2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Cinsel Uyum
MAKALE #19373 © Yazan Firdevs KARACA EREN | Yayın Şubat 2018 | 2,820 Okuyucu
Cinsel uyum; cinsel organların boşalma ve doyumunu sağlayan cinsel birleşme demek değildir. Cinsel ilişki, paylaşma ve sevgi temeline dayanır. Cinsel organlar birbirlerini sevemezler, cinsel ilişki iki kişinin paylaşım ve sevgisinin ürünüdür. Aslında cinsel uyum, genel uyumun bir parçasıdır ve sevme, sevilme, bağlılık, dokunma, okşama gibi bir çok karışık ruhsal duygu ve gereksinimleri içerir. İnsan yaşamında genellikle;
1-İş ve meslek ortamı
2-Kişisel ilişki, sevme, sevilme, sosyal ortam
3-Toplumsal çevre ortamı, olmak üzere üç ortamdan söz edilir.
Bireylerin yaşantılarına kaynak olan bu üç uyum ortamı birbirleri ile çok yakında bağlantılıdır ve birbirlerini etkilerler. Bir alanda olan uyumsuzluk ve doyumsuzluk öbürünü de etkiler.
Cinsel yaşama uyum sağlamak, yalnızca cinsel bir sorun değildir. Cinsellikte karşı cinsten iki kişinin birçok yönden birbiri için ne anlam taşıdığı ile de ilgilidir. Cinsellikle ilgili tutum ve davranışlar geçmiş yaşantıların birikimlerini içerir. Ayrıca cinsellik; günlük yaşantılar, eşlerin beraberlerinde “yatağa” getirdikleri çekişmeler, karşılıksız kalan özlemler, ilgiler- ilgisizlikler, geleceğe güvenli ya da güvensiz bakmak gibi duygulardan da etkilenir. (107)
Cinsel sorunlar, insanların yaşamında “haz” ve “doyum kaybı” ve eksikliği vermeleri yanında “elem” de verirler. Cinsel sorunların yarattığı elem duyguları arasında, bireylerde sevilmeme, terk edilme ve yalnız kalma, kaygı ve korkuları sayılabilir. Kişini kendine olan güveni sarsılır, gururu incinir, küçük düşme, başarısızlık duyguları yaşar, kadınlık ya da erkeklik işlerini yapamamaktan cinsel rolünü yerine getirmemekten dolayı eşine ve yakın çevredeki insanlara karşı eziklik, eksiklik duyguları yaşar.
Cinsel sorunların nedenleri araştırıldığında sorunun tek sorumlusunun sorunu dile getiren kişi olmadığı görülmektedir. Cinsel problemler, cinsel çatışma, kaygı, yanlış ve eksik öğrenmelerin ve daha başka birçok nedenin sonucu olabilir. Çoğu kez cinsel sorunun birden çok nedeni vardır. Tek bir nedenle cinsel sorunun oluşmasını açıklamak genellikle olanaksızdır. En son gözlenen olay sorunu gündeme getirmeye neden olsa bile, asıl çoklu nedenlerin araştırılması gerekir.
Çok çeşitli nedenlerin karmaşık ilişkileri sonucu ortaya çıkan cinsel problemin düzeltilmesi de nedenlerin çokluğu oranında güçleşir. Geniş anlamda cinsel sorunların kökeni ya da nedenleri; “psikolojik”, “fiziksel ve organik” olmak üzere iki grupta toplanmaktadır.
Cinsel uyumu bozan başlıca nedenler:
1-Eşlerin cinsel kimlik gelişimini bozan, saptıran, kısıtlayan “biyo-psikososyal etkenler
2-Bireyin iş ve toplumsal yaşamında etkili olan olumsuz etmenler
3-Eşlerin birbiri ile uyumlu ve uygun olmaması
4-Kişiler arası etkileşimde sevgi yokluğu
5-Genetik bozukluklar, organik ve ruhsal hastalıklar
Uyum
*Gerçek aşk, paylaşır; diğerini sömürmek değildir, diğerine sahip çıkmak değildir. Sorun; sen diğerine sahip çıkmak istediğin zaman doğar. Diğeri de sana sahip çıkabilir. Ve eğer diğeri daha güçlüyse, daha çekiciyse, doğal olarak köle durumuna sen düşersin. Eğer diğerinin sahibi olmak istiyorsan “köle durumuna düşebilirim” diye korkarsın. Eğer diğerine sahip çıkmak istemiyorsan, diğerinin sana sahip çıkabileceğinden de korkmazsın. Aşk, asla sahip çıkmaz.
Aşk asla sahip çıkmaz ve aşka sahip çıkılamaz. Gerçek aşk seni özgürlüğe götürür. Özgürlük en yüksek zirvedir, en yüksek değer. Ve aşk da özgürlüğe en yakın olandır; aşktan sonraki adım özgürlüktür. Aşk, özgürlüğe karşı değildir; aşk özgürlüğe giden bir basamaktır. İşte farkındalık sana bunu gösterir; aşkın özgürlüğe götüren bir basamak olarak kullanılacağını. Eğer aşıksan, diğerini özgür bırakırsın. Ve diğerini özgür bıraktığın zaman, diğerinden özgürleşirsin de.
Aşk bir paylaşımdır, sömürü değil. Aslında aşk hiçbir zaman güzellik ve çirkinlik kavramlarıyla düşünmez. Aşk sadece davranır, yansıtır, meditasyon yapar; hiçbir zaman düşünmez. Evet bazen biriyle uygun düştüğün olur; birden her şey uyuma kavuşur. Bu, güzellik-çirkinlik meselesi değildir. Bir uyum, bir ritm meselesidir.

*Aslında güzel insan da yok, çirkin insan da yok. Çirkin insan biriyle uyumlu olabilir; o zaman çirkin insan o insan için güzeldir. Güzellik, uyumun bir gölgesidir. Aslında bir insana güzel olduğu için âşık olmazsın; oluşum bunun tam tersidir. Birine âşık olduğun zaman, o insan güzel görünür. Güzellik fikrini getiren, aşktır; tersi olmaz.

Uzun bir burun ya da güzel bir yüz meselesi değildir bu. Birinin yüzü güzeldir ve çekim duyarsın ya da güzel gözleri vardır. Ama bu şeyler önemli değil! Birlikte yaşadığınız zaman, iki gün sonra saçının rengini görmez olursun, üç gün sonra burnunun uzunluğunu görmezsin, üç hafta sonra da diğerinin görünümünü tamamen unutursun. Şimdi gerçeklik kendini gösterir. Şimdi önemli olan “Ruhsal Uyum”dur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Cinsel Uyum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Firdevs KARACA EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Firdevs KARACA EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Firdevs KARACA EREN Fotoğraf
Firdevs KARACA EREN
Çorum
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Firdevs KARACA EREN'in Yazıları
► Evlilikte Cinsel Uyum Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Uyum Psk.Fatih AKALIN
► Evlilikte ve İlişkilerde Uyum Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Evlilikte İletişim ve Uyum Psk.Saadet ELEVLİ
► Evlilikte Eşler Arası Uyum Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Uyum ve Çift Terapileri PDF Psk.Esra AYDINLI
► Evlilik Tipleri ve Evlilikte Uyum Psk.Aylin GÜNDOĞDU
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Cinsel Uyum' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:04
Top