2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Cinsel Sorunlar
MAKALE #16246 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Şubat 2016 | 6,578 Okuyucu
Cinsellik insanın hayatının doğal ve vazgeçilmez bir parçasıdır. Doğal olarak cinsellik evliliğin de önemli unsurlarından biridir. Karı- koca olmak kavramı bile toplumumuzda cinselliği yaşamak ile özdeşleştirilmektedir. Evlilikte cinsellik önemlidir, çünkü iki birbirini seven insan doğal olarak birbirilerine bir cinsel çekim de hissederler. Ancak bu çekim her zaman doğru bir şekilde hedefine ulaşamayabilir. Cinsel konulardaki bilgisizlik, cinsellikle ilgili sahip olunan yanlış inanışların varlığı, kişinin kendi bedenini ve anatomik yapısını tanımaması, kendini cinsel anlamda doğru bir şekilde ifade edemememe, vb. nedenlerle çiftin arasında cinsel bir uyum oluşamayabilir. Bazen cinsel hayatta her şey yolunda gider, ancak bazen de evliliğin ilk gecesinden itibaren çift bir cinsel sorunla baş başa kalabilir. Genellikle cinsel terapiye başvuran çiftler bir cinsel sorunla karşılaşana kadar, cinselliğin evlilikte bu kadar önemli bir konu olabileceğini düşünmediklerini ve bu durumun onları şaşırttığını söylerler.

Evliliğin başından itibaren karşılaşılabilen cinsel sorunlardan en sık rastlanılanı cinsel ilişkiye girememe ya da tamamlanmamış evlilik de denilen durumdur. Tamamlanmamış evlilik, evlendikten sonra cinsel birleşmenin gerçekleşmemiş olmasıdır. Ülkemizde en sık rastlanan cinsel sorunlardan biridir. Tamamlanmamış evlilik bir çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Vajinismus, tamamlanmamış evliliğin en sık görülen nedenlerinden biridir. Vajinismus ülkemizde kadınlarda en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğudur ve kadınlar en fazla vajinismus sorunu ile tedaviye başvururlar. Tamamlanmamış evlilik kavramının içinde yer alan diğer cinsel sorunlar ise, cinsel birleşmeyi sağlamaya engel olacak şekilde sertleşme güçlüğü, erken boşalma ve kadında ya da erkekte ya da her ikisinde de cinsel isteksizliğin olmasıdır. Bazen bir cinsel sorun diğerinin nedeni ya da sonucu olabilir. Bir taraftaki cinsel sorun diğer tarafa da yansıyabilir ve çift cinsel birleşmeyi neden yaşayamadıklarını bir türlü anlayamaz ve ifade edemez. Çoğu nedenini bilmediklerini söyler. Çiftin cinsel konularda bilgi sahibi olmaması, birbirinden çekinmesi ve rahatça cinsellik hakkında eşiyle konuşamamak sorunların çözümünü geciktiren önemli bir etkendir. Cinsel sorunlar karşılıklı ve çok boyutludur. Bazen bir sorun birinin nedeni ya da sonucu olarak ortaya çıkabilir. Örneğin, uzun süre vajinismus sorunu ile yaşayan çiftlerde bir süre sonra erkekte sertleşme sorunu ya da cinsel isteksizlik oluşabilir. Ya da erkekteki erken boşalma sorununun sonucu olarak bir süre sonra kadında cinsel isteksizlik gelişebilir. Bu durum da çiftlerin umutsuzluğa kapılmalarına ve bu sorunların çözülemeyeceğini düşünmelerine neden olur. Oysa ki cinsel sorunların yine çözümü başarılı bir şekilde mümkündür. Sabırlı olmak, tedaviye inanmak, tedavinin gereklerini yerine getirmek ve bir uzmana başvurarak cinsel terapi almak en doğru davranış olacaktır.

Evlilikte eğer cinsel birleşmenin yaşanmasıyla ilgili bir sorun yoksa, ya da böyle bir sorun yaşanmış ve tedaviye başvurmadan belli bir süre sonra ortadan kalkmış da olabilir, çiftlerin sıkça sorun yaşadıkları konulardan biri de eşler arasında cinsel uyumun sağlanamamış olmasıdır. Ülkemizde cinsel konular hala tabu olduğu ve cinsel eğitim olmadığı için, çiftler cinselliğe ilişkin bir çok yanlış bilgi ve düşünce ile cinsel hayata başlamaktadırlar. Ülkemizde evliliğin başından itibaren cinsel birleşmeyi yaşayamamak önemli bir sorundur ve bu durum tedavi edilmediğinde bazen yıllarca sürebilir. Eğer bu durum bir cinsel işlev bozukluğu boyutundaysa yani uzun zamandır devam ediyorsa, her cinsel ilişkide sürekli ve yineleyici bir biçimde ortaya çıkıyorsa artık tedaviye başvurma zamanı gelmiş demektir. Cinsel birleşme ile ilgili sorunlar 8- 10 seanslık cinsel terapi ile başarıyla çözülebilmektedir. Ancak bazı çiftler belirli bir süre cinsel birleşmeyi yaşayamadıktan sonra sorun bir şekilde tedaviye başvurmadan da çözülebilir, ancak eğer olumsuz bir ilk deneyim yaşanırsa, özellikle kadında acı, ağrı olursa ya da ilişki çift açısından bekledikleri kadar tatmin edici olmazsa zamanla cinsel isteksizlik de oluşabilmektedir. Bu da çiftin cinsel açıdan birbirinden uzaklaşmasına ya da cinselliği gündemlerinden çıkarmalarına neden olabilmektedir. Cinselliği yaşamak basit ve doğal bir olay gibi görünse de, kadın ve erkeğin kendirliyle ve birbirileriyle ilgili algıları, duyguları, düşünceleri, cinsellikle ilgili bilgi birikimleri ve geçmişten gelen olumsuz cinsel yaşantıların olup olmadığı çiftin cinsel yaşantısını olumsuz ya da olumlu şekilde etkilemektedir. Cinsellikle ilgili beklentiler de cinselliğin kalitesi ve kişileri tatmin etmesi açısından çok önemlidir. Kişi bilgi ve tecrübe sahibi olmadığı bir konuda, gerçekçi olmayan beklentiler geliştirebilir. Cinsellik konusunda kadın ve erkekte çoğu zaman, evlilik sonrasında mükemmel bir cinsel hayata sahip olunacağı, her şeyin çok yolunda gideceği, birbirlerini çok sevdikleri için cinsel uyumlarının da çok iyi olacağı ya da cinsel ilişki sıklığının fazla olacağına dair beklentileri olur ve bu beklentiler karşılanmadığında hayal kırıklığına uğrarlar. Toplumca erkeklerin cinsel açıdan daha istekli oldukları ve daha fazla beklentileri olduğuna dair bir inanç vardır, ancak kadınların da evlilikten sonra cinsellik konusunda erkekler kadar beklentilere sahip olduklarını görmekteyiz. Cinsellik kadın için sevginin ve ilginin de bir göstergesi olduğundan, cinsel hayatlarında bir sorun olduğunda kadınlar eşlerinin kendilerini sevmediği ve çekici bulmadığı düşüncesine kapılıp fazla tepki de verebilirler. Bu nedenle aslında evlilikte cinsellik hem kadın hem de erkek için önemlidir ve mutlu ve uyumlu bir cinsel yaşantı çiftin hayatlarının diğer alanlarına da olumlu bir biçimde yansıyacaktır.

Peki mutlu bir cinsel hayat için ne yapmak gereklidir? Öncelikle mutlu ve iki taraf için de tatmin edici bir cinsel hayat için cinsel konularda bilgilenmek gereklidir. Ancak bunun için doğru bilgi kaynaklarından bilgi edinilmelidir. Kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler ya da başkalarının olumsuz cinsel anıları zaten cinsellik konusunda bilgisiz ve kafası karışık olan çiftleri daha da olumsuz etkiler. Başkalarının cinsellikle ilgili anıları ya da olumsuz deneyimleri hem kişilerin kaygılarını arttırır hem de kıyaslama yapıp kendi durumlarıyla ilgili umutsuzluğa kapılmalarına neden olabilir. Bu nedenle uzman kişilerden doğru bilgi edinmek, bu konuda yazılmış kitapları okumak, sabırlı olmak, hevesli ve meraklı olmak, cinselliği hayatın doğal bir parçası olarak görmek ve eşimizin de o şekilde görmesine destek olmak gereklidir. Çiftler bazen bu konuda konuşmaya bile çekinirler, birbirilerinin cinsellikle ilgili bazı konuları nereden bildiklerini sorgularlar, birbirilerini eleştirirler, bu da cinsellik konusunda açık ve samimi bir iletişim kurmalarına engel olur. Özellikle kadının cinsel olarak eşine yakınlaşabilmesi için ona güvenmesi ve eşi tarafından duygusal olarak tatmin oluyor olması gereklidir. Duygusal yakınlık, sıcaklık, eşi tarafından anlaşılmak, değer görmek her iki taraf için de önemlidir. Çift birbirini duygusal yönden tatmin ediyorsa, cinsel yönden uyumu yakalamaları da daha kolay olacaktır. Ancak uyum çabalamadan kendiliğinden oluşmaz. Bizlere başvuran çiftler çoğu zaman aşk evliliği yapmışlardır, birbirilerini çok sevmektedirler ancak çok sevmek uyumlu bir cinsel hayatı getirmeyebiliyor ve bu yüzden de çiftler açısından daha büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Aşk ve sevgi çiftin bir adım önde başlamasına neden olabilir, büyük bir şanstır, bu şansı doğru kullanmak çabalayarak, sevgiyi derinleştirip ilgiyi sıcak tutarak, birbirini tanımaya ve anlamaya çalışarak cinsel uyumu sağlamak da çiftin elindedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Cinsel Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Evlilikte Öne Çıkan Sorunlar Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları Dr.Psk.Zeynep TEKİN BABUÇ
► Cinsel Sorunlar Psk.Ali BIÇAK
► Evlilikte Cinsel Uyum Firdevs KARACA EREN
► Evlilikte Cinsel Uyum Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Cinsel Yaşam Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Cinsel Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:02
Top