2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stres Başarı İlişkisi
MAKALE #13238 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Eylül 2014 | 5,775 Okuyucu
Stres Başarı İlişkisi:

Başarı bireyin bedensel ve zihinsel çalışmasının sonucu, işgörenin çabalarının işe yansıması olabilir. Başarı işgörenin işletmede kalıcılığını, diğer işgörenlerle bütünleşme düzeyini ve alacağı ücreti belirleyebilir. İnsanın doğasında, başarılı olmak bireysel hedeflere ulaşmak olabilir.

Başarı insana heyecan verir; fakat elde edilen üstün başarının doğurduğu gelecek belirsizliği veya çok istenen sonuçlar olabilir. Bu durum da ayrı bir stres sebebi olabilir.
Yönetici, işgörenin iş stresini anlayabilir ve yorumlayabilir. Rasyonel yönetim anlayışının sonucu olarak tüm girdilerinden beklenen çıktıyı sağlamak isteyen yönetici başarıyı teşvik için ödül, başarısızlığı önlemek için de ceza sistemi geliştirebilir. Bireyin ödülü elde etme arzusu cezadan kaçınma arzusuna göre daha fazla stres sebebi olabilir. İşgörenin diğer arkadaşları ile, hatta kendisi ile yarışması, sonuçta ekonomik veya psikolojik ödülü elde etme arzusu onun stres düzeyini yükseltebilir.

İş ortamında iş stresini ve işgörenin buna dayanma gücünü arttıran faktörler olabilir. Bunlar:
Algılama: İşgörenin bulunduğu ortamı algılama biçimi onun iş stresini etkileyebilir. İşgören başarı için gerekli olan özellik ve yeteneklere sahipse ve yöneticileri tarafından başarıya yönlendiriliyor, engellenmiyorsa zamanla başarılı olabilir.Yöneticilerinin kendisini desteklediğini algılayacak, kabul gördüğünü bilebilir.Amirleri tarafından olumsuz algılanan, başarılı olamadığı için sürekli tenkit edilen işgören , muhtemel başarısızlıkları nedeniyle yöneticilerini birer stres faktörü olarak görebilir.
Deneyimler: İşgörenler çalışma hayatına ilişkin bir dizi deneyim kazabilirler. Kazanılan deneyimler bir sonraki zaman diliminde benzer olaylar karşısında takınılacak tavrı belirleyebilir.Geçmişe ilişkin olumsuz deneyimler gelecek için endişe, stres kaynağı olabilir.
Kişiler arası İlişki: İş hayatı, temelde işbirliğine dayalı bir sistemdir. Başkaları ile birlikte çalışmayı isteyen, ortak başarıyı temel felsefe olarak kabul edenler, içinde bulunduğu iş grubunun başarısı arttıkça daha dayanılır düzeyde stresi yaşayabilirler. Buna karşılık yapısında grup ilişkisine yatkınlık olmayan kişiler, iş stresiyle başa çıkmada daha çok sıkıntı yaşayabilirler.
Bireysel Farklılıklar: Kişisel özellikler bireyin iş ortamı veya iş tecrübelerinden değişik biçimde etkilenmesine dolayısı ile de kişiden kişiye stresin farklılaşmasına yol açabilir.
Kişilerin değer yargılarının farklı olması onların iş başarılarını etkileyebilir. Bilgi ve yetenek açısından yaptığı işe uyumlu olan, kendisine güvenen kişilerin başarı karşısındaki stresi diğerlerine göre daha düşük olabilir. Benzer şekilde, yetersizlikleri nedeniyle kendisine güveni az olan işgörenlerin başarısızlık ihtimali karşısında stresi daha fazla yaşayabilir.
Eğer hedefleriniz,yaşam amacınız varsa, he günün hatta şimdinin bu amaca hizmet
Ettiğini unutmamaya çalışalım. Her gününüzü bu yönde dolu dolu geçirebilirsiniz.
Ayrıca uzman danışmanınızla beraber paylaşarak yaşamdaki stresimizi lehimize
Çevirebiliriz. Başarı hiç kimseye altın tabakla sunulmamıştır.Dünyanın en şanssız
İnsanı olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ya da çok fazla haksızlığa uğramış olabilirsiniz.
Hiçbir başarı tek denemede elde edilemeyebilir. Başarı, zaten zorluklarla, gereğinde
İmkansızlıklarla karşılaşma olabilir, zorlama olabilir. Engelleri yenmedir, imkansızlık-
Ların üstesinden gelmedir. Yapacağınıza inanarak, bu uğurda elinizden gelenin en iyisini
Yapmaya çalışabilirsiniz.
Başarı yükselen bir doğru olmayabilir, inişler, çıkışlar olabilir.
Önemli olan başarısızlıktan sonra kendinize inanarak ve hatta uzman danışmanınızdan
Yardım alarak yeniden doğrulup ne kadar da güçlüymüşüm diyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stres Başarı İlişkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Stres ve İnfertilite İlişkisi Psk.İlknur YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Stres Başarı İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:12
Top