2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koronavirüs ve Kaygılarımız
MAKALE #21287 © Yazan Psk.Sema ŞAHİNGÖZ | Yayın Nisan 2020 | 1,576 Okuyucu
KORONAVİRÜS ve KAYGILARIMIZ


Öncelikle yaşadığımız süreç sebebiyle tüm ebeveynlerimize geçmiş olsun diliyorum. Dünyada ve ülkemizde yaşanan virüs salgınının sebep olduğu psikolojik süreçten ve yaşadığımız bu dönemi ebeveynler olarak en hasarsız şekilde nasıl atlatabileceğinize dair naçizane önerilerimden söz edeceğim.

Alışkın olduğumuz rutinin, her gün tekrarlayan ve içinde yaşadığımız düzenin bir anda bozulması, hayatlarımızın ne zaman normale döneceğini tam olarak bilemiyor olmamız, öte yandan salgın hastalığa yakalanma endişemiz bu süreci zorlu hale getiren en önemli detaylardan. Peki bu hissedilen nedir? Kaygının ne kadarı normaldir? Bunu ayırt etmek yaşadığımız süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatabilmek adına önemli olabilir.
Kriz anlarında duyduğumuz korku bizler için çok sağlıklı ve çok doğaldır; bizi koruyan bir mekanizmadır. Güncel örneğimiz üzerinden gidecek olursak eğer, normal düzeydeki bir COVID-19 korkusu, bizleri tedbir almaya yönlendirir. Bu durum sağlıklıdır ve olması gerekendir. Fakat zihnimizdeki gerçekçi olmayan ve soyut düşünceler bizi kaygılı olmaya yönlendirebilir. Tam olarak durmamız ve dikkat etmemiz gereken yer burasıdır aslında. Endişe, uykusuzluk, aşırı gerginlik,boğulma hissi, el ve ayaklarda soğukluk, kalp çarpıntısı, uyuşma, titreme gibi fiziksel semptomlar yaşanılan kaygının habercisi olabilir. Bu noktada önemle değinmek istediğim noktalardan biri ise, aşırı korunma, aşırı el yıkama, aşırı tedbirli davranma davranışları Obsesif Kompulsif Bzukluk gibi psikiyatrik bozukluklara zemin hazırlayabilir, buna dikkat etmeliyiz.

*Eğer baş edemediğiniz psikolojik bir sıkıntının içerisindeyseniz psikolojik destek almaktan çekinmeyiniz.

PEKİ BU SÜRECİ NASIL DAHA SAĞLIKLI BİR PSİKOLOJİYLE ATLATABİLİRİZ?


• Öğrencilerimiz olan lise çağındaki çocuklarınızla, özellikle bu sene YKS’ye girecek olanlar için evde sakin, stressiz, gündemin daha az konuşulduğu bir ev ortamı oluşturmaya çalışabilirsiniz. Gündemi takip etmek bu süreçte çok doğal elbette ama buna bir zaman sınırlaması getirmek oldukça önemli. Geri kalan zamanlarda evde farklı gündemlere yer vermeye çalışmak hem sizin hem de çocuğunuz açısından çok daha sağlıklı olacaktır.
• Yaşanan bu süreçte evde birarada olma süreniz arttığı için, istemsiz bir şekilde odak noktanız daha çok çocuklarınız olabilir. Bunu dengede tutmaya çalışmak, çocuğunuzu özellikle sınavlar konusunda eskisinden daha fazla kontrol etmemek, onlara “sana güveniyorum” mesajı verip geri çekilebilmek, baskıcı bir tutum yerine, onlar ders çalışırken örneğin bir fincan kahve ikram etmek vereceğimiz en kıymetli destek olacaktır.
Bu süreçte eğer güzel bir denge kurabilirseniz, öğrencilerimiz “krizi fırsata çevirmek” konusunda daha başarılı olabilir ve daha da iyi performans sergileyebilirler.
• Gözlemlediğim kadarıyla bu süreçte sosyal medyada oldukça fazla bilgi kirliliği ve felaket senaryoları içeren mesajlar mevcut. Yalnızca güvenilir kaynaklardan gündemi takip etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
• Nefes egzersizi uygulamak çok rahatlatıcı olabilir. Bu konu ile ilgili internette oldukça etkili içerikler mevcut. Aralarından birisini seçerek başlayabilir, çocuklarınızla birlikte deneyebilirsiniz.

Hazırlayan Klinik Psikolog Sema Şahingöz 20.03.2020
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Koronavirüs ve Kaygılarımız" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sema ŞAHİNGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sema ŞAHİNGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Sema ŞAHİNGÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sema ŞAHİNGÖZ'ün Makaleleri
► Korona Döneminde Kaygılarımız Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Koronavirüs ve Evde Yaşam Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ
► Koronavirüs ve Somatik Deneyimleme Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Koronavirüs ve Kaygılarımız' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:51
Top