2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otistik Çocuklarla Göz Kontağı Kurabilmek İçin Ailelere Tavsiyeler
MAKALE #20751 © Yazan Şeref BAYSAL | Yayın Eylül 2019 | 15,515 Okuyucu
Bir iletişim problemi olarak da tanımlanan otizmin en belirleyici özelliği, iletişimin temel öğesi olan ilişki kurmakta yaşanan güçlüktür. İnsanlarla iletişim kurmanın başlangıç noktası önce bakmaktır, diğer bir deyişle göz kontağı kurmaktır.

Çocuğa öncelikle göz kontağı kurma becerisinin öğretilmesi onu öğrenme ortamına hazır hale getirmeye yardımcı olacaktır. Göz kontağı kurma, çocuğunuzun verdiğiniz yönergeyle sizin gözünüze bakmasıdır.

Göz göze gelmenin öğretilmesinde aileler için yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır :

• Çocuğunuzun, sizin yüzünüzü görecek şekilde oturmasını sağlayın.
• Her 5 veya 10 saniye arayla çocuğunuza "bana bak" komutunu verin.
• Işıklı bir nesneye çocuğun dikkatini çekerek nesneyi gözünüze doğru getirin ve söndürün.
• Ses çıkaran oyuncakları yüzünüze yakın tutarak ses çıkartın.
• Adını söyleyerek kucağınızda hoplatın.
• Dikkat çekici şekilde boyanmış göz kapaklarıyla abartılı göz kırpma hareketi yaparak, çocuğun dikkatini gözlerinize çekin.
• Ce-e oyunu oynayarak dikkatini çekin.
• İsmi ile seslenerek sevdiği bir oyuncağı ya da yiyeceği gözönüze yakın tutarak size bakmasını teşvik edin.
• Çocuğunuz size bakmadan bir şey isterse gözünüze bakmasını sağlamadan kesinlikle vermeyin.
• Yönergeyi vermenizden 2 saniye sonra en azından yüzünüze 1 saniye süre ile bakmışsa istenilen davranışı göstermiş demektir. Yani çocuğunuzun sizin yönergenizi algılayarak doğru tepki göstermiştir ve ne için onu ödüllendirdiğinizin farkındadır. "Ne kadar güzel baktın" diyerek hemen sevdiği yiyeceği ödül olarak verin.
• Yönerge sonrası istenilen davranışı gözlemleyemediğinizde, çocuğunuzun çenesinden tutarak yüzünüze bakması için yönlendirin.
• Çocuğunuzun yönergeyi vermenizden 2 saniye sonra yüzünüze bakmazsa 5 saniye sonra başka bir yönden bakarak aynı yönergeyi verin.
• Çocuğunuz kendisine "bana bak" dediğinizde, size bakmıyorsa yönergeyi işaret ederek verin. Aynı zamanda sevdiği bir yiyeceği ya da oyuncağı sallayarak komutu tekrar edin.
• 2 saniye aralarla 10 kez yönerge verdiğinizde göz kontağı kurmayı sağlarsanız, kademeli ve sistematik olarak işaret yardımınızı gittikçe azaltın ve yavaş yavaş elinizdeki nesneyi hareket ettirmeyi durdurun.
• Çocuğunuzun göz kontağı kurma süresini arttırmak istediğinizde, ödülünüzü vermekte biraz yavaş davranın. İçinizden önce ikiye kadar sayın. Bu süreyi aşamalı olarak (3 sn, 5 sn, v.s.) arttırarark ödülünüzü verin. Böylece size daha fazla bakması gerektiğini öğrencektir.
• Göz kontağı kurma davranışını öğrendiğinden emin olduğunuzda, ödülü kesin.
Bu etkinliklerin başarıya ulaşabilmesi için şu hususlara dikkat edilmesi gerekir.
• Göz kontağı kurma eğitimine, çocuğunuzu sandalyeye oturtarak vermeye başlamanız kontrolü ele almanızı kolaylaştıracaktır.
• Çalışma ortamında çocuğun dikkatini dağıtabilecek tüm uyaranları kaldırın (sesler, yanan dönen cisimler, tv, vb).
• Çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını giderin (yemek, uyku, tuvalet vs).
• Bu etkinlikleri rutin zamanlarda ve mekanlarda (kahvaltıdan sonra oturma odasındaki masada) yapmaya özen gösterin.
• Çocuğunuzla göz göze geldiğiniz an, çocuğunuzun sevdiği bir nesneyi pekiştireç olarak kullanın. Bunu her göz kontağı kurduğunuzda tekrar edin. Aferin demenin, gülümsemenin, başını okşamanın da bir pekiştireç olduğunu ve daha uzun süre kullanabileceğinizi unutmayın.
• Göz kontağı kurma davranışı günlük yaşam içinde genelleştirilmelidir. Bunun için her fırsatta çocuğa ismi ile seslenilmeli, hemen ardından çocuğun göz hizasına gelerek göz göze gelme çalışmaları yapılmalıdır. Sandalyede otururken size bakmayı öğrendikten sonra (ayakta, mutfakta, bahçede v.s.) farklı oturumlarda da size bakmasını sağlayınız.

Çocuğunuzun günlük yaşam içinde göz kontağı kurmayı her başardığında (uykuya yatırırken, saçlarını tararken vb) bu davranışı anında pekiştirdiğinizde göz kontağı kurma davranışının sıklaştığını göreceksiniz.

Çocuğunuz bu etkiler sonrasında göz kontağı kurma davranışını gerçekleştirebilirse, yani çocuğunuza seslendiğiniz de çocuğunuz artık size bakarsa iletişimin ilk ve en önemli adımını atmış olacaksınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otistik Çocuklarla Göz Kontağı Kurabilmek İçin Ailelere Tavsiyeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Şeref BAYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Şeref BAYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeref BAYSAL Fotoğraf
Şeref BAYSAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şeref BAYSAL'ın Yazıları
► İlk Gece İçin Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Otistik Çocuklarla Göz Kontağı Kurabilmek İçin Ailelere Tavsiyeler' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:26
Top