2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku ve Beslenme
MAKALE #17552 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK | Yayın Kasım 2016 | 2,778 Okuyucu
UYKU VE BESLENME İLİŞKİSİ

Uyku tüm memelilerde, kuşlarda ve balıklarda gözlenen doğal dinlenme biçimidir. Bu canlılar günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku tam anlamıyla bilinç dışılık olarak nitelendirilmemelidir. İnsanlarda yeteri kadar uyku alınmaması unutkanlık, sinirlilik, dikkat dağınıklığı gibi sorunlara neden olur. Ayrıca fazla uyku, depresyon gibi rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir. Uyku bozukluğu kimi insanlarda kronik hale gelip büyük sorunlara neden olabilir. Uyku insan ömrünün en az üçte birini oluşturur. Vücudun dinlenmesini ve beynin bir gün önce aldığı bilgiyi kaydetmesini sağlar. Uyku, 24 saatlik döngüde doğal haliyle yerini alır. Kişinin kolaylıkla uyandırılabildiği, değiştirilmiş bilinç halidir. Kişilerin uykudaki davranışlarını ve EEG kullanarak onların beyin dalgalarını inceleyen bilim insanları, uyku sırasında gerçekleşen olaylara dair kanıtlar ortaya çıkarmışlardır. Uyanıkken ya da uyurken beyin dalgaları, beyindeki milyarlarca nöronlar arasındaki elektrik iletişimi sonucunda üretilir. Uyku aynı zamanda hafızanın yeniden yapılandırılması ve psikolojik yenilenme için gereklidir.

Uykusuzluk, İlerleyen yaşlarda ve kadınlarda daha yaygındır. Uykunun zamanı ve süresi altta yatan homeostatik uyku ve sirkadiyen (biyolojik saat) süreçlerle belirlenir. Uykusuzluk, bilişsel ve psikomotor performans kaybı, düşük yaşam kalitesi, sağlık harcamalarının artması , iş okul devamsızlığı ve duygudurum ve anksiyete bozuklukları veya madde kullanımı ile ilişkilidir.

Dünyada bir çok hastalığın nedenleri arasında uykusuzluğun geldiği bildirilmiştir. Uykusuzluk problemi son yıllarda giderek artan bir sağlık problemi haline gelmiştir. Uyku bozukluklarının yol açtığı en önemli hastalıklardan biri de obezitedir. Obezite ve uykusuzluk birbirini tetikler.

Kişi uykuya dalamadığında vücudunda bazı hormonar dengesizlikler baş gösterir. Bu da kilo alımına sebep olur. Örneğin kortizol hormonu normal şartlar altında gece en düşük, gündüz en yüksek düzeyde salgılanır. Uykusuzluk durumunda kortizol hormonun fazla salgılanması sonucu vucutta yağ artışı görülür. Beynimize tokluk sinyalini öderen leptin hormonu, acıktığımızda salgılanan hormon ise ghrelin hormonudur. Uyuyamadığımız zaman ghrelin hormonunun daha fazla leptinin daha az salgılanması ile beraber acıkırız. Bunun sonucunda gece yenilen besinler kilo artışı olarak geri döner.

Yapılan bazı araştırmalarda da günde 8 saat uyuyan insanların günde 5 saat uyuyan insanlara göre %56 daha fazla yağ kaybettikleri görülmüştür. Bir araştırmaya göre de günde 5 saat uyuyanların normal sürede uyuyanlara göre 300 kalori daha fazla aldıkları bulunmuştur. Bunun sonucunda uykusuzluk probleminin obeizteye neden olan önemli bir sorun olduğunu görüyoruz.

Peki iyi bir uyku çekmek için beslenmemiz nasıl olmalıdır?

Akşamları yağlı ve ağır yemeklerden mutlaka uzak durulmalıdır. Yağlı besin tüketimi hazımsızlığa neden olur, uykuya dalmamızı engeller.

Süt ve ürünleri içerdiği triptofan adında aminoasit sayesinde daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Yatmadan 2 saat önce 1 bardak süt içebilirsiniz.

Uyku dostu Triptofan aminoasidini içeren diğer besinler ceviz, badem,fındık gibi kuruyemişler, elma muz, kayısı gibi meyvelerdir.

Gece yatmadan 2 saat önce 1 kase yoğurt yanında 6-7 adet çiğ badem veya 2-3 adet cevizle bir ara öğün yapmanız uykuya geçmenizi kolaylaştıracaktır.

Türk kahvesi, fitre kahve, demli çay, enerji içeceği yüksek kafein içeren içeceklerdir. Uykusuzluk problemi yaşıyorsanız yatmadan 5-6 saat öncesinde bu tarz kafeinli içecekleri kesmelsiniz.

Melisa ve papatya çayı rahatlama sağlayan bitki çaylarıdır. Yatmadan 1 saat önce 1 fincan tüketmenizi güzel bir uyku için mutlaka öneririm.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uyku ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu KOLUKIRIK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın Yazıları
► Uyku ve Beslenme Dyt.Gözde AĞCA
► Uyku Bozuklukları ve Beslenme Dyt.Nursena AKKAYA
► Uyku Apnesi ve Beslenme Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Obstrüktif Uyku Apnesi Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Uyku ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Mucize : Salep Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:31
Top