2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku ve Beslenme
MAKALE #19429 © Yazan Dyt.Gözde AĞCA | Yayın Mart 2018 | 2,351 Okuyucu
Daha İyi Uyku Sağlayan Pratik Beslenme Önerileri

Uyku yüzyıllardır gizemini koruyan bir konu olmaya devam ediyor. Uyandıktan sonra tüm gününüzü yakından ilgilendiren en önemli faktörlerden birisi aslında uykunuz..

Daha iyi ve kaliteli bir uyku, gün içerisinde de daha aktif daha zinde olmanızı sağlar. Aynı zamanda tüm gününüzün nasıl geçeceğini ve yaşam kalitenizi etkiler.

Farklı 4 evreden oluşan uykunun en temel evresi REM evresidir. Bu evre 1,5 saat sürer ve bu evre sırasında aslında beyin, tahmininizden çok daha aktiftir. Tüm gün yaşanılan olaylar bu REM evresi sırasında beyin tarafından tekrar gözden geçirilir. Gözden geçirilen bu olaylar bir yandan temizlenerek ayıklanır ve gerekli görülenler kaydedilir. Böylece uyku sırasında uzun dönemli hafıza oluşturulmuş olur.

Uzun dönemli hafızayı oluşturan uykunun kaliteli olması ve günlük 6-7 saat sürmesi oldukça önemlidir. Bazı besinler ile ise daha kaliteli uyuyarak daha aktif ve daha kaliteli bir gün geçirmenizi sağlar.

Daha kaliteli uyku uyumanızı sağlayan 5 pratik beslenme önerisi ;

1. AKŞAMLARI SÜT TÜKETİN

Süt, bir tür protein yapı taşı olan triptofandan zengindir. Triptofan, uyku ile ilişkili olan melatonin hormonunun yapısına katılır. Böylece triptofan içeren süt sayesinde çok daha iyi uyku sağlamak mümkün olur. Özellikle gece uyumadan 2 saat önce 1 bardak ılık süt içilerek daha rahat bir uyku uyuyabilirsiniz. Süt gaz ve şişkinlik yapıyorsa laktozsuz süt tercih etmeyi unutmayın.

2. KAFEİN ALIMINI AZALTIN

Kafein zindelik verirken daha uyanık olmayı sağlar. Bu etkilerini merkezi sinir sistemini uyararak gösterir. Her bireyin kafeine olan duyarlılığı\hassasiyeti farklı olmakla birlikte birçok insanın uykusuzluk çekme nedeni kafein olabilmektedir. Bu nedenle gün içerisinde kafein alımı azaltılarak daha rahat bir uyku uyunabilinir. Kafein sadece kahvelerde değil; aynı zamanda çaylarda, gazlı içeceklerde ve çikolatada da bulunur. Uyumadan 2-3 saat önce kafein içeren bu ürünleri tüketmemek çok önemlidir. Kafeine karşı daha hassas olan bireyler ise daha rahat bir uyku için uyumadan 6 saat öncesine kadar kafein alımını durdurabilir.

3. AKŞAMLARI HAFİF ÖĞÜNLER TERCİH EDİN

Akşam yemeklerinde yağlı yiyecekler tercih etmek ve büyük porsiyonlarda yemekler tüketmek uykunuzu olumsuz etkiler. Akşamları bu ağır öğünler, ilk başta yemek sonrasında ağırlık hissetmenize neden olarak uykunuzu getirebilir fakat böyle yağlı ve büyük porsiyonlu öğünler uyurken mide yanması, midede şişkinlik yaratarak uykunuzu sıklıkla böler, rahatsız bir uykuya neden olarak uyku kalitenizi düşürür. Akşam öğünlerinde daha hafif bir öğün olacak şekilde çorba, sebze ve yoğurt tercih ederek daha rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.

4. BİTKİ ÇAYLARINDAN FAYDALANIN

Bitki çayları gevşetme etkileri ile daha rahat bir uyku uyumanızı sağlar. Bazı bitki çayları ise daha fazla rahatlatma etkisi yaratır. Rahatlatma etkisi olan bu çaylardan, papatya çayı ve melisa çayı daha rahat ve iyi uyku uyumanızı sağlar. Bitki çayının türü kadar ne zaman ve ne kadar içildiği de önemlidir. Uyumadan 1-2 saat önce 1 fincan papatya çayı veya melisa çayı içerseniz hem uykuya geçiş süreniz kısalacaktır hem de uyku kaliteniz artacaktır.

5. EGZERSİZ YAPIN

Egzersiz vücut ısısını arttırır, vücut ısısının artması ise uykuya daha rahat geçiş sağlar. Egzersiz kadar egzersizin ne zaman yapıldığı da uyku kalitesi için önemlidir. Metabolizmayı hızlandıran egzersizin uyumadan en az 3 saat önce yapılması artmış vücut ısısıyla rahat bir uyku sağlar.

Diyetisyen Gözde AĞCA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uyku ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gözde AĞCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gözde AĞCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde AĞCA Fotoğraf
Dyt.Gözde AĞCA
Kocaeli
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gözde AĞCA'nın Makaleleri
► Uyku ve Beslenme Dyt.Cansu KOLUKIRIK
► Uyku Bozuklukları ve Beslenme Dyt.Nursena AKKAYA
► Uyku Apnesi ve Beslenme Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Obstrüktif Uyku Apnesi Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Uyku ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:32
Top