2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Konfor Alanından Çıkarken Kendilikle Karşılaşmak
MAKALE #21560 © Yazan Psk.Emre ŞENGÜR | Yayın Haziran 2020 | 2,270 Okuyucu
Literatürde Comfort Zone olarak geçen ve Türkçe çalışmalarda Konfor Alanı olarak çevirilen kavramı anlatmaya çalışacağım. Konfor alanı, hepimizin zaman zaman bulunduğu ve vakit geçirdiği bir kavramdır. Konfor alanı bazen mekansal bir yere işaret ederken bazen bir hayale bazen de bir hissedişe işaret edebilir. Konfor alanı; kişi için bildik, tanıdık, içerisinde kendini iyi hissedebildiği, kontrolü elde tutabildiğini hissettiği, belirsizlikten uzak bir var olma alanına işaret etmektedir. Konfor alanı; kimimiz için evinde bulunan kendi odasıdır, kimimiz için de gözlerini kapatıp kendini hayal ettiği bir deniz kenarıdır. Buraya kadar her şey güzel görünmektedir. Günlük hayatımızın birçok stresörle karşılaşmalarla geçtiğini düşünürsek böyle bir alana ihtiyacımız vardır. İhtiyacın ötesine geçtiği noktada ise Konfor Alanı zarar verici bir hale gelmektedir. Judith Bardwick, Konfor alanına dair bir model tasarlamıştır. Bu modelde soğanı saran kabuklar gibi katmanlar oluşturmuştur. En içten başlamak üzere katmanlar şunlardır: Konfor Alanı, Korku Alanı, Öğrenme Alanı, Büyüme Alanı. Bardwick'e göre Konfor Alanında geçirilecek fazla vakit yeni şeyler öğrenmemize ve büyümemize giden süreçte bir ketleyici görevi görecektir. Bir lokantaya gittiğimizi ve hep aynı yemeği yediğimi düşünelim. Yediğimiz yemek dışında birçok tat vardır ve onlara dair bir farkındalık içerisine denemeden giremeyiz. Bu nedenle Konfor Alanlarımızın olmasının doğallığı kadar mevcut modelde katmanlar arası geçişlerin de olması gerekmektedir. Ayrıca Konfor Alanı ile ilgili şöyle bir şeye değinmek istiyorum:


Konfor Alanı bir yandan günlük hayatın getirdiği stresörle mücadele sonucunda dinlenmemiz ve yenilenmemizi sağlayacak bir alan olarak işlev görür. Bu faydalı kullanımıdır. Ama bir yandan da faydasız olan kullanımı vardır. Konfor Alanını bir yandan da cephe hattındaki bir sipere benzetebiliriz. Siper bildik, tanıdık ve kendimizi güvende hissettiğimiz yerdir. Ama bir yere güvenli dediğimiz anda bir yere de güvenli olmayan etiketini yapıştırmış oluruz. Bu nedenle Konfor Alanı bizim için güvende olduğumuz yer olurken, Konfor Alanı dışı güvende hissedemediğimiz alan olur. Bu durumda Konfor Alanını bir sipere dönüştürüyor. Sipere dönüşen alanda ise dış uyaranlara ve hatta olası tehditlere karşı sürekli hazır olmamıza neden olacak bir tetikte olma hali devreye giriyor. Bir motorun sürekli çalıştığını düşünün. Biz de sürekli tetikte olduğumuzda fiziksel ve psikolojik olarak yıpranmaya başlarız. Bu nedenle Konfor Alanında geçirilen zamanın yanı sıra Konfor Alanının bizim için bir siper hattına dönüşmemesine de dikkat etmek gerekir.


Konfor Alanının dışında Korku alanı bulunmaktadır. Korku Alanı; bizim için yeni, belirsiz olan ya da daha önce yapmakta zorlandığımız, olumsuz hisler uyandıran eylemlerin bulunduğu alandır. Bu alanda atacağımız adımlar bizi Öğrenme Alanına götürecektir. Korkumuzun üzerine gidip, denemeler yaptıkça öğrenmeler gerçekleşecek ve mecazi bir büyüme gerçekleştireceğiz. Basketbol oynayan çocuğun boyunun uzaması gibi düşünebiliriz.


Konfor Alanından, Korku Alanına geçiş yaparken şu adımları izleyebiliriz: Öncelikle kendimize hedef belirlememiz gerekiyor. Ayrıntısına ileride değineceğiz. Ama kendimize ben ne yapmak istiyorum sorusuna verdiğimiz cevap diyebiliriz hedef için. Hedef belirledikten sonra hedef konusunda atacağımız adımların ve sürecin zaman zaman bizi zorlayabileceğini, hatalar yapabileceğimizi kabullenmemiz gerekiyor. Bunun nedeni yeni bir şey deniyor olmamızdır ve öğrenmeler deneme-yanılma süreçleriyle ilerler. Sonrasında hedefimizi küçük adımlara bölmeye çalışmalıyız.Belli bir mesafeden uzakta kendimizi rahat hissedemediğimizi düşünelim. Anadolu yakasındayız ve Avrupa yakasına geçip tek başımıza bir lokantada yemek yemek gibi bir hedef oluşturduğumuzu varsayalım. Aşamalara bölmede, daha yakın bir ilçe değişikliğinden başlayarak kaygılandığımız bizim için şu an gitmesi en zor olan ilçeye kadar bir liste yapmaya çalışalım. Aşama aşama olarak da ve belki de ilk başlarda yanında kendimizi iyi hissettiğimiz biriyle yüzleşmelere başlayalım. Böylece öğrenme ve büyüme gerçekleşecektir. Önemli bir nokta adım atmak için isteği beklememektir. Eğer adım atmak için isteği beklersek bu süreç uzayacaktır. Başlangıcın zorlayıcı olduğu ama yapabileceğimiz, alışabileceğimiz bir süreç olduğunu kendimize telkin etmemiz önemlidir.


Konfor Alanından ve yeni adımların nasıl atılacağından bahsettik. Peki Korku ve Öğrenme Bölgesindeki adımları yani Hedef aşamasını nasıl belirleyeceğiz?
(Yazının devamında Benlik ve Öteki yazımın üzerine kurulu bir anlatım yapacağım.)
Varlığı en kaba haliyle Ben ve Ötekiye indirgemek mümkündür. Öteki, Benin aynasıdır. Ben; öteki ile var olur, şekillenir ve kendini sürdürür. Ben için en temel amaç var olmaktır ve bu noktada Öteki ile olan ilişkisi Fiziksel ve Psikolojik Var Oluşa götürecektir. Konfor Alanından, Korku Alanına geçişte de Öteki karşımıza çıkar. Üç kavramdan bahsetmeye çalışacağım: Yüklenilmiş Öteki, Yüklenilmek İstenen Öteki ve Kendilik.
Konfor Alanı içerisinde sağlıklı ve sağlıksız şekilde bulunabileceğimizden bahsettik. İki durumda da Yüklenilmiş Öteki bizimledir. Yüklenilmiş Öteki; anne ve babamız başta olmak üzere toplum aracılığıyla taşıdığımız düşünce, duygu ve davranışlar bütünüdür. Yüklenilmiş öteki bazen toplumun kadına dair algısıı olurken bazen de annemizin yaşadığı korku olabilir. Biz bunu bir yük olarak sırtımızda taşıyor olabiliriz. Kimimiz daha fazla taşıyor kimimiz daha az. Kimimiz bu yükle daha fazla yol gitmek zorunda, kimimiz bu yükü destekleyecek bir kişi bulabiliyor yanında. Çeşitli faktörler nedeniyle Yüklenilmiş Öteki, Psikolojik Sorunlara yol açabilir ya da açmaz. Konfor Alanında bulunan halimiz Yüklenilmiş Öteki ile hareket eden halimizdir. Konfor Alanından çıkmaya ve hedefler belirlemeye çalışırken iki yol çıkar karşımıza: Yüklenilmek İstenen Öteki ve Kendilik.


Yüklenilmek İstenen Öteki, çeşitli nedenlerle toplumun bizim için ön gördüğü şekli alamadığımız ve almak istemeye başladığımız anda devreye girer. Sözgelimi ebeveynlerimizin bir cesaret algısı olduğunu düşünelim ve çeşitli nedenlerle bunu yapmakta zorlanıyoruz. Diyelim ki A işine para yatırmamız, ailemizin cesaret algısına örnek verilebilecek bir adım. Konfor Alanımız bu parayı yatırmamamızı söylüyor. Peki bu parayı yatırmamız bizim Öğrenme Alanına geçtiğimizi gösterir mi? Bazen göstermez. Eğer Ötekinin(örnekte ebeveynlerin) onayını ve kabulünü almak için bu adımı atıyorsak Yüklenilmek İstenen Öteki devrededir ve bu bizi Kendiliğe doğru büyütmeyecektir.
Yüklenilmiş Ötekide bizden öncekilerin davranış, düşünce ve duygularını taşırız. Yüklenilmek İstenen Ötekide ise Ötekinin taşımakta zorlandığımız düşünce,duygu ve davranışları vardır. Oysa başka bir yol daha vardır: Kendilik.


Kendilik, Ötekiden arındırdığımızda kalan özdür. Kendiliğe ulaşmak için davranışlarımıza ve düşüncelerimize tekrar bakmamız gerekir. Temel sorular neden yapıyorum ve neden yapmak istiyorumdur? Vereceğimiz cevaplar kısa sürede ulaşabileceğimiz türden değildir. Ama bu sorguya başlamak bile bizi Kendilik yoluna sokacaktır ve Konfor Alanından Büyüme Alanına giden yol açılacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Konfor Alanından Çıkarken Kendilikle Karşılaşmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emre ŞENGÜR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emre ŞENGÜR'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     22 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emre ŞENGÜR'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Konfor Alanından Çıkarken Kendilikle Karşılaşmak' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanserin 5 Aşaması Haziran 2022
► Kanser ve Psikoloji ÇOK OKUNUYOR Haziran 2022
► Dijitalleşen Yas Eylül 2021
◊ Psikoterapi ve Sohbet Eylül 2021
◊ İstisna Davranış Mayıs 2021
◊ Dönüşüm Nisan 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:41
Top