2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



2 Yaş Sendromu
MAKALE #20759 © Yazan Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ | Yayın Eylül 2019 | 2,203 Okuyucu
2 Yaş Sendromu

Çocuklar her yaş döneminde farklı gelişim özellikleri gösterirler. Bazı dönemlerde çok uysalken bazı dönemlerde ise dediğim dedik olup anne babalarını zorlayabilirler. Hareketlenmeleri, yürümeleri, kendi kendine yemek yemek, giyinmek için diretmeleri yeni bir dönemin başladığına işarettir. ‘’Benmerkezci düşünme ’’ ya da ‘’ 2 yaş sendromu’’ olarak adlandırılan bu dönemin özellikleri yaklaşık 1.5 yaşından 3.5 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde çocuklar birer birey olduklarını fark ederler, isteklerinin nasıl yerine getirileceğini öğrenmeye ve en önemlisi ‘’ ben ‘’ demeye başlarlar. Bu dönemle birlikte bebek ve özellikle anne arasında ilk çatışmalar başlamış olur. Yemek yeme, uyku, giyinme zamanları kabusa döner ve sonuçta işin içinden çıkılmaz bir duruma girilir. En sevdikleri kelime “hayır” olmaya ve minik ergenler ben buradayım demeye başlarlar.

2 yaşla birlikte ebeveynler tarafından kurallar gelmesine tepki vermeleri aslında tesadüfi değildir. Bebekler bu durumu sinir bozucu olarak algılarlar. 2 yaşında bir çocuk kendi güvenliği için ne yapması gerektiğini bilemez. Neyin tehlike olduğunu kavrayamaz. Kolaylıkla riskli davranışlarda bulunabilir. Bunun yapılmaması gerektiği en güvendiği kişi annesi- babası tarafından söylendiği zaman ise kendini engellenmiş, reddedilmiş hisseder ve aslında tepkisi bunadır. Anneden HAYIR ı duymak ona reddedilmiş olarak hissettir. Çünkü çocuklar sizin demek istediğiniz şeyin mantığını anlamaz ve herkes gibi onlarda HAYIR kelimesinden pek hoşlanmazlar.

Planlama, öz kontrol, mantıklı düşünme beynin ön tarafının yaptığı işlevlerdir. 2 yaşındaki çocuklarda bu kısım henüz gelişmekte olduğundan; anı yaşarlar, sonuçları düşünmeden hareket ederler ve istedikleri o an olsun isterler. Yani bütün bu özellikleri göz önünde bulundurup tekrar 2 yaşındaki miniklerin davranışlarını değerlendirirsek aslında çokta anormal olmadıklarını görebiliriz.



Her Çocukta bu olur mu?

Bu dönem bütün çocukların geçireceği bir dönemdir. Ancak unutmamamız gereken şey her çocuk ayrı ve özeldir. Ergenlik dönemi gibi miniklerin ergenliği de bazılarında çok yoğun bazılarında da çok kolay geçer. Burada da anne ve babanın rolü tabi ki de göz ardı edilemez, anne babanın tutumuyla çocuğun davranışları şekillenir.
Bu süreç olması gereken, ama anne babaları bir parça zorlayan bir süreçtir.
Bu süreci birazcık kolaylaştırmak için anne babalar neler yapabilir?
- Kendi aranızda uyumlu olun. Çocuklar her yaşta anne babanın sınırlarını zorlarlar. Dediklerini yaptırmaya çalışırlar. Tutarlı kararlı davranın. Birinizin evet dediği diğer ebeveyn tarafından hayır oldurulmasın.
- Sınır koyun. Yaşına anlayabileceği düzeye uygun kurallar koyun. Ne çok sert ne de çok yumuşak. Hayırlarınızı evete çevirip kazanan kaybeden döngüsüne girmekten uzak durun. Gerekirse duygularını yansıtarak ona geri bildirimde bulunun. ‘’ Şuanda bu durum senin hiç hoşuna gitmiyor. O oyuncağın alınmasını çok istiyorsun, ama şimdi bu oyuncağı alamayız ’’. Küçük yaşta sağlıklı sınır koymayı öğrettiğimizde kendini daha güvende hissetmesini ve sağlıklı ilişki kurmasını desteklemiş oluruz.
- Seçenek sunun. Minikler bu dönemde gücün kontrolün kendilerinde olmalarını isterler ve ne yapılması gerektiğinin söylenmesinden hoşlanmazlar. Seçenek sunmak onlara aslında gücün hala kendilerinde olduğunu hissettir ama aynı zamanda kontrol sizdedir. Sizin tercih ettiğiniz iki seçeneği sunarak hem onlara hem de kendinize kolaylık sağlayabilirsiniz.
- Oyun oynayın. Çocuklar en iyi oyunla kendilerini ifade ederler ve çok şey öğrenirler. Oynayabileceği, enerjisini boşaltabileceği alanlar yaratmaya gayret edin. Parka, bahçeye, sokağa çıkarın, ya da evde oynaması için destekleyin. Bu hem duygularını düzenlemeyi öğrenmelerine, hem de enerjilerini boşaltmalarına yardımcı olur.
- Karşılıklı inatlaşmalara girmekten kaçının. Bu durum daha çok sizi yorar ve her iki tarafıda öfkelendirir.
- Koşulsuz Sevgi, ilgi ve sanırım en zor olanı sabır; sadece bu dönemde değil her zaman yanınızda bulundurmanız gereken anahtarlardır. Bütün bunların yanında kendinizi de unutmamaya özen gösterin. Siz ne kadar iyi olursanız onlara o kadar yardımcı olabilirsiniz.

PSK. Burçak Eritmen Yeşiltaş
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"2 Yaş Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ Fotoğraf
Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ'ın Yazıları
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► 2 Yaş Sendromu Var Mı, Yok mu? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Down Sendromu Psk.Esra AYVALI ÇETİN
► 2 Yaş Sendromu Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► 2 Yaş Sendromu Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Down Sendromu Hanife TETİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında '2 Yaş Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Uyum Süreci Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:03
Top