2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rhinoplasty Estetik Burun Operasyonu
MAKALE #5387 © Yazan Op.Dr.Arsın ULUÇ | Yayın Ağustos 2010 | 4,738 Okuyucu
Rinoplasti, yani estetik burun cerrahisi burnun yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır. Kıbrıs’ta kadınların ve erkekelerin ortak olarak en sık yaptırdıkları ameliyat rinoplastidir. Burun estetiği ameliyatında burnun mevcut yapısı ve yüz ile orantısına bakılarak burunun yüzün diğer unsurları ile uyumlu, kendi içinde simetrik ve nefes alma fonksiyonunu tam olarak terine getirmesi amaçlanmaktadır.

Estetik cerrahi ve minimal invazif estetik müdahaleler gittikçe daha popüler olmakta. Özellikle son 10 yılda ciddi ilerlemeler oldu. Bu hızla gelişen alanlarda ise bilimsel temele dayanan güncel bilgilere ulaşmak önemini koruyor. Burada amaçladığım size estetik cerrahi ve kozmetik girişimlerle ilgili en yeni, güvenilir bilgilere ulaşmanıza yardımcı olmaktır.

Estetik; güzellik olgusunun bilim ve sanattaki uygulamasıdır. Estetik kendi içinden gelen doğal güzelliği dışa yansıtmaktır. Güzellik; görsel uyarana haz veren psikolojik reaksiyon olarak tanımlanabilir. Estetik girişimler; yılların olumsuz etkilerini azaltabildiği ve sizi istediğiniz sonuçlara ulaştırıp, mutlu edebildiği sürece başarılı kabul edilir.

Da Vinci’nin Mona Lisa’sı gizemli gülüşündeki doğal masumane ve ahenkli görünümüyle ebedi güzelliğini korumaktadır. Mükemmel görünüm izole olarak değil etrafındakilerle harmoni sağlanabildiği ölçüde elde edilebilir. Harmoni sağlanmadıkça yüzün tek bir kısmına müdahale ederek güzel bir yüz görünümü elde etmek mümkün değildir. Güzellik tamamen simetri üzerine değil ahenk, doğru dengelerle uyumun sağlanmasıdır.

Rinoplasti, burun şeklinin düzeltildiği bir girişim olmakla birlikte, burun içindeki kıkırdak ve kemik eğriliklerine (deviasyon) ya da burun eti olarak bilinen konka hipertrofisine bağlı nefes alma problemleri de aynı ameliyatta düzeltilebilmektedir. Estetik ve fonksiyonel sorunlar eş zamanlı tek bir operasyon ile çözülmelidir. Öncesinde nefes almada zorluk nedeniyle septum deviasyonu ameliyatı olmak sonrasında yapılabilecek estteik operasyon dahaz zorlu hae getirmektedir. Estetik burun ameliyatı iyi planlanarak uygulanmalıdır. Rinoplastinin “İçini yapmışken şu kemiği de alalım” denecek bir ameliyat olmadığını sakın unutmayın. Bazen iyi niyetle yapılan bu tür rötuşları düzeltmek çok zor olabiliyor. Estetik burun ameliyatına karar verdikten sonra doktorunuzla her şeyi ayrıntılı konuşun.

Eski inanışların aksine artık en güzel sonuçlar estetik ameliyat olduğu başkaları tarafından anlaşılmayan, herhangi bir asimetrisi olmayan, yüz ile orantısı uyumlu ve doğal burunlardır. Rinoplasti burun gelişimi tamamladıktan sonra yapılabilir. Bu sınır yaklaşık olarak genç kızlarda 16-17 yaş, erkeklerde ise 17-18 yaştır.

Rinoplasti ameliyatı hastanede genel anestezi altında ve ortalama iki saat sürmekte. Operatörün tercihine göre açık ya da kapalı teknikle yapılabilir. Ameliyatı olduğunuz gün veya ertesi gün sabah evinize gidebilirsiniz. Operasyon sonrası burun üzerine ameliyattaki şekli koruyan atel (alçı veya termosplint) uygulanmakta 7-10 gün boyunca tutulur. Burun içerisinde de tamponlarınız olabilir (operatörün tercihine gore farklı çeşitlerde olabilir veya hiç kullanılmayabilir). Yeni nesil tamponların çekilmesi artık çok daha problemsiz.

Arkadaşlarınızın anlattığı efsanevi metrelerce çekilen tamponlar tarihe karıştı diyebilirim. Yine sanılanın aksine burun ameliyatı nispeten ağrısız bir ameliyattır. Hastalarım bana ağrıdan çok ilk gece burunda dolgunluk hissinden kısmi rahatsızlık duyduklarını söylüyorlar. Ameliyat sonrasında özellikle gözaltlarında bir miktar şişme ve morluklar oluşabilir. Ameliyatın ertesi günü en fazla olan bu şişlikler genellikle bir hafta içinde tamamen kaybolmaktadır. Rinoplasti operasyonu sonrasında ilk 24 saat buz etkili. Ameliyat sonrası önerilen ağrı kesicinin amacı ağrıyı kesmekten çok antiinflamatuar yani şişliğin hızlı inmesi içindir. Mide ağrısı probleminiz yoksa "nasıl olsa ağrım yok" diye ağrı kesicinizi almamazlık etmeyin. Yine burun operasyonu sonrası 2-4 hafta gözlük takmamalısınız. Ameliyat sonrası uçağa binmek burnunuzda herhangi bir probleme neden olmaz. Burun şeklini birkaç hafta sonra alsa da kalıcı şeklini alması aylar (ortalama 6 ay) alacaktır. Ameliyat öncesi ancak kafanızdaki tüm sorular açık şekilde cevaplandıktan sonra estetik burun ameliyatı olun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Rhinoplasty Estetik Burun Operasyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Arsın ULUÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Arsın ULUÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arsın ULUÇ Fotoğraf
Op.Dr.Arsın ULUÇ
KKTC (Kıbrıs)
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Arsın ULUÇ'un Makaleleri
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Estetik Burun Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Rhinoplasty Estetik Burun Operasyonu' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:59
Top