2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Psikoterapi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
MAKALE #22540 © Yazan Doç.Dr.Psk.Murat ARTIRAN | Yayın Ekim 2021 | 1,459 Okuyucu
Pandemi süresince zorunlu olarak başlamış gibi görülen online psikoterapi seansları aslında 2010'lu yıllardan beri vardı. Ancak geleneksel psikoterapi anlayışında yüz yüze terapilerin önemi ve değeri her zaman için teknolojinin önünde yer almıştır. Ancak artık zorunlu bir hal alan online hizmetler her sektörde kullanılmaktadır. Doktorlar, avukatlar, tüccarlar, eğitmenler ve diğer birçok meslek çalışanları internet üzerinden görüntülü görüşmeleri kullanmaktadır. Bu furyaya psikologlar da katılmış durumdadır.

Elbetteki özellikle terapötik ilişkinin önemi, beden dilinin önemi ve fiziksel olarak aynı oda içinde yapılan görüşmelerin etkisi söz konusu olduğunda yüz yüze terapi 'psikoterapi tedavisi'nin özüdür. Öte yandan gerek Corona Virüs salgını gerekse de psikolojik danışmanlık almak isteyen insanların bulundukları bölgede belki de istedikleri psikoloğu bulamamaları nedeniyle teknolojiyi kullanmaları yararlı olabilecektir. Sağlık için, psikolojik sağlık için her türlü imkanı kullanmakta ve alternatifi değerlendirmekte yarar vardır. Görüntülü görüşmeleri denemekte bir sakınca yoktur.

Bu yöntemi seçmenin kendileri için yararlı olup olmayacağını bilmek isteyen danışanlar için birkaç konuda bilgi vermek istiyorum.

Online Psikoterapi alırken Nelere Dikka Etmeli?


Online psikoterapi alırken ilk olarak teknoloji ile aranızın iyi olması gerekir. Teknoloji ve özellikle görüntülü görüşmelerden sıkılmıyorsanız online terapi ile yüz yüze terapi almanız arasında çok bir fark olmayacaktır.

İkinci konu ise online terapistin online terapinin nasıl yapıldığında haberi ve bilgisi olması gerekir. Online psikterapi hakkına bir sertifakası varsa- eğitimi olup olmadığına bakınız.

Bazı danışanların psikolojik rahatsızlıkları 'ağır' olabilir. Yani bu danışanlar 'tanı' almış veya 'ilaç' kullanmak zorunda olan danışanlardır ki, her bu durumda danışan için online veya çevrimiçi terapi olarak isimlendirilen psikoterapi hizmeti uygun olmayabilir.

Online psikoterapi alırken gerek danışan gerekse psikoterapistin ortamının aynı yüz yüze psikoterapi seanslarında olduğu gibi sakin, sessiz, güvenilir, rahat ortamlar olması gerekir.

Ses ve görüntü kalitesinin üst düzey olması, görüş açısının her iki kişi (terapist ve danışan) için üst bedenini (sadece kafa bölgesi değil) gösterir şekilde olması gerekir.

Cep telefonlarında online terapi yapılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Ya masaüstü ya da bir laptop aracılığıyla terapi seansları yapılmalıdır.

Online terapilerin teknolojide ileri düzeyde olan programlar kullanılarak yapılması yerinde olacaktır. Zoom programı günümüzde en yüksek teknolojiyi kullanan güvenilir bir araçtır. Ancak unutulmamalıdır ki danışanın gizliliğinin en iyi sağlandığı yer yüz yüze seans odasıdır.

Online terapi seansları sırasında kendinizi ifade edebildiğinizden emin olun. Teknolojiyi kullanırken zorlanıyorsanız yani görüntülü görüşmelerde kendisinizi iyi ifade edemediğinizi düşünüyorsanız online seans almayı bırakabilirsiniz. Terapötik ilişki diye adlandırılan psikolog danışan ilişkisi kurulamıyorsa online terapilerin yararının oranı düşebilir.

Bilimsel araştırmalar şu ana kadar online yapılan psikoterapi seansları ile yüz yüze yapılan seanslar arasında etkililik ve yararlılık kriterleri açısında bir fark bulamamışlardır. Ancak bu araştırmaların devam ettiğinin de altını çizmem gerekir. Yani henüz bu konuda kesin yargılara varamıyoruz.

Son söz olarak online psikoterapi seanlarını deneyin, kendinize uygun olduğunu düşünüyorsanız faydasını da yüz yüze terapi kadar görebilirsiniz. Hatta bazı danışanlar terapilerin kendi üzerlerindeki olumlu etkisi bakımından online seanları yüz yüze yapılan seanslara tercih ettiklerini bana iletiyorlar.

Hepinize sağlıklı ve mutlu yaşam dileklerimle. Doç. Dr. Murat Artıran
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Psikoterapi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Psk.Murat ARTIRAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Psk.Murat ARTIRAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat ARTIRAN Fotoğraf
Doç.Dr.Psk.Murat ARTIRAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi38 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Psk.Murat ARTIRAN'ın Yazıları
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Online Psikoterapi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Case Analysis 1 Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:28
Top