2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kalp Ameliyatı Sonrası Yeni Bir Beslenme Düzeni
MAKALE #17554 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK | Yayın Kasım 2016 | 20,316 Okuyucu
KALP AMELİYATI SONRASI YENİ BİR BESLENME DÜZENİ

Kalp ve damar hastalıkları dünyada ölüm nedenleri arasında 1.sırada yer alan ciddi bir hastalıktır. Obezite kalp hastalığının en önemli 2.nedenidir. Kalp ve damar hastalıklarının temelinde ateroskleroz yani damar sertleşmesi vardır. Damar sertleşmesi sigara obezite diyabet gibi nedenlerle hasar gören damarda kanda taşınan kolesterolün birikmesiyle damarı tıkaması olayıdır. Kan kolesterolü yüksekliği böylece damar tıkanıklarına yol açar. Obez bireylerde kalp damar hastalığı gelişme riski yüksektir.Çünkü obez bireylerin vücutlarında fazladan kolesterol üretilir ve şişmanlık kan kolesterolünde artışa, damar hasarı gibi zararlara yol açar.

Bypass veya stent ameliyatı ile daralmış veya tıkalı damarda kan akımı yeniden sağlanır..Ameliyat sonrası koruyucu tedbirler alınmaz ise bypass damarlarında da tekrar tıkanıklıklık oluşabilir. Bu da ciddi bir problemdir. Bir anlamda ; mevcut yaşam tarzı değiştirilmezse damar tıkanıklığı tekrarlama riski yüksektir.

BESLENMEMİZİ DEĞİŞTİRMEYE YAĞLARDAN BAŞLAYALIM

Öncelikle beslenmemizdeki iyi yağları ve kötü yağları tanımamız ve etkilerini bilmemiz gerekir. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, cevizde bulunan doymamış yağlar bu “iyi” yağların kaynaklarıdır. Hayvansal yağlar ve trans yağlar ise kalbe iyi gelmeyen kolesterolü yükselten yağlardır.

Yemek yaparken ve hazırlarken sağlıklı yağlar kullanın. İlk tercihimiz zeytinyağı , fındıkyağı, kanola yağı olmalıdır. 2. Tercihimiz ayçiçek yağı, mısırözü yağ,trans yağ içermeyen yumuşak margarinler olmalıdır.Tereyağ, katı yağ, sert margarinler yanlış seçimlerdir, uzak durulmalıdır. Yemek yaparken bir ölçü zeytinyağı, bir ölçü ayçiçek yağı gibi karıştırarak da kullanabilirsiniz.Yağ çeşidinden çok miktarı da önemlidir.Fazla yağ tüketimi (zeytinyağı da dahil) kalp ve damar sağlığına zarar verir, kilo alımına yol açar.

KIRMIZI ET Mİ BEYAZ ET Mİ ?

Kırmızı et yerine tavuk, hindi eti, balık tercih edin.Çünkü kırmızı et doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir.Beyaz etin kırmızı ete oranla protein içeriği daha yüksek olup kolesterol içeriği düşüktür.Kırmızı et tüketimi haftada 2’yi geçmemelidir.

YUMURTA TÜKETİMİ

Yumurtanın beyazında kolesterol yoktur. Yumurta beyazı %100 proteindir .Ancak yumurta sarısı kolesterolden zengindir. Kalp ve damar hastalığı olanlar için haftada 2-3 kez tüketilebilir. Kahvaltılarda haşlanmış olarak tercih edilmelidir.

KALP DOSTU BESİN: KURUBAKLAGİLLER

Bitkisel protein kaynağıdır. Mercimek, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kurubaklagiller demir, çinko, magnezyum minerallerinden zengindir. Bu mineraller kalbin daha iyi çalışmasına, kan basıncının düşmesine yardımcı olur.Özellikle kışları sofralarımızda zeytinyağlı yemek veya çorba olarak sıkça tercih edilebilir. Kurubaklagil yemeği etli yapılacaksa da mümkün olduğunca etin az konulması ve az yağ eklenmesi, hatta yemeğe yağ eklenmeden etin kendi yağıyla pişirilmesi kalp sağlığı için en doğru seçimdir.

SÜT VE ÜRÜNLERİNDE AKILLICA SEÇİMLER YAPILMALIDIR

Süt ve ürünleri doğru şekilde tüketmezsek yararlarından çok zararlarını görebiliriz.Süt, yoğurt, ayran kalsiyum ve protein kaynağıdır.Kemik, diş ve kalp sağlığı için özellikle günde en az 2-3 porsiyon süt ve ürünlerini öneriyoruz.Ancak süt ve ürünlerini tam yağlı kullanmak kanda kolesterol ve kötü kolesterolü yükseltir. Kalp sağlığını olumsuz etkiler.Süt ve ürünlerini mutlaka yağsız , az yağlı tüketin.

LİGHT SÜT VE ÜRÜNLERİNDEN KORKMAYIN

Light süt demek normal süte göre yağı azaltılmış süt demektir. Aynı şey yoğurt için de geçerlidir. Kalsiyum değeri aynıdır. İçeriğindeki protein sayesinde tok tutucu özelliği vardır. Yani light süt ve süt ürünleri zararlı değildir. Özellikle şeker hastalarının beslenmelerinde mutlaka light süt ve yoğurt bulundurmaları gerekir. Kan şekerininin düzenlenmesini sağlar.Türk Gıda Tebliğine göre light süt ve yoğurt tatlandırıcı ve katkı maddeleri içermez.

TAM TAHILLAR LİF KAYNAĞI

Kalp-damar hastaları ve şeker hastaları özellikle tam tahıl ürünleri kullanmalıdır.Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, tam buğday ekmeği, çavdar veya yulaf ekmeği alın. Tam tahıl ürünleri yüksek oranda lif içerir. Lifli gıdalar da kolesterolün düşmesini ve kan şekerin düzenlenmesini sağlar.Pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir. Yemeklerin yanında pilav,makarna yerine tam buğday ekmeği, kepekli ekmek yemek hem daha az kalori almamızı sağlar, hem de zayıflamaya yardımcı olur.

KALBE EN İYİ GELEN BESİNLER : SEBZELER VE MEYVELER

Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.Sebze ve meyveler; besin öğeleri açısından zengin, düşük kalorili ve yüksek liflidir. Sebze ve meyvelerden günlük gereksinim duyulan vitamin ve minerallerin birçoğunu alabilirsiniz. Gün içerisinde yeterli sebze-meyve tüketmek kan basıncının düşmesine yardımcı olur ve kalp krizi geçirme riskini azaltır. Ayrıca tok tutma dereceleri yüksek olduğu için zayıflamaya yardımcı olurlar.Yaşlanmayı önleyici antioksidantları bolca içeren sebzeler ve meyveler kalbe en iyi gelen besinlerdir.Yemeklerin yanına mutlaka salata hazırlayın. Sebze yemeklerini etli değil zeytinyağlı yapın.Meyveleri meyve suyu olarak değil kendisini tüketin.

TUZA DİKKAT!

Günlük tuz sınırı 6 gr iken, Türkiye’de tüketilen günlük tuz miktarı 18 gr’dır. Tuz tüketiminin zararları sayılamayacak kadar çoktur.Kalp için tehlikelidir, kan basıncını arttırır, çarpıntıya neden olur. Hipertansiyon hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada tuz kullanımı bırakılarak ve yaşam tarzı değişiklikleriyle tansiyonun normal seviyelere indiği gözlemlenmiştir. Sofranızdan tuzluğu kaldırın.Yemeklere tuz atma alışkanlığını bırakın. Tuz yerine soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke,* biber gibi doğal lezzetlendiricileri kullanın.

ŞEKER TÜKETİMİ

Şekerin hiç bir besin değeri yoktur. Çikolata, kek, gofret gibi hazır sanayi gıdaları ve kola,icetea meyve suyu içeceklerin içeriğindeki şeker ve glukoz şurubu çesitleri kan şekerini hızla yükseltir. Bu da; kan damarlarının zedelenmesine, insülin direncine , kilo almaya neden olur. Özellikle şeker hastaları kan şekerini hızla yükselten sofra şekeri, bal, reçel, pekmez ve şerbetli tatlılardan uzak durmalıdır. Çay ve kahveye şeker atma alışkanlığı bırakılmalıdır.

BUNLARIN YANINDA GÜNDE 30 DAKİKA TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YAPIN, STRESTEN UZAK DURUN, MUTLU VE HAREKETLİ BİR HAYAT SÜRÜN, KALBİNİZİ KORUYUN :)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kalp Ameliyatı Sonrası Yeni Bir Beslenme Düzeni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu KOLUKIRIK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın Yazıları
► Kurban Bayramında Beslenme Düzeni Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
► Kalp Sağlığı ve Beslenme Dyt.Merve KAYALI
► Kalp Hastalıklarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kalp Ameliyatı Sonrası Yeni Bir Beslenme Düzeni' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku ve Beslenme Kasım 2016
◊ Bir Mucize : Salep Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:51
Top