. Danışanın arzu ettiği sorunsuz geleceğe ulaşması amacıyla küçük adımlar atması için cesaretlendirir ve değişim yolculuğu da bu şekilde başlar ve devam eder. Çözüm odaklı kısa süreli terapi; günümüzde hipnoterapi, koçluk ve danışmanlık gibi geniş bir alanda hayatımızda yer almaktadır.

Temel felsefesi, üç kural etrafında toplanır. İlk kural ‘’Bozulmadıysa tamir etme’’dir. Danışmanlar, danışanlarla ilgili fazladan kaygıya sebeb olmaması gerekir. Danışanlar hangi zorlukları kendinde görüyorsa ona yoğunlaşmak gerekir. Bu kural danışan tarafından ilerlenildiğini gösterir. İkinci kural ‘’ Önce neyin işe yaradığını anla ve sonra onu daha çok yap’’tır. Terapide danışanların dönütleri sayesinde danışman bilgilere sahip olur. Danışma sürecinde başarılan bir durum ile ilgili ev ödevi vermek başarının tekrar pekişmesine neden olur. Üçüncü kural ‘’ Eğer çalışmıyorsa, tekrar denemeyin’’dir. İşe yaramayan şeylerin tekrar etmenin bir anlamı yoktur. Yeni denizlere yelken açmak gerekir. Danışanın işbirliği içerisinde neyin işe yarayıp yaramadığı ortaya konur.

Kuramla ilgili diğer önemli kavramlardan biri de problem analizinden kaçınmaktır. Problemin nedenlerine odaklanmak yerine neyin işe yaradığına odaklanmak gerekir. Çünkü problemin nedenleri bize zaman kaybettirir. Örneğin neden işsizim yerine nasıl iş sahibi olabilirime odaklanmak gerekir. İçgörünü yerine eylemlere odaklanın. Çözüm içgörülerde değil eylemlerde saklıdır. Harakete geçtikçe çözüme ve çözümlere daha çok ulaşırız. Örneğin evde işsiz bir şekilde oturmak yerine kurumları gezip iş başvurusu yapabiliriz.
Çözüm odaklı terapinin genel soruları;
Bu problemi ne zaman/hangi zamanlarda yaşamıyorsun?
Bu problemi hissetmediğiniz zamanlarla şu an arasındaki fark nedir?
Bu problemin yaşanmamasını nasıl açıklarsınız?
Bunun bir problem olarak görmemeyi nasıl sağlarsınız?
Çözüm odaklı terapide amaçlar önemlidir. Terapiye gelen danışana gelme amacı sorulur. Danışana göre oturumlar devam eder. Danışanın amaçlarının net bir şekilde tanımlanması gerekir. Danışan başarmak istedikleri amaçları özgün bir şekilde tanımlar.
Mucize soru, iyi tanımlanmış amaçları ortaya çıkarmak için kullanılır. Kişinin anlattığı olayla ilgili mucize soru sorulabilir. ‘’Varsayalım bir mucize gerçekleşti ve sen bu durumun üstesinden geldin’’ ya da ‘’Rüyanda bir mucize gerçekleşti ve sorunun çözüldü’’ tarzı sorular sorulabilir.
Çözüm odaklı terapinin bir diğer tekniği ‘’Başka ne?’’ sourusudur. ‘’Bu mucize gerçekleştikten sonra başka ne olacak.’’ Genellikle davranışsal detayları ortaya çıkarmak için kullanılır. Problemin olmadığı zamanlarla ilgili ayrıntılı bilgi alınır.
Övgüler, danışanların güçlü olduğu yanlarını, çözümlerini doğru bir şekilde ulaştıktan sonra danışmanlar övgüde bulunurlar. Böylelikle danışana psikolojik olarak güçlü hissettiğinin farkına varılması sağlanır.
Derecelendirme sorularında ise 0’dan 10’a kadar derecelendirmenin olduğu bir skala verilir. ‘’0’’ en kötü durumdur. 10 ise en iyi durumdur. Danışanın verdiği puan ile belirlediği noktaya ulaşmak için onun üstüne çıkmak için neler yapabileceği konuşulur. 1 puan arttırmak için neler yaparsın gibi sorular sorulur.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsa Ozan GÜN Fotoğraf
Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN'ün Makaleleri
► Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi Psk.Dnş.Şerife AKSOY
► Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Psk.Mahir Efe FALAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ataleti Yenmek Aralık 2018
► Öfke Kontrolü Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:52
Top