2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yalnızlık Şarkıları
YAZI #2992 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL | Yayın Mayıs 2016
YALNIZLIK ŞARKILARI
Özgür TÖNBÜL
Psikolojik Danışman


Yalnızlık kimi zaman depresif bir duygu durumun, kimi zaman şizofreninin içe dönme sonucu oluşabilir psikolojik olarak. Bazen de sadece kişisel tercihlerimizle yalnız kalmak isteriz hayatta. İnsan ilişkileri, bozuk düzen, kirlenmiş hayatlar uzaklaştırır bizi insanlardan. Yalnızlık daha koruyabildiğimiz bir alan, güven duyduğumuz bir bölge olarak durur.

Psikolojik olarak yalnız kalmak insana her açıdan zarar verse de bazen yalnız kalmak, yalnız kaldığında kendini dinlemek kişisel sorunlar için iyi bir çözüm yolu olabilmektedir. Psikolojik rahatsızlıklar sonucu oluşan yalnızlık duygusunun sosyal destek ile tedavi edilmesi şarttır. Aksi takdirde depresyon ve şizofrenideki yalnızlık insanı intihar boyutuna sürükleyebilecek olgulardır.

Kişisel olarak yalnız kalmak ise bir açıdan insanın yaşanan ortama karşı bir tepkisi olarak görülmelidir. Yaşadığı çevre, aile, çalıştığı kurum ve bulunduğu ülke koşulları bu yalnızlığa kaçışı desteklemektedir.

Kişisel yalnızlıkta insanın en güvendiği yer evdir. Yalnız kalmak isteyenler için vazgeçilmez bir yerdir. Kendi odasında yalnızlığın tadını çıkarır birey. Yalnızlığın en güzel yaşandığı zaman gecedir hele ki yanında çayınız ve şarkılarınız varsa…

Yalnız bireyler için vazgeçilmezdir aslında şarkılar. Şarkıların ritmi, müziği ve sözleriyle camdan dışarı bakarken kim bilir ne düşünceler geçer aklından. Belki yitirdiği bir aşka, belki yaşadığı günlük problemlere belki de ülkenin durumuna odaklanır. Bazen de yalnızlığın mutluluğuna…

Kişisel yalnızlık yaşayan bireyler için yalnız kaldığı ortamda vazgeçemeyeceği tek şey şarkılardır. Ülkemizde de yalnızlık üzerine birçok şarkılar yapılmıştır ve birçok birey yalnızlıklarının tadını bu şarkılarla çıkarmıştır.

Bazen bir Cem Adrian şarkışı olur yalnızlığımız.

Yalnızlık...
Saklandığın o küçük delikte buluyor seni...
Yalnızlık...
Seviştiğin o kalpsiz bedende uyuşturuyor seni...
Yalnızlık...
Sıkıştığın o küçük evinde vuruyor seni...
Yalnızlık öldürüyor seni!
Öldürüyor beni!

Yalnızlık çağının kalbi kırık çocukları!

Yalnızlık; o simsiyah ellerinde, yalandan ninnileriyle büyütüyor bizi!



Cem Adrian’ın da söylediği o küçük evde yaşanıyor tüm yalnızlıklar. Dinlediğimizde insanın derinlemesine yalnızlık yaşadığı bir şarkıdır bu. Günümüz modern dünyanın en çok görülen durumu olan kişisel yalnızlığa yerinde değinmiş bir şarkı.

Bazen çevremizde yaşadığımız yalnızlığa ortak olmak isteyenler olur. Oysa yalnızlık adı üzerinde yalın olma halidir. İstememişsinizdir yanınızda kimseyi o yüzden yalnızsınızdır. Ama arkadaşlarınız bu durumunuza ortak olup sizi çıkarmak ister o yalnızlıktan. O zaman Duman’ın “Yalnızlık Paylaşılmaz” şarkısının bir bölümünü aktarırsınız.
“Uzak dur yakınıma
Bu mesafe beni bozar
Kimseler yanaşmasın
Yalnızlık paylaşılmaz”


Kimi zamanda yalnızlığımızı depresif duygu durumumuzla birleştiririz. Bitip giden aşkların arkasından yalnızlığımızla birlikte üzülürüz. Ama yine de bir umut vardır içimizde. Belki geri gelir diye. O zamanlarda çalan bir Vega şarkısı bizi hem hüzünlendirip hem umut taşır içimize yalnızlığımız biraz daha perçinleşir.
“Yastığına senin sarılıp kokunla uyumuşum
Üstüm açık kalmış,üşürken sabah olmuş
‘uyan’ dedi bir ses,’uyan,o burada’
Uyandım,aradım,bulamadım
Suçum neydi?
Neden böyle oldu?”


Gece ilerlerken yalnızlığımız derinleşirken ruhumuz bazen isyan moduna girer. Yalnızlık artık bunalım tadı vermeye başlamıştır. Yeter deriz, bitsin artık yalnızlık, nereye kadar devam edecek bu durum. Tam bu isyan havasındayken önceden Sertap Erener’den dinlediğimiz Model Grubu’ndan daha isyankarca çıkan ses tonuyla “Yalnızlık Senfonisi” çalınır kulaklarımıza ve o ruh haliyle süzeriz gecenin karanlığını.
“Yalnızlığım yollarıma pusu kurmuş beklemekte.
Acılar gözlerini dikmiş üstüme nöbette.
Bekliyorum, bekliyorum, bekliyorum...
Hadi gelin üstüme korkmuyorum!”


Gece artık kendini gündüze bırakırken, yalnızlığın karanlık dünyasından yavaş yavaş çıkılır. Gece ile gündüzün buluşmasına inat son şarkı gecenin sessizliğinde süzülür kulaklara. MFÖ’den “Yalnızlık Ömür Boyu”…

“Senle beraber olsam da sevgilim
Ayrılsak da ölsek de bu yolda
Hep yalnızlık yavrum yalnızlık ömür boyu”


Yalnızlık çay ve şarkılar eşliğinde ne kadar yaratıcı olursan o kadar güzeldir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özgür TÖNBÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün Makaleleri
► Yalnızlık Psk.Dila HOTLAR
► Yalnızlık Dr.Psk.Tayfun DOĞAN
► Yalnızlık Hissi Psk.Dilara ZEYBEK
► Yalnızlık Sendromu Psk.Namık ACAR
► Mobing ve Yalnızlık Erhan SARICA
► Ergen ve Yalnızlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Yalnızlık Psikolojisi Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
► Yaşam ve Yalnızlık Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yalnızlık Şarkıları' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Evlilik Şubat 2021
► Kişilik Bozuklukları Eylül 2016
► Kaygı Bozuklukları Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:32
Top