2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoloji Sektöründeki Kirlilik ve Büyük Tehlike
MAKALE #23115 © Yazan Psk.Cahit Ufuk BATTAL | Yayın Ocak 2024 | 252 Okuyucu
Koçluk Amerikan kültüründen çıkma bir isimdir. Amerika’da ilk yaşam koçluğunu 1950’de endüstriyel psikologlar yapmaya başlamıştır. Amerikalılar spor eğitmenlerine koç sözü ile hitap ederler. 1980 lerde spor koçu olarak yaygınlaşmıştır. Sonrasında bu söz diyet ve zayıflama çevrelerince zayıflama koçu ve yaşam koçu olarak kullanılmaya başlandı.Türkiye’de yaşam koçluğu bundan 5 10 yıl öncesine kadar ruh sağlığı uzmanlarının yan dal olarak yaptığı bir seçim idi. Zaten insan psikolojisi bilmeden birinin yaşamına koçluk edilemez. Şuan ki koçluğun bununla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Ve yaşam koçluğu asla psikolojik hastalıklara müdahele değildir. Myk kanunları 2016 da yaşam koçlarının prosedürünü açıklamıştır. Evlilik koçluğu,ilişki koçluğu, ergen koçluğu, çözüm odaklı koçluk, bilişsel yönelimli koçluk son zaman da türeyen başka koçluklar, bu türeyen koçluklar tamamen psikolog gibi evlilik terapistliğine ilişki terapistliğine kalkışmadır. Adı ne ise o terapi ekolünden kopyalamalar gerçekleşmektedir. Ve yasal olarak problem yaşamamak için hepsinin sonuna koçluk eklemesi yapılıyor.

Yurtdışında ve yurtiçinde sahte üniversiteler vardır ve bunlar binası olmayan online üniversitelerdir

Online üniversitelerin yök tarafından açıklanan kararnamede denklikleri ve tanınırlıkları yoktur


İngiltere de bunun gibi 50 tane üniversite kapatılmıştır bu yıl, bu üniversitelere kayıt yaptıran kişiler yeterli olmayan bu sahte diplomalar ile çalışabileceklerini sanan kişiler azınlığı oluştururken ise çoğunluğu ucuza diploma sahibi olup hak etmediği unvanları kullanan insanları oluşturur. Buralardan her yıl mezun olup şuan sektörün içinde olan insanlar vardır. Dernek olarak bunları tespit edip yasal yollar ile cezalar aldırmaktayız.



Daha bir değineceğimiz konular ise sosyologlara ve çocuk gelişimcilerin aile danışmanlığı adı altında yaptığı uygulamalar, yaşam koçlarının çoğunluğu da bu insanlardan çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu bu ortaya çıkmıştır.
Aile Danışmanlığı denilen eğitimi aile terapistliğine,oyun terapistliğine,ilişki terapistliğine,evlilik ilişki terapistliğine ve danışmanlıklarına çevirmiş durumdalar, lakin aile danışmanlığı sadece psiko-sosyal destek demektir. Bu bölümlerin terapi veya tedavi yetkisi ve eğitimi yoktur.


Psiko-sosyal destek dediğimiz konu ise tamamen psikolojik ilk yardım basit bir uygulama yapılıp sonrasında ruh sağlığı uzmanlarına yönlendirme yapmaktır. Aile danışmanlığının tam olarak yasal prosedürü bu şekilde açıklanmıştır.


Ayrıca Aile danışmanlığı ve diğer terapi eğitimlerinin hepsi bir çok kurum tarafından, lisans eğitimi alan dışı olmasına bakılmadan herkese verilmektedir. Bu kurumlar o kadar fazla ki her köşe başı bir online kurum kurulmuş haldedir.


Bir diğer konu ise özel üniversitelerin denetlenmemesidir. Yıllardır bazı kişiler alt zemin de kendilerini daha üstün göstermek için, bu üniversitelerden klinik psikoloji yüksek lisans ve benzeri yüksek lisanslar almaktadırlar. Lisansı uyumlu olmayan insanlar yüksek lisanslara kabul edilmemeli.



Bir diğer konular halkın rdt terapisi,kuantum terapisi, kozmik enerji, teath healing, saçraç, pandül, bioenerji, jaas, nlp, aile dizimi, neuroformat, Access bar, gibi bilimsel hiçbir tarafı olmayan konuların silsilesine kapılmış olup, hemen hemen her yaşam koçun da bunlara rastlamamız da herşeyin örtüşmesini gösteriyor.



Uluslararası dünya çapında sadece bir yerin doktorlara,diş hekimlerine ve ruh sağlığı uzmanlarına verilen hipnoz gibi çok ciddi bir konuyu. Şuan bazı kişiler ve yaşam koçları, eğlence konusu haline getirmiştir. Ve bu gibi yetkinliği olmayan kişileri eğiten merdiven altı kurum ve kuruluşlar çok fazladır.


PSK.CAHİT UFUK BATTAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoloji Sektöründeki Kirlilik ve Büyük Tehlike" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cahit Ufuk BATTAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cahit Ufuk BATTAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cahit Ufuk BATTAL Fotoğraf
Psk.Cahit Ufuk BATTAL
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cahit Ufuk BATTAL'ın Makaleleri
► İlişkide Tehlike Sinyalleri Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Evlilikte Tehlike Çanları Psk.Ali BIÇAK
► Gizli Tehlike: Kronik Depresyon Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikoloji Sektöründeki Kirlilik ve Büyük Tehlike' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:08
Top