2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Kuruyemişler ve Faydaları
MAKALE #17535 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK | Yayın Kasım 2016 | 3,433 Okuyucu
KURUYEMİŞLER
Kuruyemişler diğer adıyla yağlı tohumlar halk arasında genellikle şişmanlatır diye bilinir. Kuruyemişlerin yağ içeriği yüksektir. Yağlar, kalorisi en yüksek olan gruptur. 1 gramı 9 kalori içerir. Bu yüzden kuruyemişlerin enerji içeriği yüksektir. Çerez olarak avuçla veya kaseyle özellikle akşam tüketilen kuruyemişler kilo aldırması kaçınılmazdır ve obeziteye neden olabilir Ancak ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerin zengin vitamin, mineral ve lif içeriğiyle bir çok yararı olduğu bilinmelidir. Porsiyon kontrölünde tüketilirse ağırlık kaybına da yardımcı olabilir.
Kuruyemişler bitkisel kaynaklı yağ içerdiği için kolesterol içermezler. Aksine koleterolü düşürücü etkileri vardır. Kuruyemişlerin saklanması da bir o kadar önemlidir. Kuru ve serin ortamlarda saklanmalıdır. Uygun olmayan şartlarda saklanan kuruyemişler aflatoksin denilen öldürücü maddeler üretir ve karaciğerde parçalanamayan bu maddeler ciddi zararlıdır.
CEVİZ
Ceviz omega 3, omega 6 gibi doymamış yağ asitlerini içerir. Liften ve antioksidanttan zengindir. Ceviz aynı zamanda kan basıncını dengeler. Antioksidandan zengin olduğu için göğüs ve prostat kanserini önleyici çalışmalar vardır. Alzheimer ve parkinsonu önler. İçerdiği omega 3 sayesinde kötü kolesterolün düşmesini sağlar. 1 porsiyonu 2-3 adet cevizdir. Günde 2 adet ceviz tüketmenin beyin sağlığını koruduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.
FINDIK
Piyasada reklamlarıyla bir dönemim yıldızıydı fındık. Avuç avuç tüketin denildi ancak fındık yağ oranı çok yüksek bir besindir. Bu yüzden porsiyon kontrolünde tüketilmelidir. 1 porsiyonu 6-7 adet olan fındığın bir öğünde maksimum tüketim miktarı 14 adet olmalıdır. Liften ve çoklu doymamış yağlardan zengin olduğu için tok tutar, acıkmayı geciktirir. Fındık aynı zamanda fitosterol, kalsiyum ve fosfor içerir. Ara öğünlerde 6-7 adet fındığa yer verilebilir. Omega 9 sağlıklı yağ asidi içerdiği için yemeklerde de fındık yağı kullanılabilir.
BADEM
Bademin özellikle E vitamini içeriğiyle yararları yüksektir. Badem cildi güzelleştirir, kuru ciltleri nemlendirir. İçerdiği E vitamini ve çinko sayesinde tırnakları ve saçı güçlendirir. Flavanoid içeriği yüksek olduğu için kansere karşı korur. Bağırsakları çalıştırır. 1 porsiyonu 6-7 adettir. Akşam yemeğine daha çok varsa kurt gibi acıkmamak adına 6-7 adet çiğ bademi 1 bardak ayranla tüketerek sağlıklı bir ara öğün yapabiliriz.
YER FISTIĞI
Yer fıstığı diğer kuruyemişlere göre protein içeriği daha yüksektir Diyette yer fıstığı tüketmek tokluk düzeyini arttırır. 28 gram kavrulmamış yer fıstığını 161 kaloridir. Yağ içeriği sağlıklı yağlardan oluşur ancak yine de ölçütü kaçırmamak gerekir. 10-15 adet yer fıstığı 1 porsiyondur. Diyette bu miktarı aşmadan tüketebiliriz. Şeker ilavesiz yer fıstığı ezmesi olarak da tüketilebilir. Yer fıstığı aynı zamanda magnezyum , fosfor ve potasyum gibi mineraller içerir. Ancak yer fıstığı bir o kadar da alerjen bir besindir. Çocuklarda anaflaktik reaksiyonlara yol açabilir. Bu yüzden dikkatli tüketilmelidir.
KABAK ÇEKİRDEĞİ
Kabak çekirdeği akşamları televizyon karşısında ay çekirdeği gibi tüketilen bir kuruyemiştir. Ancak bu şekilde tüketimi kilo alımını sağlayabilir. Porsiyon kontrolünde tüketilen kabak çekirdeğinin yararları mecuttur. Sağlıklı yağlar içerdiği için kolesterolü düşürür. Yağ ve lif içeriğinden kaynaklı bağırsakları çalıştırır. Çinko içeriği ile büyüme gelişmeyi destekler. Antioksidanca zengin olduğu için kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Diyette küçük bir avuç tüketmek yeterlidir.
ANTEP FISTIĞI
Antep fıstığı bitkisel protein açısından zengin bir üründür. Sert kabuklu yemişlerden fındık ve ceviz ile karşılaştırıldığında;* protein açısından 19.3 gram ile en yüksek değere sahiptir. Bu yüzden vejetaryenler beslenmelerinde mutlaka yer vermelidir. Vitaminlerde A ve B1 vitaminininden, minerallerden potasyum, selenyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir. Kemik gelişimini destekler. Kan basıncını dengeler. 1 küçük avuç 112 kaloridir. 10-15 adet tüketmek yeterlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Kuruyemişler ve Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu KOLUKIRIK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın Yazıları
► Beslenmede Karpuz Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Beslenmede Boza Dyt.Şenol YILDIZ
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
► Beslenmede Sıvılar Dyt.Aysun SARIN
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Beslenmede Psikolojinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Dyt.Güler ENGİN
► Beslenmede Balığın Önemi Dyt.Emine DEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Kuruyemişler ve Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku ve Beslenme Kasım 2016
◊ Bir Mucize : Salep Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:01
Top