2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapisi ile Panik Atak Tedavisi
MAKALE #21402 © Yazan Psk.Hasan DURAN | Yayın Mayıs 2020 | 1,580 Okuyucu
Emdr Terapisi Nedir? Panik Atak Nedir? Panik Atak Tedavi Edilebilir Mi? Panik Atak Emdr Terapisi İle Tedavi Edilebilir Mi? Gibi sorular zihninde olan panik atak mağduru biriyseniz bu makale tam size göre.

Emdr Terapisi Nedir?

Emdr Terapisi, İngilizcesi Eye Movement Desensitization and Reprocessing olan ve kelimelerin baş harflerinin kullanılması sonucu EMDR ismini almış, Türkçemize ise Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme Terapisi olarak çevrilen, özellikle travmalar konusunda güçlü bir terapi yöntemidir.

Emdr Terapisinin bakış açısına göre psikolojik rahatsızlıkların temelinde, olumsuz duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin nedeni olarak uyum bozucu, işlenemeden depolanmış travmatik anılar yatmaktadır. Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları (ben güçsüz, çaresiz, kimsesiz biriyim…), olumsuz duygusal tepkileri (nefessiz kalacağım, kalp krizi geçireceğim, öleceğim) ve olumsuz bedensel tepkileri (nefes almakta güçlük, gözlerin kararması, kalp atış hızının artması…) problemin kendisi değil bugünkü dışa vurumlarıdır. Bu olumsuz inanç, duygu ve bedensel duyumlara yol açan işlenemeden kalmış anılar şimdiki zamandaki olaylar tarafından tetiklenmekte, zihnimiz ve bedenimiz geçmişte kalan o olay sanki tekrar yaşanıyormuş gibi otomatik tepki vermektedir.

Emdr Terapisinin psikolojik rahatsızlıkların temeli olarak gördüğü İŞLENEMEMİŞ ANILAR; yaşandığı anda ve sonrasında sindirilmesi güç olayların (kaza, fobi, panik atak, rezil olma…) insan zihninde bıraktığı izlerdir. Bu izler yaşanan olayın tamamını değil en can sıkıcı tarafını sanki olayın tamamı bu andan ibaretmiş gibi hissetmemize neden olurlar.

Panik Atak Tedavi Edilebilir mi?

Panik Atak insanın hayatında yaşadığı sıkıntıların anlaşılmaması ya da bastırılması sonucu diliyle değil de bedeniyle konuşmaya mecbur kalmasıdır. İnsanın diliyle ifade etmesi toplum ya da kendisi tarafından sakıncalı görülen sayısız durum olduğu için Panik Atak Kalp Krizine Neden Olur mu? Panik Ataktan İnsan Ölür mü? Panik Atak İnsanı Delirtir mi? Panik Atak Tedavi Edilebilir mi? gibi sorular da cevabı en fazla merak edilen sorular ola gelmiştir.

Panik atak; kabaca beklenmedik bir anda yoğun kaygı ile birlikte kalp atışında ani artış, nefes alıp vermede güçlük ve aldığın nefesin yetmeme hissi, baş dönmesi, bulantı gibi belirtilerin insanın üstüne üşüştüğü ölme ve öldürülme korkusuna verilen bedensel bir tepkidir. Yani panik atak sorunun kendisi değil sadece görünen yüzüdür. Samsun Emdr Terapisinin bakış açısına göre panik atağa neden olan sebepler yaşanan yoğun korkunun durumu sağlıklı değerlendirmeyi imkansız kılması sonucu olayın en korkutucu kısmını sanki olayın tamamı gibi algılamaktır. Ayrıca panik atak çok yoğun bir korkuya neden olduğu için panik atağa neden olan asıl sebepler (ailevi, ilişkisel meseleler, kendini değersiz görme, travmatik olaylar ya da geçmiş…) bu korkunun gölgesinde kalabilmektedir.

Emdr Terapisi İle Panik Atak Tedavi Edilebilir Mi?

Panik Atak, kalp krizi geçirme, delirme ve ölme korkusu gibi çok yoğun duygulara neden olduğu için altında yatan sebepleri çoğu zaman gözden kaçırabiliyoruz. Samsun Emdr Terapisi ise panik atağın görünen yüzünden ziyade atağı tetikleyen anıların tespit edilmesi ve duyarsızlaştırılması sonucu kişinin panik ataktan kurtulmasını hedeflemektedir.

İnsan beyninin çalışma prensibini bilirsek durum daha anlaşılır olacaktır. Yaşadığımız bir anı insan zihninde bir çekmeceye konulur gibi bir yere değil de duygusu, beden hisleri, düşüncesi farklı farklı yerlerde depolanmaktadır. İnsan zihni benzer şeyleri (duygu, düşünce, his…) aynı kabın içine koymaktadır, yani benzer hissettiren olayları bir yerde tutar.

Mesela; panik atak anında beynimiz sadece o an hissedilen kalp çarpıntısı, nefes alamama, boğulma gibi hisleri ya da öleceğim, deliriyorum, kalp krizi geçiriyorum gibi düşünceleri değil daha önce benzer hisleri ve düşünceleri barındıran olayları da hatırlamaktadır. Hal böyle olunca tek bir olayın değil aynı hissi, düşünceyi çağrıştıran birden fazla olayın etkisi altında kalıyoruz.

Emdr Terapisi ise insanın hayat kalitesini olumsuz etkileyen bu olayları ve bağlantılı anıları tespit edip yeniden işlemleyerek panik atağın asıl sebebi olan işlenmeden kalmış anıların etkisini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.


Panik ataktan kurtulduğunuz güzel günleriniz olsun.

Sağlıcakla kalın.

Hasan DURAN
Klinik Psikolog/Emdr Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Terapisi ile Panik Atak Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hasan DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hasan DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DURAN Fotoğraf
Psk.Hasan DURAN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan DURAN'ın Yazıları
► Panik Atak ve Emdr Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Panik Atak Tedavisinde Emdr Psk.Zeynep KAYA
► Panik Atak Tedavisi Psk.Dnş.Kenan DEMİRKAPI
► Panik Atak ve Tedavisi Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Panik Atak Tedavisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Hipnoterapi ile Panik Atak Tedavisi Psk.Fatih KİRİŞCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapisi ile Panik Atak Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendrom mu? Nisan 2020
◊ Online Terapi Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:08
Top