2007'den Bugüne 92,334 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikodrama Nedir
MAKALE #4261 © Yazan Psk.Yeşim KUL | Yayın Ocak 2010 | 6,134 Okuyucu
PSİKODRAMA

Psikoterapi geniş anlamda; psikoterapistin ruhsal yapıya ait sorunların giderilmesinde hasta ile olumlu bir ilişki içinde özel teknikler kullanarak yaptığı uygulamalar olarak anlaşılabilir.

Tedavi durumunun biçimi ve yapısı açısından psikoterapileri üç ana başlık altında toplayabiliriz.
1.Bireysel Psikoterapiler,
2. Grup Psikoterapileri,
3.Aile Psikoterapileri

Grup Psikoterapileri ve Psikodrama

1950’lerden önce psikoanalitik yaklaşımın grup yapısına uyarlanmış bir türü yoğunlukla olmasa da kullanılmaktaydı. Çeşitli kaynaklara göre grup psikoterapilerinden en eskisi olduğu iddia edilen psikodrama, ilk olarakJacob Levy Moreno tarafından kullanılmıştır. Psikodrama, bireylerin kendileri için önemli olan duygusal yaşantıları, grup içerisinde yeniden yaşamasıdır. Moreno’ya göre psikodrama; “Gerçeğin aksiyonla yeniden keşfedilmesidir”.

Psikodramanın Araçları,

1.SAHNE: Psikodrama daima bir sahnede geçer. Psikodramanın yapıldığı her yer sahne olabilir. Sahne yarı-hipnotik olayların yaşandığı, protagonistin kendi duygularının sergilendiği ve kendisine de gruptan duyguların aktığı bir yer olarak, bütünleşme ortamı sağlar.
2.YÖNETİCİ: Her oturumun gerçekleşmesi ve sürdürülmesinden sorumludur. Kişilerde var olan yaratıcılık, spontanlık ve eylemi en üst seviyeye ulaştırmadan sorumlu olup, üyelerin oyun içinde etkin olma yeteneğini kazandırmakla görevlidir.
3.YARDIMCI OYUNCULAR (YARDIMCI EGOLAR): Protagonistin gruptan seçtiği kişilerden oluşur. Protagonistin sahneye aktardığı yaşantısındaki önemli kişileri, duyguları ve olguları canlandıran kişilerdir. Bunlara ait aktarımların ve yansıtmaların yöneltildiği kişi olurlar.
4.GRUP: Psikodrama kişinin grup içinde tedavi edilmesidir. Birey grup yardımı ile geçmiş yaşantılarına gidebilir.
5.PROTAGONİST: Yunanca “protos” ve “agon” sözcüklerinden gelmektedir. “Baş Oyuncu” anlamında kullanılır. Psikodrama sahnesinde kendi yaşantısını sahneye getiren kişidir. Canlandırdığı olayı önceden prova yapmaz, içinden geldiği gibi oynar. Rol Değiştirme tekniği ile antogonist yerine geçerek, kendisini karşısındakinin gözünden görmeye, iç görü kazanmaya başlar.

Psikodrama Oturumun Üç Aşaması,
Bir psikodrama oturumu yaklaşık olarak bir buçuk saattir. Oturumlar üç aşamalı olarak gerçekleşir. Psikodrama oturumunda bu aşamaların hepsi bulunmak zorundadır.
1.ISINMA AŞAMASI (Warming-Up): Yöneticinin bu aşamadaki rolü çok önemlidir. Yöneticinin öncelikli olarak kendinin optimum seviyede ısınmış olması gerekir. Yöneticinin grup özelliklerini ve geçmiş yaşantılarını göz önüne almaması, aşırı ısınmış olması grubun kendisinden geride kalmasına neden olacaktır. Bunun tersi şekilde az ısınmış olması da grupta kopmalara, oyun aşamasında aksaklıklara neden olacaktır. Bu aşamada lider, çeşitli Isınma Oyunları ve teknikler kullanılarak oturumun başından itibaren grup üyelerinin ısınmasını sağlar.
2.OYUN AŞAMASI: Gruptan protagonistin seçilip sahneye gelmesi ve ilk sahnenin ne olacağına karar verilmesi, yardımcı egoların seçilmesi, olayın geçtiği sahnenin bir bölümünün hazırlanması ile başlar. Geçmişte yaşanmış olaylar, kişinin bugününü etkileyen kavramlar, şimdi-burada ilkesi ile sahnede yeniden canlandırılır. Psikodramanın en eyleme yönelik aşamasıdır. “Anlatma-yap” prensibi ile protagonistin sözlü anlatımları artık biçimlere dönüşür. Geçmiş-gelecek-fantaziler artık şimdi-buradadır.
3. GÖRÜŞME (PAYLAŞIM) AŞAMASI: Paylaşım bölümü genellikle iki aşamadan oluşur. Protagonist kendisinin anlaşıldığını hisseder. Bu aşamada grup üyelerinin protagonist hakkında asla eleştiride bulunmamaları ve yorum yapmamaları gerekir. Protagonistin içinde bulunduğu bu hassas aşamada gruptan gelebilecek yorumlara, yargılara karşı liderin protaginisti koruması gerekir.
A-Rol Geribildirimi: Yardımcı egoların oyunda aldığı rollerde, o rol kişisi ağzından yaşadıklarını anlatmasıdır. Bu aşamada yardımcı egoların yorum-değerlendirme yapmamaları gerekir.
B. Özdeşim Geribildirimi: Oyunu izleyen üyeler, oyun sırasında protagoniste ya da oyunda rol alan farklı bir kişilerden birine yakınlık duyup, özdeşim kurabilirler. Oyunda geçen rollerin haklılığı/haksızlığı konularında kesinlikle yorum yapılmamalıdır. Bunu sağlamak liderin görevidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Çocuk Terapisinde İyileştiren Masallar ve Psikodrama Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Cinsel Kimlik ve Cinsiyet Kimliği Nedir? Lgbti+ Nedir? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Büşra UYSAL
► Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar? ÇOK OKUNUYOR Psk.İlhan BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikodrama Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:58
Top