2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarı Yolculuğu
MAKALE #6043 © Yazan Psk.Dnş.M. Burak OLGUN | Yayın Kasım 2010 | 4,991 Okuyucu
Hayatımızda genel olarak başarıyı tanımlamada zorlanırız. Başarı kime göre, neye göre, hangi koşullar ve şartlar altında yapılacak değerlendirmedir? Her yapılan iş başarısız mıdır? Bizim bakış açımızda başarısızlık gibi bir kelime olmadığı için bunun adını başarıya giderken karşılaştığımız ve aşılması gereken bir dizi tecrübe olarak ifade etmemiz daha doğru olur. İlla da adını koyacaksak ; Başarısızlık bir sonuç değil bir süreçtir. Başarısızlıklar büyük başarının ustalarıdırlar. O ustalara ulaşma sürecinde engebeli ve tehlikeli yollardan geçmeden başarının haz veren tepelerine ulaşamazsınız. O yol engebeli ve zorlu olduğu kadar azim ve süreklilik isteyen de bir yoldur. Hayat sizin o yolda neler yaşadığınızla değil, o yolu alıp almadığınızla ilgilenir. O yol bilinmeyenlere de açılan bir yoldur. O yolun sizin yolunuz olması gerekir. Kendinizi o yola ulaşmak için belki de feda etmeniz gerekir. En önemlisi de adını koymanız gerekir.

Oysa başarının ne olduğunu bilmiyorsak ona nasıl ulaşabiliriz? Ona ulaşmak ona yönelmekle olur. Kıyıyı kaybetmeye cesaret etmedikçe yeni okyanuslar keşfedemezsiniz der Andre Gide. Gerçek başarının ne olduğunu, onun güzelliğinde aramak ve onu daha yüksek hedeflere doğru yönlendirmek gerekir. Bunu aşmanın yolu da başarıyı tanımlamaktır.

Bu süreçte başarının herkese göre olduğunu anlayacaksınız. Kendi kişisel başarı savaşınızı başlatacak, bu savaştan galip gelmek için ihtiyacınız olan teçhizatla donanacaksınız. Başarının elde edilmesinde yada hedefinize ulaşmada yararlanabileceğinize inandığım bu bilgileri paylaşmak, belki de bu savaşta size yardımcı olabilir.

Gücünüzü kötü alışkanlıkları beslemek için kullanmayın. Kötü alışkanlıklara doğru ilk adımını atan birisi kendi düşmanlarını eğitmeye başlamış demektir. Bilgiyi kaynağına bakarak küçümsemeyin.

Bütün umudum kendimde dediğiniz ve bu sözün gerektirdiği gibi çalıştığınızda başkalarını da yanınızda bulmanız zor olmayacaktır. İnsana insan olduğu için değer verişinizi en mükemmel bir şekilde yapın.

Esprili olun ama komik bir insan olmayın. Faaliyetlerinizde boşluk bırakmayın. İki insan olmayın.

Karar verdiğini an hemen harekete geçin. Doğrularınız yanlışlarınızı yer. Her saniyeniz gayenize kilitlenmelidir. Kalbinizi hapishaneye döndürmeyin. Tertemiz bir kalple yürüyün. Kararlı olmanız hedefi yıldırır. Korkunuz şey, korktuğunuza güç verir. Kuvvetlerinize iyi komuta edin. Samimi pişmanlık gelecekteki hataları da önler.
Danışma, mesele üzerindeki aydınlığın artırılmasıdır. Anahtar aramak yerine anahtar olabilmelisiniz. Kendinizi ifade etmekten kaçınmayın. Asla; üç ay önce doktora gitmesi gereken hasta olmayınız. Küçük ikazların büyük değeri vardır. İnsana yaklaşmak önemlidir. Küçük bir eylem çok sözün önünde gider. İnanç kuvvetin ruhudur. Güzel bakanlar güzel görürler. İnsanlara anlayış derecelerine göre hitap edin. Doğal olun. Sırlarınızı ölünceye kadar saklayın. Konuşmak ya da susmak işte bütün mesele bu. Kibir emeği kirletir. Küsmeyeceksiniz. Hayat unutmaz hayat israf etmez.
Nice şiiri yüzyıllar sürecek bir ömre kavuşturan şey, bazen bir virgül, bazen bir kelimedir. Küçük şeyler aslında büyük şeylerdir. İstisnalara karşı istisna hareket etmelisiniz.

Her zaman daha iyisini yapmaya çalışın. Kullanılan bilgiler yanına yeni bilgiler çeker. Unutmak ilmin afetidir. Baldan tatlı olan öfkenin neticesi zehirden acıdır. İyilikleri karşılıksız bırakmayın. Ölçülü olabilmeliyiz. Kendisi için istediğini herkes için isteyenlerin etrafı çiçeğe koşan arılar gibi insanlarla doludur. Paranın kölesi değil efendisi olmalısınız. Yanlışa eliniz yetiyorsa sözünüzün kıymeti yoktur.
Mesleğinizin, meraklarınızın, amaçlarınızın büyüklerini tanıyın, böylece çok önemli tecrübelere ortak olacaksınız. Ve içinde bulunduğunuz anın değerini bilin.

Şimdi bir karar verin! Sorunun mu yoksa çözümün mü parçası olmak istersiniz ?

Başarılı insan daima çözümün bir parçasıdır: Başarısız ise daima sorunun bir parçasıdır. Başarılı insanın her zaman bir programı, başarısızın ise her zaman bir mazereti vardır. Başarılı insan ‘işine yardım edeyim’ der; Başarısız ‘bu benim işim değil’ der. Başarılı insan her soruna bir çözüm bulur:
Başarısız her çözümde bir sorun görür. Başarılı insan en olumsuz durumda bile çıkış noktası görür;
Başarısız en olumlu durumda ise engeller bulur. Başarılı insan ‘zor olabilir ama imkansız değil’ der;
Başarısız ise ‘mümkün olabilir ama çok zor’ der. Ömrü başarıya adanmış insanlar olabilmek dileğiyle!

M. Burak OLGUN
Nlp Trainer & Master Certified Coach
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başarı Yolculuğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.M. Burak OLGUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.M. Burak OLGUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.M. Burak OLGUN'un Yazıları
► Başarı Transferi Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Başarı ve İç Motivasyon Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Başarı Merdiveni Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Okulda Başarı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Össde Başarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Başarı Yolculuğu' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bay Dahi: Beyin Eylül 2012
► İletişim mi Yetenek mi? Kasım 2010
► Kendini Bilmek Kasım 2010
► Milli Değişim Hareketi Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:20
Top