2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Uyum Süreci
MAKALE #20757 © Yazan Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ | Yayın Eylül 2019 | 1,553 Okuyucu
OKULA UYUM SÜRECİ

Okula başlama hem anne babalar, hem de çocuklar için önemli bir olaydır. Çocuk için hayatın yeni ve önemli bir dönemidir. Çocuk, kendini güvende hissettiği sınırlarının, alıştığı düzenin olduğu aile ortamından ayrıldığı belki de ilk büyük olaydır. Yeni kurallar, yeni bir sosyal çevre, yeni arkadaşlar, ebeveynleri dışında farklı yetişkinler ve daha birçok uyum sağlaması gereken çocuk için sürpriz sayılabilecek bir çok olaya gebe sosyal bir ortam onu beklemektedir. Sadece çocuğun değil, ebeveynlerin de bu sürece duygusal olarak hazır olmaları gerekmektedir. Çünkü bu aile için hem bir değişim hem de başlangıçtır. Yaş, hazır bulunuşluk, mizaç, ailenin tutumu, okul ile ilgili iyi veya kötü deneyimler, çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişki okula uyum konusunda belirleyici faktörlerden bazılarıdır.

Öncesinde Okulu birlikte gezmek ilk kaygıyı azaltır. Bilinmeyen şeyler çocuklarda korku/kaygı yaratır. Gideceği okulu görmek, nasıl bir yerde gününü geçireceğini orada neler yapabileceğini bilmek güven verir. Böylece okul tanıdık bir yer haline gelir ve daha güvende hissetmesine yardımcı olur.

Okul başlamadan önce öğretmeni ile tanıştırın. Kısa da olsa okul başlamadan önce öğretmeniyle birlikte vakit geçirmek, tanımak aralarındaki bağın kurulmasına yardımcı olur.

Okulun rutininden bahseden konuşmalar yapın. Okula ne zaman gidecek, gün içinde neler yapılacak, yemek saati, dinlenme, oyun ve aktiviteler hakkında konuşun. Okula kim götürecek, kim alacak, evde kim karşılayacak? Kafasındaki soruları aydınlatmak belirsizliği ortadan kaldırır okula uyum sürecini kolaylaştırır.

Okul kuralları hakkında mutlaka konuşun.

Kendi okul deneyimleriniz anlatın. O anıları dinlemek hoşlarına gidecektir. Kendisin yalnız olmadığını hissetmek, okula başlamanın normal bir süreç olduğunu bilmek uyum sürecini kolaylaştırır.

Başlangıçta günü kısa tutun. Alışma sürecinde; okulun keyifli, eğlenceli hem oyun oynadığı hem de öğrendiği kuralları olan bir yer olduğunu hissetmesi önemlidir. Sıkılmadan durduğu bir alan yaratmak, yavaş yavaş kalma süresini arttırmak adapte olmasına ve alışmasına yardımcı olacaktır.

Okula başlama kriz oluyor ise:

Vedaları olabildiğince kısa tutmaya çalışın. Özellikle kaygılı ebeveyn ve çocuklar için bu dönem zorlayıcıdır. Çocuğun ağladığı, ebeveynin ağlayan ve bırakmak istemeyen çocuğunu rahatlatmaya bir yandan da bırakmaya çalıştığı sahneden daha acı veren bir şey yoktur. Bırakamadıkça bu döngü uzar ve daha da içinden çıkılmaz hale dönüşür. Çocuklar üzüldüğünde teselli etmek ebeveynlerin içgüdüsel olarak yaptıkları en normal davranıştır. Ancak böyle bir durumda teselli etmeye çalışmak durumu daha da karmaşıklaştırır. Ebeveynler olabildiğince sakin ve pozitif kalarak, ne zaman almaya geleceklerini belirtmelidir. Çocuklar okulun güvenilir ve kalınabilir bir yer olduğunu öncelikle ebeveynlerinden görmeye ihtiyaç duyarlar ve ona göre şekil alırlar.

Bir sistem belirleyin ve bu rutinde devam etmeye özen gösterin. Her gün aynı zamanlarda okula getirmeye ve okuldan almaya çalışın. Özellikle bu adaptasyon sürecinde bu çok işe yarar. Çocuklar rutinlerde rahatlık bulurlar ve güvende hissederler.

Duygularını kabul edin ve ifade etmelerini destekleyin. Genelde kötü hissetmelerine neden olacak duyguları kabul etmekte zorlanırız, hemen geçsin isteriz. Aslında olumlu-olumsuz bütün duygular bize yardımcı olur ve bizi korur. Her duygusuyla kabul edilen çocuklar, hissettikleri şeyin anormal olmadığını, duygularını güvenli bir şekilde her yerde ifade edebileceklerini öğrenirler ve rahat ederler. “Okul senin için yeni bir yer. Biraz tedirginsin. Neler yapılacağını düşünüyorsun. Ben de bazen yeni şeyler denerken aynı senin gibi tedirgin hissediyorum. Seni almaya geldiğimde eminim bana anlatacağın çok eğlenceli şeyler olacak..”

Bütün bunların yanında, kararlı ve tutarlı olmaya özen gösterin. Verdiğiniz karardan, seçtiğiniz okuldan, öğretmenden emin olmanız güvenmeniz çok önemli. Çocuklar anne ve babalarının yüzlerini okur ve onu ipucu olarak alırlar. Belli etmemeye çalışsanız da, tutumunuz ve en ufak tedirginliğiniz çocuğunuza yansıyacaktır. Tam da bu yüzden okula uyum sürecinde de önce ebeveynler alınan kararın arkasında olmalı ve uygulamaya konmalıdır.

Destek almaktan çekinmeyin. Okula başlama her yüz çocuktan 5 tanesinde ciddi kaygı yaratır. Eğer çocuğunuz zorlanıyor ve siz de baş etmekte zorlanıyor iseniz bir uzmandan destek alın. Bu onun en özel anlarından biri. Ne kadar çabuk adapte olursa o kadar iyi olacak. Her çocuk şu ya da bu biçimde okula uyum sağlar. başlamanın yarattığı kriz ne kadar erken olursa çocuğun sağlıklı gelişimi de o kadar uygun gider. Bu tür durumlarda ebeveynler sonun içinde kaybolup gidiyor; eşler kendi aralarında tartışıyor, çevredekiler kendilerince akıl fikir veriyorlar. Bir uzman desteği almak her zaman daha sağlıklı ilerlemeyi sağlar.

PSK. Burçak Eritmen Yeşiltaş
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Uyum Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ Fotoğraf
Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ'ın Yazıları
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Okula Uyum Süreci Psk.Şenay DAYAN
► Okula Uyum Süreci Psk.Müge BEĞENİLMİŞ
► Okula Uyum ve Adaptasyon Süreci Psk.Yeşim KURUÇAY
► Okula Uyum Süreci ve Okul Fobisi Meral HASANDAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Okula Uyum Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendromu Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:34
Top