2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Balık: Balığın Faydaları ve Beslenmede Önemi
MAKALE #5427 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Eylül 2010 | 7,579 Okuyucu

DENİZDEN GELEN SAĞLIK: BALIK

Balığın en bol olduğu mevsimdeyiz. Ülkemiz denizlerle çevrili olduğundan bir çok balık çeşidine rahat ve mevsiminde de ucuza ulaşabiliyoruz. Ama bu imkanlarımıza rağmen bir çok ülkeden daha az balık tüketimimiz var.

Peki balığın faydaları nelerdir?

Yediğimiz besinler içerisindeki en iyi protein kaynakları hayvansal besinlerdir. Balık da özellikle iyi bir protein kaynağıdır. Günlük protein ihtiyacımızın karşılanmasında, yara iyileşmesinde, yanıklar sonrası doku onarımında, bebek ve çocuklarda büyüme-gelişmede, protein ihtiyacının arttığı hamilelik döneminde balık çok ideal bir protein kaynağıdır.

Balık yine A ve D vitaminleri yönünden zengindir. Bu vitaminler özellikle kemik gelişiminde, ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasının engellenmesinde ve gözlerimizin daha iyi görmesinde etkili olan vitaminlerdir.

Balık aynı zamanda iyi bir mineral kaynağıdır. Minerallerden fosfor, çinko, iyot bol miktarda bulunur. Bu mineraller ise yine kemik gelişiminde, saç sağlığında, insülin hormonu yapımında, yaygın olarak görülen guatr hastalığının engellemesinde, kanın normal yoğunlukta olmasında fonksiyonu olan minerallerdir. Ayrıca hamsi gibi küçük balıklar da kılçıkları ile yenilirse kalsiyum minerali açısından da iyi bir kaynak olurlar.

Balık özellikle gebeler için son 3 aylık dönemde bebeğin beyin gelişimi ve göz gelişimi için çok önemlidir. Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız gebelik döneminde her hafta 1-2 defa düzenli balık tüketmek uygun olur. Bebeklerin ek besine başlama döneminde de 8. ay itibariyle balık tüketimine başlanmalıdır. Çünkü beyin gelişimi 5 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde bebek ve çocuğun beslenmesi çok önemlidir.

Doymamış yağ içeriği yüksek, özelliklede omega 3 denilen yağ asitlerini bol miktarda içermesi balığın özelikle kanın normal yoğunlukta olmasını sağlar. Balık bu özelliğiyle doğal aspirindir. Omega 3 yağ asitleri aynı zamanda kalp-damar rahatsızlığı riski taşıyan kişiler için koruyucu, kötü huylu kolesterol yüksekliği ve iyi huylu kolesterol düşüklüğü olan kişiler için de iyi bir ilaçtır. Balık içinde bulunan Omega 3 yağ asitleri kötü huylu kolesterolü düşürür, karaciğeri koruyan iyi huylu kolesterolü yükseltir. Omega 3 yağ asitleri özellikle büyük balıklarda daha çok bulunmaktadır.

Hem sağlığımıza büyük katkıda bulunan, hem de çok lezzetli olan balığı satın alırken taze olup olmamasına çok dikkat etmeliyiz. Çünkü içinde bol miktarda protein bulunduğu için çabuk bozulma riski taşır. Bir besin ne kadar yüksek proteinli ise o kadar çabuk bozulur, hastalık yapan mikroorganizmalar o kadar çabuk o besinde ürerler.

Balığın tazeliği:
Gözlerinin parlak ve lekesiz oluşundan,
Solungaçlarının kırmızı ve pembe oluşundan,
Pul ve yüzgeçlerinin diri oluşundan,
Kaslarının sert ve esnek oluşundan, balığın üzerine parmağınızla bastırdığınızda çukurluğunun hemen düzelmesinden,
Nahoş kokusunun olmamasından anlaşılır.

Balığın tüketim sıklığı haftada en az 1 olmalı, mümkünse balık mevsiminde haftada 2 yada 3 defa tüketilmelidir. Balık, içindeki bağ dokusu fazla olmadığı için çabuk pişen bir besindir. En sağlıklı balık pişirme yöntemleri ızgara, yağsız veya az yağlı tavada pişirme ve fırında buğulama yöntemleridir.

Eğer 0-5 yaşında çocuğunuz varsa, hamililiğinizin özellikle son 3 ayında iseniz, guatr hastalığından korunmak istiyorsanız, Koroner kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, Kolesterolünüz yüksekse ve yaşınız ne olursa olsun sağlıklı yaşamak istiyorsanız balık tüketmelisiniz…
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Beslenmede Balığın Önemi Dyt.Emine DEMİR
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Beslenmede Psikolojinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Dyt.Güler ENGİN
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Dilan DALGIÇ
► Beslenmede Yoğurtun Önemi Dyt.Canan DOĞAN
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Seda KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Balık: Balığın Faydaları ve Beslenmede Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:53
Top