2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Şeker Hastasının Beslenme Rehberi
MAKALE #17555 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK | Yayın Kasım 2016 | 12,851 Okuyucu
BİR ŞEKER HASTASININ BESLENME REHBERİ

Bir diyabet hastasında , diğer adıyla şeker hastasında beslenme, hayati önem taşır. Kan şekerini düzenleyen insülin hormonu diyabetli bireyde eksik salgılanır veya hiç salgılanmaz. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet olmak üzere 2 türü vardır.Sıklıkla görülen türü ise beslenmeye ve fazla kiloya bağlı ortaya çıkan Tip 2 diyabettir. Bu tür şeker hastasında beslenme düzeni kişiye göre planlanmalıdır. Şeker hastası beslenmesine dikkat etmediği sürece hastanın kan şekeri devamlı yüksek seyreder. Bu da hastanın önceden sadece kan şekerini düşürecek ilaç kullanırken, daha sonra insüline bağımlı olmasına kadar kötü sonuçlara götürebilir. Bu yüzden hastanın beslenmesinde hayatına adapte etmesi gereken önemli kurallar vardır.

ALTIN KURALLAR

Fazla kilonuz varsa mutlaka bir uzmanla beraber takip ve kontrol edilerek zayıflanmalı ve tekrar kan şekerine bakılmalıdır.
Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam öğünleri arasında düşük kalorili sağlıklı ara öğünler yapılmalıdır.
Beyaz ekmek yerine tam buğday, kepekli , yulaf veya çavdar ekmeği tercih edilmelidir.
Pirinç pilavı yerine bulgur veya dövme pilavı tüketilebilir.
Şeker hastaları kan şekerini hızla yükselten sofra şekeri, bal, reçel, pekmez ve şerbetli tatlılardan uzak durmalıdır.
Çay ve kahveye şeker atma alışkanlığı bırakılmalıdır.
Kola , gazoz, ice tea, meyve suyu, meyveli soda gibi şeker eklenmiş içecekler tüketilmemelidir.
Meyvenin suyunu sıkmak yerine meyvenin kendisi tüketilmelidir. Taze sıkılmış meyve suyu hızla emilip, kan şekerini yükseltir.
Meyvelerden elma, armut, şeftali gibi kan şekerini hızlı yükseltmeyecek meyveler tüketilebilir
Meyvelerin yanında proteinden zengin besinler tüketildiğinde kan şekeri yükselmesi engellendiğinden dolayı süt, ayran, kefir gibi besinlerle tüketilmelidir
Çorba , sıcak tüketilirse kan şekerini hızlı yükseltir, oda sıcaklığına gelmesi beklenip öyle içilmelidir.
Patates nişasta içerir, şeker hastasının patates yerine diğer sebzeleri tercih etmesini öneririz.
Alkolden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller lif içeriği yüksek olduğu kan şekerini yükseltmez, sıkça tüketilebilir.
Diyet lifi bir diğer adıyla posa kan şekerinin dostudur. Lif en yüksek sebze, meyve ve kuru baklagillerde mevcuttur.
Sebze yemekleri sıkça pişirilmelidir. Öğle ve akşam öğünlerinde yemeklerin yanına mutlaka salata yapılmalıdır.
Mutlaka kilo kontrolü yapılarak kan şekeri normal düzeyde tutulmalıdır.

Diğer önemlki noktadar arasında fazla kilolu olmak ve obezite vardır. Diyabet damarlara hasar verir, fazla kiloluluk ve obezite de bu hasarları daha da geliştirir. İpin ucu kalp damar hastalığında ve ameliyatta biter.

FAZLA KİLOLU OLMANIN KALBE ETKİLERİ

Fazla kilolu olan kişiler, normal ağırlıktaki kişilere göre, kalp hastalıklarına karşı 2 kat daha fazla risk taşırlar. Bunun en önemli nedenlerinden biri fazla kilolu kişilerde kan akımı ve hacminin daha fazla olmasıdır. Kan akımı ve hacmindeki artış, kalbe aşırı yük getirir ve normalden fazla çalışmasına neden olur.Fazla kilolu kişilerin, normal ağırlıktaki kişilere göre yaptıkları fiziksel uğraşlarda kalp yükü daha fazladır.Eğer kişide yüksek tansiyon da varsa; kalp yapısında olumsuz değişimler meydana gelebilir ve bu durum ani kalp krizi ve ölümlere neden olabilir.

Diğer yandan; fazla kilolu kişilerde aşırı olan yağ dokusu, damar sertliği (ateroskleroz) *gelişimini tetikler. Bunun başlıca nedeni, fazla kilolu kişilerde fazla olan yağ dokusunun vücutta inflamasyona (iltihaplanma) ve insülin direncine neden olmasıdır. Her iki durum da kalp hücrelerine zarar verebilir ve ölümcül ritim bozuklukları yaşanabilir.
Bel çevresi de kalp hastalıkları risk göstergeleri arasında yer alır. Kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm2den fazla olması yüksek risktir.

OBEZİTE VE KOLESTEROL İLİŞKİSİ

Obez bireylerde kalp damar hastalığı gelişme riski yüksektir.Çünkü şişmanlık kan kolesterolünde artışa, damar hasarına vb. zararlara yol açar.Bu da obez bireylerin vücutlarında fazladan kolesterol üretildiğine işarettir. Zayıflayan bireylerde ; kolesterol ve LDL kolesterol düşer, HDL kolesterol yükselir.

Bundan kaynaklı olarak diyabetli bireyler; fazla kilolarından kurtulmalıdır, kan lipidlerini ve kolesterollerine düzenli baktırmalıdırlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir Şeker Hastasının Beslenme Rehberi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu KOLUKIRIK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın Yazıları
► Emziren Annenin Beslenme Rehberi Dyt.Gizem ŞEBER
► Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Sabiha ATAÇ
► Şeker Hastalığında Beslenme ÇOK OKUNUYOR Dyt.Arzu AYDEMİR
► Şeker Hastalığında Beslenme Dyt.Seyhan TEMEL
► Şeker Bayramında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Diabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Dilşah KOLAÇ KAÇAR
► Diyabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Şeker Bayramında Sağlıklı Beslenme Dyt.Müge BAŞER BOZOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Bir Şeker Hastasının Beslenme Rehberi' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku ve Beslenme Kasım 2016
◊ Bir Mucize : Salep Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:36
Top