2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özel Öğrenme Bozukluğu ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
MAKALE #6848 © Yazan Psk.Ayşenur DİNÇ | Yayın Nisan 2011 | 4,888 Okuyucu
"Mars’ta yaşam üzerine konuşabiliyor, ama 2 ile 2’yi neden toplayamıyor?"
"Niye okulda iyi değil?"
"dede"yi neden "bebe" diye okuyor, b ve d harfleri arasındaki farkı göremiyor mu?",
"Haftanın günlerini ne zaman öğrenebilecek?"
Bu soruları çocuğunuz ya da öğrenciniz için uzun zamandır kullanıyorsanız; bu yazıyı okumanız gerekecek.

Özel öğrenme bozukluğu, beynin bilgiyi algılama, işleme, depolama ve kullanma becerisini etkileyen beyindeki öğrenme ve dikkat merkezlerindeki işlev bozukluğuna bağlı oluşan yapısal biyolojik bir sorundur. Belirtileri daha sonradan ortaya çıksa bile doğuştan itibaren var olan bir sorundur.

Bu bozukluk; dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösterir. Konuşma hariç; genellikle bu beceriler çocuğun ilköğretime başlamasıyla kendisinden beklendiğinden o zamana kadar ailenin herhangi bir farkındalığı söz konusu olmayabilir. Zeka düzeyi ile hiçbir ilgisi yoktur. Hatta zeka düzeyi çok yüksek çocuklarda da görülebilmektedir. Bazen eğitimcinin yanlış değerlendirmesi maalesef bu çocukların zeka düzeylerinde bir sorun olduğuna dair aileleri endişelendirebilmektedir. Aileye ve eğitimciye fikir vermesi açısından öğrenme güçlüğü ve zeka geriliği arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir; Zeka geriliğinde zeka işlevlerinin tüm alanlarında yetersizlik söz konusu iken, öğrenme bozukluklarında özel bir alanda yetersizlik vardır. Zeka geriliğinin tedavisi mümkün değilken öğrenme bozukluklarının bir kısmı normal gelişimle kendiliğinden düzelir veya tedaviye az ya da çok cevap verir.
Ancak, çocuğun derslerde zorlanmasını tembellik, isteksizlik, huysuzluk ve şımarıklık olarak algılayan ve çocuğa baskı uygulayarak, zor kullanarak sorunu çözebilecekleri yanlışına kapılan aileler; sorunu çözecekleri yerde daha da içinden çıkılmaz bir hale getirir. “Zamanla geçer, zamanla zihni açılır ya da dersleri sevmiyor ne yapabilirim?” gibi yaklaşımları ise kendilerini aldatmaktan başka işe yaramaz.

Öğrenme Bozukluğu’nda en etkili tedavi yöntemi çocuk psikiyatrisi uzmanları elinde ve gözetiminde yürütülen özel eğitimdir. Özel eğitimde öncelikle, psikolojik değerlendirme görüşmeleri, psikolojik test, ölçek ve envanter sonuçları ile çocuğun zayıf olduğu bilgi ve beceri alanları ortaya çıkarılmaya çalışılır. Tespit edilen zayıf beceri alanlarını daha işlevsel hale getirmeye yönelik yaşına ve ihtiyaçlarına uygun egzersiz çalışmaları yapılır. Bu çalışmalarla uzun süreli algının ve çocuğun sahip olduğu becerilerin geliştirilmesi hedeflenir. Çalışma yönteminin ve başarısının sınanması amacıyla düzenli aralıklarla test, ölçek ve envanterler uygulanır. Herhangi bir ilerlemenin tespit edilmemesi durumunda yöntem değiştirilir. Aile ve Öğretmen işbirliğinde özel eğitimin etkisi ve hızı artacağından; birlikte çalışabilmek için zaman zaman uzman; aile ve öğretmen danışmanlığı yapabilir. Ailenin ve öğretmenin gözlem ve değerlendirmeleri de programa alınarak maksimum fayda hedeflenir.

Bunlara ek olarak; çocuğun bilgiyi öğrenme ve kullanmadaki problemi sosyal becerilerde de zorlanmasına sebep olur. Bana ne oluyor, neden matematikten hiçbir şey anlamıyorum, öğretmenim neden iki de bir yanlış yazdığımı söylüyor, ne zaman diğer çocuklar gibi okuyabileceğim? İç konuşmaları çocukların vazgeçme, utanma, üzüntü ve kaygı gibi başa çıkması güç bazı duyguları erken tanımalarına neden olur. Bazı durumlarda çocuklar bu duygularla başa çıkamayıp ek bazı sorunlar yaşamaya başlarlar. Öğrenme bozukluğunda ilaçla tedavi söz konusu değilken çocuk psikiyatristi gözlemlediği ek sorunlar için medikal tedavi uygulayabilir veya psikolojik destek önerebilir.

Kelime hazinemiz genişlesin;
Disleksi (Dyslexia) Okuma bozukluğu, (okumanın anlaşılır, net, yeterince hızlı, akıcı olamaması…)
Disgrafi (Dysgraphia) yazma ya da yazılı anlatım güçlüğü
Diskalküli (Dyscalculia) Matematik öğrenme güçlüğü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özel Öğrenme Bozukluğu ile İlgili Bilmeniz Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşenur DİNÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşenur DİNÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşenur DİNÇ'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özel Öğrenme Bozukluğu ile İlgili Bilmeniz Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:41
Top