2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özel Öğrenme Güçlüğü (Öög)
MAKALE #6637 © Yazan Psk.Elvan DİRİK | Yayın Mart 2011 | 5,449 Okuyucu
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Özel Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) genellikle ilk okul yıllarında fark edilen konuşma, akıl yürütme, okuma, yazma, ve matematik alanlarında yaşanan güçlüktür. En sık karşılaşılan okuma alanında görülen güçlüktür. Bu çocuklar normal veya normal üstü zekaya sahip olmalarına rağmen belirli alanlarda yetenek kazanma ve kullanmada yaşıtlarına oranla beklenenin altında performans sergilerler. Okul öncesi dönemde bir takım sinyaller vermekle birlikte genellikle ilkokul döneminde fark edilir. Bu durumun erken fark edilmesi ve tanılanması büyük önem taşımaktadır. Bu aşamada çocuğun psikiyatrik, psikolojik ve eğitimsel durumunun ayrıntılı olarak incelenmesi yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda özel öğrenme güçlüğüne eşlik eden bozukluklar ve ayırıcı tanılar iyi saptanmalıdır. Erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha sık görülmektedir. Bu bozukluk çocuğun sadece akademik hayatını değil aynı zamanda sosyal hayatını ve ilişkilerini de önemli ölçüde etkiler. Eğitim sürecinde sosyal ilişkiler, psikolojik etmenler ve aile tutumlarının iyi değerlendirilmesi, ailelerin ve öğretmenlerin bilgilendirilip, aydınlatılmaları da bu sürecin önemli parçalarındandır. Gerek çocuğun incelenmesinde, gerekse eğitim ve tedavi süreçlerinin tamamında psikiyatristin, psikoloğun ve eğitimcinin işbirliği içinde çalışmasının önemi büyüktür.

Özel Öğrenme Güçlüğünde Tanılama ve Kullanılan Testler

ÖÖG uygun yöntem ve eğitimlerle iyileştirilebilen bir bozukluktur. Her çocuğun güçlü ve zayıf olduğu alanlar farklıdır. Bu alanların fark edilmesi ve bu alanlara özgü bireysel bir çalışma planı oluşturulması çocuğun var olan performansını ilerletmede önemli rol oynar. ÖÖG’nün tanılanması ve uygun bireysel çalışma planı hazırlanmasında uygulanan ve kullanılan tanı kriterlerinin ve bir takım testlerin önemi büyüktür. Bu testler zeka testleri ve gelişimsel testler olmak üzere ayrılır. Wechsler Zeka Ölçekleri ( WISC-R, WISC-III) çocuğun sadece zekasını öğrenmekle kalmayıp zayıf ve güçlü yanlarının da fark edilmesi için yol gösterici olur. Aynı zamanda değerlendirme de Gessel Gelişim Figürleri, Bender Gestalt Çizim testi, Harris Lateralleşme Testi, ve Görsel-İşitsel Sayı Dizileri Testlerinden de yararlanılır. Tanılama ve çocuğun ihtiyaçlarını belirlemede kullanılan bu testler tek başlarına yeterli olmayıp sadece tanılama aşamasında yararlanılan testlerdir.

Özel Öğrenme Güçlüğüne Eşlik Eden Bozukluklar

ÖÖG’ne eşlik eden veya ÖÖG’nün eşlik ettiği bazı psikiyatrik bozukluklar da görülebilmektedir. Eşlik eden durumların görülmesi akademik, sosyal alanlarda ve tedavide güçlüklere neden olmaktadır. Bu eş tanılı durumların en kısa zamanda, doğru fark edilmesi ve tanılanması tedavi sürecini olumlu bir şekilde etkilemektedir. Bunlardan en sık rastlanılanı Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğudur (DEHB). DEHB ilk olarak okul öncesi çocukluk döneminde karşılaşılan aşırı hareketlilik, dürtüsellik, ve dikkat eksikliği sebebiyle sosyal, duygusal ve akademik yeteneklerin normal gelişiminde bozulmaya yol açan bir durumdur. DEHB baskın belirtilere bağlı olarak dikkat eksikliği baskın tip, hiperaktivite ve dürtüsellik baskın tip ve kombine tip olmak üzere 3 alt tipe ayrılır.

ÖÖG’ne eşlik edebilen bir diğer bozukluk ise uyum ve davranış bozukluğudur. Uyum ve davranış bozukluğu, çocuğun normal gelişiminin getirdiklerinden ayrılan ruhsal ve bedensel nedenlere bağlı problemlerini davranışlarına aktarmasıdır. Uyum ve davranış bozukluğu olan çocuklar hırçınlık, sinirlilik, öfke patlamaları, alt ıslatma ve kirletme, yalan söyleme, hırsızlık yapma, evden kaçma, okuldan kaçma gibi problem davranışlar gösterebilir.

Bunlar dışında ÖÖG’nde sıklığı daha az olsada depresyon, anksiyete bozukluğu, düşük benlik saygısı, fobik bozukluk ve somatik(bedensel) yakınmalar dikkate alınmalıdır. Tanı aşamasında uzmanlarca ayrıntılı bir değerlendirme yapılmalıdır.
Psk. Elvan DİRİK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Sibel YALMAN
► Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Disleksi-Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Büşra Nur KÜÇÜK
► Disleksi - Özel Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Ömer CİMEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Özel Öğrenme Güçlüğü (Öög)' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:34
Top