2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Cinsel Sorunlar 1: Orgazm Problemleri
MAKALE #16706 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL | Yayın Mayıs 2016 | 5,952 Okuyucu
Orgazm Olma Nedir?

Orgazm olma, kadında cinsel hazzın doruk noktasına ulaşarak vajina ve rahimde oluşan ritmik kasılmaların olması ile karakterize bir işlev durumudur. Cinsel ilişkide hazzın doruk noktasına çıkılmasını ve cinsel doyumu tanımlar.

Orgazm olma sırasında kadınlarda vajina, rahim ve tüpler istemsiz bir şekilde 3-5 saniye kadar kasılmaktadır. Haz doruk noktasına çıktıktan sonra ise vücutta tam bir gevşeme ve rahatlama süreci başlamaktadır.

Orgazm olmayı kadınlar nasıl tarif eder?

Orgazm olma her kadın için ayrı bir his oluşturabilir. Bazı kadınlar orgazm sırasında ayaklarının yerden kesildiğini ve sanki havada uçtuklarını, bazı kadınlar ise vücutlarından sanki bir elektrik akımının geçtiğini, bazı kadınlar da anlık olarak tamamen kendilerinden geçtiklerini söylemektedirler.

Hatta bir kadında klitoral orgazm ile vajinal orgazm arasında da farklı hisler uyanabilir. Bu durum aslında tamamen kişinin bu heyecan verici anı değişik şekilde algılaması ile açıklanabilir.

Anorgazmi nedir?

Anorgazmi, ise cinsel ilişki ile veya masturbasyon yolu ile boşalamama, ruhsal olarak tam olarak rahatlayamama durumudur.

Orgazm her bayanın ruhsal ve bedensel bütünlüğün sağlıklı devamı için yaşanılması gereken bir süreçtir.

Kadınlarda orgazm olamama nasıl sonuçlara yol açar?

Orgazmın olamaması bayanlarda çok ciddi psikolojik sorunlara, cinsellikten uzaklaşmalara ve özgüven eksikliklerine yol açmaktadır.

Anorgazmi kadının kendisini kötü hissetmesine ve psikolojik bir takım problemlere zemin hazırlayabilir. Kişi zamanla eşten uzaklaşabilir, eşine ve kendisine karşı gizli öfke duyabilir; bu durum hem sosyal hayatını hem de iş hayatını etkileyen bir sürecin başlamasına neden olabilir.

Anorgazmi türleri

Klitoral anorgazmi: Hiç bir şekilde orgazm olamama. Klitorise baskı (masturbasyon) veya cinsel ilişki sırasında orgazma ulaşamama durumudur.

Koital anorgazmi: Vajinal anorgazmi olarak da bilinir. Bu kişiler masturbasyonla boşalmasına rağmen ilişki sırasında eşleriyle birlikte olurken orgazm olamama sorunları ile karşı karşıyadır.

Özetle ilişki sırasında penisin vajinaya girmesine rağmen orgazm olamamaya “koital anorgazmi” (vajinal anorgazmi), elle klitorisin uyarılmasına rağmen orgazm olamamaya “klitoral anorgazmi” adı verilmektedir.

Bazı bayanlar hayatlarının bir bölümünde orgazmı yaşamışlardır. Rüyada orgazm olmak, ergenlik döneminde orgazm olmak veya hamilelik döneminde orgazm olmak gibi. daha sonrasında orgazm olamama sorunu ile karşı karşıya kalmışlardır.

Bazı bayanlar her cinsel ilişkide orgazm olamamaktan veya son derece zor olmaktan yakınırlar.

Bazı bayanlar da daha önceden orgazm olmalarına rağmen artık zaman içerisinde hiç bir şekilde orgazm olamamaktan şikayet ederler.

Çok nadiren de çok hızlı orgazm olmak ve çok sayıda orgazm olmak kişilerde rahatsızlık verebilir. Çok çok nadiren de gün içinde istemsiz bir şekilde orgazm olmak kişilerin hayatlarını son derece olumsuz şekilde etkileyebilir ve tedavi gerektirebilir.

Orgazm olamama (anorgazmi) nedenleri nelerdir?

Cinsel ilişki sırasında orgazm olamamanın (anorgazmi) en sık sebebi ise kadında kontrolü kaybetme ile ilgili duyulan endişelerdir. Özellikle mükemmeliyetçi ve idealist kişiler, kontrolü başkalarına bırakma ile ilgili güven sorunu yaşayabilirler. Otokontrolün azaltılması tedavide önemlidir.

Anorgazminin diğer nedenleri:
Ergenlikte yaşanmış cinsel veya fiziksel travmalar,
Baskıcı anne-babanın olması,
Aile hayatının düzensiz olması,
Partnerini veya eşini sevmeme,
Ten uyuşmazlığı
Bazı ilaçların kullanımı (Doğum kontrol hapları, antidepresanlar gibi)
Madde kullanımı diğer nedenler arasındadır.

Kadının orgazm olmasının sağlanması için ilişkide ne tür değişiklikler yapılabilir ?

Öncelikle şunun vurgulanması gerekir. İlişkide aynı anda orgazm olunması diye bir gereklilik yoktur. Esas olan fizyolojik ve anatomik gerçekler nedeniyle kadının ya eşiyle beraber ya da eşinden önce orgazm olmasıdır. Erkek orgazm olduğu andan itibaren refrakter periyod adı verdiğimiz döneme girer. Bu dönemde ereksiyon etkinliğini kaybetmeye başlar ve belli bir süre erkeğin yeni bir ilişkiye fizyolojik ve ruhsal olarak hazır olması belli bir süre gerektirir. Bu süre erkekten erkeğe değişmekle beraber birkaç dakikadan birkaç saate kadar uzayabilir. Arka arkaya bulunulan ilişki sayısı arttıkça refrakter periyodun süresi de uzar. Bu erkeklerin bir gerçeğidir. Kadınlarda ise bu refrakter periyod ya çok kısadır ya da yoktur. Kadınlar arka arkaya defalarca orgazm olabilirler ve hatta aynı ilişki içerisinde bile çok sayıda orgazm olabilirler.

Buradan çıkan sonuç, erkeğin kadının orgazm olabilmesi için gerekli koşulları sağlamak için çaba göstermesi gerektiğidir.

Kadının orgazmı yaşayabilmesi için çiftlere düşen görevler:

-Erkeğin kendisinin orgazma ulaşmak için geçen süreyi mümkün olduğunca uzatması: erkekler çok kısa sürelerde orgazm olabilirlerken kadınlar için orgazm olabilme süresi çok daha uzundur. Bu süre bir yandan kadının ilişkiye ruhsal ve fiziksel olarak ne kadar hazır olduğuyla, öte yandan ilişkide kadının duyarlı bölgelerinin ne kadar uyarıldığıyla ilgilidir.
-Çoğu kadında orgazm için direkt klitoris uyarısı gerekir. Her kadının anatomik yapısı farklı olduğundan çiftlerin, kadının klitoral olarak en iyi uyarılabildiği ilişki pozisyonunu seçmeleri gerekir. Klitorisin en iyi uyarıldığı ve çiftin yüzyüze bakması nedeniyle emosyonel özellikleri en güçlü pozisyonlar denenmelidir . Ancak bu her kadın için geçerli olmayabilir. Bu yüzden kadın eşine en çok hangi pozisyonda uyarıldığını hissettirmeli ya da direkt söylemelidir.
-“Önsevişme döneminin” uzun tutulması: kadınlar için “önsevişme dönemi” çok önemlidir. Kadınların ilişkiye hazır olmaları erkeklerdeki kadar kolay değildir. Yeterince hazır olunmadan ilişkiye başlandığında genital bölgenin gevşemesi ve kayganlaşması yetersiz olduğundan ilişki kadın için tatsız bir deneyime dönüşebilmekte ve doğal olarak böyle bir ilişkide orgazm söz konusu bile olmamaktadır. Kadın hazır olduğu mesajını eşine verebilmeli, erkekte bu mesajı alabilmelidir.

Burada unutulmaması gereken diğer bir önemli nokta ise önsevişme döneminin gereğinden fazla uzun tutulmasının da hem erkeğin hem de kadının orgazm olma süresini ve orgazm şiddetini olumsuz etkilediğidir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Cinsel Sorunlar 1: Orgazm Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özgür TÖNBÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün Yazıları
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Psk.Gülüm BACANAK
► Evlilikte Öne Çıkan Sorunlar Psk.Namık ACAR
► Evlilikte Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları Dr.Psk.Zeynep TEKİN BABUÇ
► Cinsel Problemleri Konuşmak Psk.Burcu ATATÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Cinsel Sorunlar 1: Orgazm Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Evlilik Şubat 2021
► Kişilik Bozuklukları Eylül 2016
► Kaygı Bozuklukları Mart 2016
◊ Yalnızlık Şarkıları Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:52
Top