2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişim mi Yetenek mi?
MAKALE #6042 © Yazan Psk.Dnş.M. Burak OLGUN | Yayın Kasım 2010 | 4,232 Okuyucu
Günde 3000-3500 kez etkileşim içindeyiz. Bazen bir saniye, bazen dakikalarca, bazen de saatlerce sürüyor bu etkileşim. İşte, trafikte, ailede, okulda kısacası insanın olduğu her yerde kısa yada uzun kurulan iletişimlerimiz vardır. Tüm bu etkileşimler içindebazı insanlar görürsünüz. Duruşlarıyla, tavırlarıyla, hareketleriyle yada sadece bakışlarıyla sizi kendilerine çekerler. Genelde ilgi odağıdırlar. Gerek makam ve mevki olarak, gerekse popülerlik olarak güzel yerlerdedirler. O tür insanlara iletişim ustaları diyebiliriz.
Bazıları bu tür bir çekim gücünün doğuştan verildiğine inanabilir. Doğuştan gelen bir yetenek olarak görürler ve kendilerinin hiçbir zaman bu tür bir karizmaya sahip olamayacaklarını düşünürler. Peki gerçekten böyle midir?

İyi bir mevkiye, çevremizi kuşatan, bize ilgi duyan, peşimizden sürükleyebileceğimiz insanlara sahip olmak yetenek gerektiren bir şey midir? Yoksa sadece iletişimle halledilebilir mi? Yalnız bizim burada ele alacağımız iletişim, eğitimler sonucu kazandığımız iletişim becerileri değil.

Çevrenizde muhtemelen yukarıda saydığımız özelliklerde olan ancak daha yakından tanıdıkça, ilk başta gözlemlediğiniz özelliklerle uzaktan yakından alakası olmayan birçok insanda tanımışsınızdır. Başlangıçtaki güzel düşünceleriniz yada oluşan hayranlığınız yerini büyük bir hayal kırıklığına bırakmış olabilir. O insanları tanıdıkça aslında bulundukları yerlerin, hiçte hak etmedikleri yerler olduğunu görürsünüz. Ve oralara nasıl geldikleri hakkında çıkarımlar yapmaya başlarsınız. Aklınıza gelebilecek muhtemel ilk tahminler genelde yüksek yerlerde tanıdıkları filan olduğudur. Ve işin kötü tarafı haksızda değilsinizdir. Bulundukları konumun hakkını vermeyi bir kenara bırakın; genelde iş bilmezliklerinden ve tepeden inme gelmişliklerinden dolayı da çevrelerindekilere sıkıntı verirler. Ancak tüm bunları görüp de hala nasıl oralarda olduklarına hiç anlam veremezsiniz. Ve klasik söylemler beyninizde uğuldamaya başlar. Ancak yapacağınız bir şey yoktur. O makam onların muhteşem iletişim ustalıklarının bir eseridir! İdaresindeki çalışanına, çevresindeki kişilere ve himayesindeki insanlara yetenek olarak hiçbir zaman gösteremeyecekleri iletişim ustalıklarını, kendilerini o mevkilere getirenlere nedense büyük bir maharetle gösterirler. O yüzden bulundukları yeri hak etmişlerdir!

Gerçek iletişim üstadlarının ise bu konuda gözle görülür bir yeteneğinin olduğu aşikardır. Peki bu doğuştan onlara verilen bir yetenek midir?

Başarılı olmak öğrenilebilir. O halde iyi bir iletişim ustası olmakta eğitimlerle geliştirilebilir ve öğrenilebilir. Bu tür insanlarda farkı yaratan; hepimizde yaratılıştan verilen bu yeteneklerinin farkına varıp geliştirmiş olmalarıdır. Bu yetenekler hepimizin içinde az yada çok vardır. Bu yetenekleri bardaklara benzetirsek; bazılarımızın iletişim bardağı tamamıyla doludur. Bazılarımızın da inanç bardağı doludur. Ancak iletişim bardağı dolu olan kişinin azim bardağı dolu olmayabilir. Yada inanç bardağı yarım dolu olabilir. İşin güzel tarafı bu bardaklar bizim mutfağımızdadır ve doldurmak bizim elimizdedir. Hiç kimsenin tüm yetenek bardakları tamamen dolu değildir. Bardakları tamamen dolu kişilerin başarı hikayeleri zaten dilden dile anlatılmaktadır.
Bu şartlarda gerçek bir iletişimin sağlıklı olabilmesi için bireylerin benimseyip kullanmaları gereken bazı ilişki ilkeleri vardır.

Bu ilkeler şu şekilde özetlenebilir:

* Her bireyin kendine has özellikleri ile değerli olduğuna inanması ve ona iletişim sürecinde koşulsuz olumlu ilgi göstermesi
* Karşısındaki bireyi koşulsuz kabul etmesi ,
* Her bireyin kendi problemini kendisinin çözebilme gücüne inanması ,
* Maske takmadan kendini olduğu gibi gösterebilmesi,
* Duygu,düşünce ve davranışlarının tutarlı olması,
* Kendini karşısındaki kişinin yerine koyup nesnelliğini yitirmeden onun sorunlarına onun gibi bakabilmesi, onun hissettiklerini yaşayabilmesi.
* Yukarıda sözü geçen tüm ilkelerin herhangi bir iletişim durumunda bir arada olması ve karşısındaki kişiye iletilebilmesidir.

Böylece, iyi bir iletişim ortamı hazırlanmış olur. İletişim kurulacak olan birey rahatlar, kendini ifade etmesi kolaylaşır, kendini daha iyi tanıma olanağı bulur ve sağlıklı ilişki kurmak için temel atılmış olur.

İnsanlarla iyi ilişkiler kurmak sizin elinizde. Ancak karar vermeniz gereken kurduğunuz ilişkinin temelini nereye oturtacağınızdır. Bu sadece çıkar temeline kurulacaksa çok geçmeden yıkılmaya ve sizi hayal kırıklığına uğratmaya mahkumdur. İyi bir iletişim ustası olmak istiyorsanız bu yetenek sizin içinizde. Yapmanız gereken tek şey ortaya çıkmasına yardımcı olmak.

Haydi bardakları doldurmaya!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişim mi Yetenek mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.M. Burak OLGUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.M. Burak OLGUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.M. Burak OLGUN'un Yazıları
► Üstün Zeka ve Yetenek Psk.Bilge AYGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İletişim mi Yetenek mi?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bay Dahi: Beyin Eylül 2012
► Başarı Yolculuğu Kasım 2010
► Kendini Bilmek Kasım 2010
► Milli Değişim Hareketi Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:38
Top