2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme
MAKALE #22926 © Yazan Dyt.Batuhan ÇİTEMEL | Yayın Nisan 2023 | 583 Okuyucu
Ramazan ayı boyunca oruç tutulması nedeniyle öğün sayısındaki azalma ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler bayramda normal yeme düzenine geçerken daha fazla yemek yeme eğilimine neden olabilir. Bu durum kilo alımına sebep olmanın yanı sıra kalp sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Peki Ramazan Bayramı ve sonrasında nasıl beslenmemiz gerekiyor inceleyelim ;

1. Öncelikle neyi ne zaman ve ne kadar yediğinizin farkına vararak öğünlerini yapın. İhtiyacınız olmadığını düşündüğünüz besinleri tüketmek zorunda olmadığınızı hatırlayın.
2. Ramazan Bayramı’nda güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır.
3. Kahvaltınızda peynir, zeytin, ceviz, yumurta ve söğüş mevsim sebzelerine mutlaka yer verin.
4. Kızartılmış börekler, poğaçalar, kekler bayram günlerinde ve sonrasında sofranızda olmamalı çünkü bu tarz ürünler kan şekerinizi hızla yükseltip düşürecek ve kısa sürede sizi tekrar acıktıracaktır.
5. Gün içinde kan şekerinin düşmemesi ve açlık atakları yaşamamak için ana öğünler sebze ve protein ağırlıklı olmalıdır.
6. Öğünleri tatlı, börek , bayram şekerleri ile geçiştirmeyin. Yiyeceğiniz bir küçük parça çikolatanın 30 kalori, bir bayram şekerinin 50 kalori, iki dilim baklavanın ise 500 kalori olduğunu unutmayın.
7. Ana öğün aralarında acıktığınızda çiğ kuruyemişler ile porsiyon kontrolüne dikkat ederek ara öğün yapılabilir.
8. Besinler iyi çiğnenmeli ve yavaş yavaş yenilmelidir.
9. Yemek yerken besinlerin iyi sindirilmesi için ana öğünün en az 15-20 dk sürmesine dikkat edilmelidir.
10. Bayram boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Tercihimiz sütlü tatlı ya da meyveden yana olmalıdır. Tatlı tüketimi olursa gün içerisinde yapılan ana öğünlerin miktarları azaltılmalıdır. Eğer tatlınızı evde hazırlıyorsanız hazırlarken olabildiğince şeker eklemekten kaçının, onun yerine sütlü tatlıları meyvelerle kombine ederek meyvenin doğal şekerinden faydalanarak tatlandırın.
11. Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı ve mide problemlerine sebep olabilmektedir. Fazla çay ve kahve içme durumu olursa günlük içtiğiniz su miktarı biraz daha artırılmalıdır.
12. Bayram günlerinde ve sonrasında 2,5-3 lt su tüketimi de önem kazanmaktadır. Yaklaşık olarak 12 - 14 su bardağına denk gelmektedir.
13. Bayram ziyaretlerinde ikramların porsiyonları mümkün olduğunca küçük olarak tercih edilmelidir.
14. Bayram boyunca ana öğünlerinize özellikle yeşil sebzelerden ilave ederseniz bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Akşam yemeklerini oruç zamanındaki gibi geç saatte değil uyku saatinden 5 saat öncesinde tüketmelisiniz. Akşam yemeğinde tüketeceğiniz besinlerin sindirimi uzun sürebileceğinden kaliteli uyumanız için yemeği erken yemelisiniz.
15. Yemeklerinizi fırında, haşlama ve ızgara olarak tercih ediniz.
16. Ramazan ayı süresince oruç nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde önerilen miktarda sebze ve meyve tüketimi önemlidir.
17. Bayramda alınan enerjiyle, harcanan enerji dengesini kurmak için en azından yürüyüş ve egzersiz için fırsat oluşturulmalıdır.
18. Bayram ziyaretlerinde yakın mesafelere yürüyerek gidebilir ve asansör yerine merdiven kullanılabilir.
19. Bayram sonrası mutlaka düzenli yürüyüş yapılmalıdır ve günlük adım sayısı takip edilmelidir.
20. Diyabetliler, kalp hastaları ve yüksek tansiyonu bulunanlar bayramda bu tedavilerini kesinlikle bozmamalıdır.

Sevdiklerinizle sağlıklı ve keyifli bir bayram geçirmeniz dileklerimle.

Diyetisyen Batuhan Çitemel
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Batuhan ÇİTEMEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Batuhan ÇİTEMEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Batuhan ÇİTEMEL Fotoğraf
Dyt.Batuhan ÇİTEMEL
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
Beslenme ve Diyet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Batuhan ÇİTEMEL'in Makaleleri
► Ramazan Bayramı Yaklaşırken Beslenme Dyt.Ayça PEKER KAHRAMANOĞLU
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
► Ramazan Bayramı Sonrası : Telafi Haftası Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► YENİAkdeniz Diyeti Mart 2024
► Sağlık Deposu Kefir Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:00
Top