2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sigarayı Bırakın, Kilonuzun Kontrolünü Bırakmayın
MAKALE #4306 © Yazan Dyt.Canan AKSOY | Yayın Ocak 2010 | 4,570 Okuyucu
Sigarayı Bırakın, Kilonuzun Kontrolünü Bırakmayın


Tüm hastalıkların neredeyse nedeni olarak ele alınan sigara maalesef bağımlılık haline dönüştüğünde hayatımıza daha da zorlaştırmaya sebep oluyor. Yapılan pek çok araştırmaya bakıldığında ise yirmi beşten çeşitten fazla hastalığın direk tütün kullanımıyla ilişkili olduğu gözleniyor. Akciğer, safra kesesi, ağız, gırtlak ve rahim kanserleri, nefes darlığı, ağız ve diş problemleri bunlardan sadece birkaçını oluşturuyor. Sigara tüketen bireyin cildinde, nefesinde, kalp atışlarında, yemek düzenin de ve psikolojisinde bozukluklar görülmektedir.
Kapalı mekânlarda sigara içilmesinin yasaklanmasıyla beraber, sigara alışkanlığından vazgeçenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.Sigarayı bırakmak için bu dönem sizin için de bir motivasyon kaynağı olabilir. Bu dönemi lehinizde kullanabilirsiniz .
Kilo almak, sigara bırakmaktan kişiyi vazgeçiren en önemli noktalardan biri oluyor çoğunlukla. Sigarayı bırakırsam kilo alırım kaygılarının yerini sigarayı bırakıp kilomu koruyabilirim hatta istersem mevcut olan fazla kilolarımdan da kurtulabilirim mi bilmek sağlığınızın için çok önemli iki adımı beraber atmayı da kolaylaştıracaktır. Hem sigarayı bırakmak hem de kilonuzu korumak hatta vermek kesinlikle mümkün.Kilo almak veya vermek her durumda bir enerji dengesi işidir, yaktığınızdan daha az enerji alırsanız kilo verirsiniz.Sigarayı bırakmak enerji dengenizi ayarlamaya engel değildir.Sigarayı bırakmak illa ki kilo almanızı getirmez.

Sigara bırakılması sonrasında gerek metabolizmanın düşmesi gerekse el alışkanlığın yerini besinlerin alması sebebiyle kilo alımı yaşanmaktadır. Fayda – zarar ilişkisine vurduğunda sigaranın verdiği zararlar yanında kilo almak mücadele edebilecek bir durumdur. Sigaranın vücudumuza verdiği zararları kaldırmak ve kilo vermek için yeni bir motivasyon unsuru olarak da kullanabiliriz sigara bıraktığımız bu dönemi.
Sigarayı bıraktınız yeni bir hayata başladınız, kilo almaktan korkuyorsunuz bu durumda nelere dikkat etmeli ?
  • Metabolizma hızınız düşeceği için mutlaka fiziksel aktivitenizi artırın . Yürüyün, yüzün, dans edin, adımsayar alıp günlük adım sayınızın 10000 adım civarında olup olmadığını kontrol edin.Asansör yerine merdiven kullanın , yemeklerden sonra hareketsiz halde kalmamaya özen gösterin .
  • Azar azar – sık sık beslenmek metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacaktır. 2,5 – 3 saatlik aralarla beslenmeye çalışın.
  • Saflaştırılmış ürünler yerine daha doğal, posası yüksek ürünleri tercih edin.
  • Sigaranın bırakılmasıyla beraber kabızlık sık karşılaşılan bir durumdur. Sabah aç karnına kuru kayısı, kuru incir gibi besinlerle güne başlayın.
  • En iyi detoks ürünü sudur ,hem elinizi oyalamak için hem de zararlı maddelerin atılması için bol bol su için.
  • Hücrelerinizin sigaranın verdiği zarardan arınabilmesi meyve – çiğ sebzeye beslenmeniz de yer verin. Narenciye , kivi , yeşil yapraklı sebzeler , c vitamininden zengindir, her öğününde mutlaka yer verilmeli.
  • Sigaranın bırakılmasıyla beraber tat ve koku duyunuz açılacak, besinler daha lezzetli hale gelmeye başlayacaktır. Yemeklerinizi iyi çiğneyin, yavaş yemek yemeye çalışın, yeni durumunuzun tadını çıkarın.
  • Birşeyler atıştırma hissiniz geldiğinde önce bir bardak su içip gerçekten aç mıyım sorusunu kendinize sorun.
  • Elinizi oyalamak için ara öğünlerde elma kabuğu kurusu tercih edebilirsiniz hem enerjisi düşüktür hem barsaklarınızın çalışmasını kolaylaştırır.
  • Leblebi, kuruyemişlerle karıştırılarak tüketildiğinde hem birimde aldığınız enerjiyi düşürecek hem de sizi daha fazla oyalayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sigarayı Bırakın, Kilonuzun Kontrolünü Bırakmayın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan AKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan AKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan AKSOY Fotoğraf
Dyt.Canan AKSOY
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan AKSOY'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sigarayı Bırakın, Kilonuzun Kontrolünü Bırakmayın' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:21
Top