2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Planması Yöntemleri ve Gebelikten Korunma: Doğum Kontrol Hapları, Servikal Kap, Prezervatif (Kondom), Depo-Provera,ertesi Gün Hapı, Tüp Bağlatma, Spiral (Rahim İçi Araç),norplant, Nuvaring, Vajinal Spermisitler, Vazektomi,erken Çekme
MAKALE #7632 © Yazan Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ | Yayın Ekim 2011 | 16,991 Okuyucu
KONTRASEPSİYON(KORUNMA) İÇİN HANGİ YÖNTEM?

Kontrasepsiyon(korunma) için kullanılacak pek çok yöntem mevcut.Bunlardan hangisi size uygun doğum kontrolü , Bu soruyu doğru cevaplamak için her biri hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz.Burada zaman ayırdığınıza değer bilgiler bulacaksınız.
Erkekler için özel olarak korunma için iki yöntem vardır yani prezervatif veya erkek sterilizasyonu(vazektomi) kadınlar için ise 13 korunma metodu mevcuttur. Buradan kadınların sorumluluğu daha fazla olabiliyor sonucuna ulaşabiliyoruz.
Bu web sitesindeki her yöntem hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Eğer hemşire veya doktorunuz yöntemleri farklı bir zamanda konuşmak isterseniz randevu ile bize ulaşabilirsiniz.
Sevgili okuyucum önce şu soruları cevaplayalım:
• (Eş ile) hamile kalmayı istediğin zaman ; oldukça yakında, uzun yıllar uzak ya da hiç
• (Eş ile) yaşam tarzınıza en uygun kontrasepsiyon nedir ? nasıl istiyorum?
• (Eş ile), Ne sıklıkla sex yapıyoruz? her gün, sık sık seks ya da daha az olması her zaman aynı yöntemini kullanmak isteyip istemediğinizi belirler .
Soruların cevapları kontraseptif kullanımı hakkında kararınızı etkileyecektir. Yaşam tarzı ve ilişkiler gibi kavramlarda yıllar içinde içinde değişebileceği için kontraseptif tercihlerinizi etkileyebilir. Bu nedenle tüm yöntemleri tanıyalım değerli okurlarım.

AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ:

Aile planlaması yöntemlerinin amacı hastalar için mevcut bilimsel bulgular ışığında seçimler sunarak kontraseptif kullanımı ile ilgili daha etkili ve daha güvenli seçenekler oluşturmaktır. Bu seçeneklerin sunumu hizmet kalitesini ve erişimi geliştirmek için güncelleştirilebilir.Degerli okuyucu küçük bilgilerle başlamak istiyorum.Kontraseptifler hizmet pazarına sunulmadan önce iki grup çalışması sözkonusudur Bir grup kontraseptif yöntemler hakkında temel biyomedikal soruları yanıtlarken( Teknik Rehberlik / Yeterlilik Çalışma Grubu maksimize Erişim ve Kalite girişimi, Uluslararası Kalkınma, ortak bir çaba ve diğer uzmanlardan oluşan bir parçasıdır). Diğer grup ise rehberlik hizmeti sağlar ki bu grup hekim veya sağlık çalışanlarından oluşur bu yolla kim hangi yolla kontraseptif yöntem kullanabilir veya kim için hangi tıbbi kriterlere göre önerilmektedir gibi sorular yanıtlanır. Öneriler Dünya Sağlık Örgütü / Aile Planlaması ve Nüfus Birimi tarafından desteklenen verılere dayanmaktadır. Genel olarak hastaya yapılan rehberlik hizmetlerinde aile planması yöntemleri ve başlamak için hangi zamanını uygunluğu ,uygun kullanma şekilleri ve korunma yöntemleri arasında en fazla seçeneği sunmak için yardımcı olunur. Rehberlik hizmeti alan hastalar seçtikleri yöntemleri nasıl kullanacağını bilir yan etkileri ile başa çıkmak için hizmet veren ekibe yardımcı olur.Bizler rehberlik hizmeti vererek hasta dostu yaklaşım programları ile hizmet kalitesini en üst düzeye çıkarmayı ve kolay bilimsel tabanlı erişim uygulamaları sağlayarak sizin ihtiyaçlarınıza uygun hale getirmeyi amaçlıyoruz.

KOMBİNE ORAL KONTRASEPTİFLER(Doğum Kontrol Hapları)

Bu ilaçlar içlerinde en fazla 35 mikrogram etinil estradiol içerecek (veya benzeri östrojen) preperatlardır.
Doğum kontrol hapı başlamak için en iyi zaman nedir?
Doğum kontrol hapı regl başlangıcı ile başlayan ilk 7 gün içinde başlamış olabilir. Mutlaka ilaca başlamadan hamile olmadığından emin olmalısınız Nasıl kullanılmalıdır sorusuna gelince
İlk paket (ara vermeden) bittikten sonra hasta 28 günlük paket kullanıyorsa, o gün yeni bir paket başlayabilir. Eğer hasta 21 günlük hap paket kullanıyorsa yeni bir pakete başlamadan önce 7 gün ara vermesi gerekir. Eğer haplar doğru ve zamanında hasta her zaman haftanın aynı günü yeni bir paketine başlayacaktır.
Doğum kontrol hapı postpartum ne zaman başlanabilir?
Doğum kontrol hapı doğum sonrası ilk 6 hafta kullanılmamalıdır. Doğum kontrol hapı özellikle emzirme sırasında SON tercih edilecek yöntem olduğu pek çok uzman tarafından kabul edilir. 6 ila 8 hafta doğum sonrası sonra, hormonal kontrasepsiyon isteyen kadınlar progestin sadece hapları (KOK) veya enjeksiyon veya Norplant ® implant kullanımı teşvik edilmelidir emzirme. (Unutulmamalıdırki doğum sonrası ilk 6 ila 8 hafta neredeyse tamamen kadın için gebe kalma riski yoktur .( Laktasyonel Amenore )

Emzirme esnasında doğum kontrol hapı başlamak bebek sağlığı ve büyümesini etkileyebilir ek olarak anne sütü hacmi ve kompozisyonu üzerinde zararlı bir etkiside vardır bu nedenle erken dönem hap başlatmak hasta için dezavantaj olabilir.

UNUTULMAYACAK diğer konu ise önce yumurtlama sonra adet olur bu nedenle emzirmeye güvenmek istemeyen kadınlarda eğer hap başlanacaksa nonestrojenik sadece progesteron içeren haplar kullanılabilir.

Düşük doz (östrojen 30-35 mikrogram) Doğum kontrol hapı sütü üretiminde azalma sağlayacaktır. Teorik olarak, neonatal büyüme ve gelişimini etkileyebilecek dışsal östrojen ve progestin içeren haplara yenidoğanı maruz bırakmak (ilk 8 hafta içinde) önemli bir etik sorudur.

Sütten kesmek için Doğum kontrol hapı kullanılabilir mi diye sorarsanız cevabımız hayır dır çünkü doğum sonrası bebek ölü dahi olsa sütü kesmek için kullanılacak Doğum kontrol hapı zaten artmış pıhtılaşmaya yatkınlığı artırarak KOK ile ilişkili venöz tromboemboli riski yaratacaktır. Ancak, kan pıhtılaşması ve fibrinoliz doğum sonrası 3 hafta içinde normalize olabilir.


Doğum kontrol hapı kürtaj sonrası başlanmalımıdır?


Evet, Kürtaj veya düşük(spontan veya uyarılmış) sonrası yumurtlama hemen döner bu nedenle düşük sonrası derhal KOK kullanmak doğru bir yaklaşımdır. Doğum kontrol hapı kesilmesini takiben doğurganlık geri kazanılır. COC güvenle düşük sonrası (spontan veya uyarılmış) ilk haftasında başlamış olabilir. Bir hafta daha geç başlamış ise ilk üç aylık dönem (spontan veya uyarılmış) kürtajlarında yumurtalıklar foliküler gelişime başlayacağı için KOK hemen etkili olmayabilir.

DİKKATLE değerlendirilecek bir husus aşırı pıhtılaşma hastalığı (koagülopati) mevcut veya ön tanı ipuçları varsa, KOK tavsiye edilmemelidir. Eksik kürtaj da (içerde parça kalması) aşırı kan pıhtılaşmasına neden olabilir bu nedenle östrojenlerden kaçınılmalıdır.


Kadınlar için Doğum kontrol hapı kullanılırken belli kullanım süresinden sonra bir "dinlenme dönemi" tavsiye edilebilr mi ?


Hayır, bir "dinlenme süresi" gerekli değildir. Kadın gebelik istemediği sürece KOK kullanabilir. Burada amaç dinlenme süresinin kadının tercih edilen kontrasepsiyon yöntemindeki ve başarısını bozduğu yönündeki çalışmalardır. Doğum kontrol hapı ancak büyük elektif cerrahi öncesi veya ciddi kazalardan sonra kadının hareketini bozacak yani immobilizasyonu gerektirecek hallerde kesilebilir.

KOK almak için asgari yaş var mı? En fazla?


Doğum kontrol hapı kadının gebelik riski taşıdığı herhangi bir yaşta kullanılabilir.
Kadınlar 40 yaş üzerindede diğer risk faktörleri (örneğin, sigara kullanımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı) kabul edilirlik sınırında olmak kaydıyla, KOK alabilir. Kardiyovasküler risk yaşlı kadın ve sigara içmeyen kadında düşüktür.

Back-up yöntemleri tavsiye misiniz


İlaç kullanımlarında Doğum kontrol hapının etkinliği düşecektir.Bu nedenle rifampin veya griseofulvin gibi bir çok ilaç kullanımında etkin doz yeniden belirlenmelidir.Hasta antikonvülzanlar alıyor ise (Valproik asit hariç) Depo-Provera ® ya da etkili bir nonhormonal yöntemi tercih edilmelidir.İkinci seçenek olarak Yüksek doz kombine oral kontraseptif (yani 50 mikrogram etinil estradiol (EE) kullanılabilir.

Eğer hapları unuttunuzsa ?


Back-up ve sadece 2 veya daha fazla hap unutan 7 aktif hapları almış (7 gün boyunca günde bir tane aktif hap) ancak ondan sonra unutmuşsa sorun olma olasılığı düşükte olsa back-up kullanılmalıdır.

Ishal ve / veya kusma durumu varsa?

Öneri: kusma ve şiddetli ishal tableti aldıktan sonra bir saat içinde gerçekleşirse Back-up tavsiye edilir. kusma ve şiddetli ishal 24 saatten fazla (daha sonra 2 hap kaçırılmış olacaktır) devam ederse bir yedekleme yöntemine yani ek doza ihtiyaç duyulacaktır. Akut kusma ve şiddetli ishal hapın etkinliğini etkileyebilir. Bu durumlarda ek doz bir yedekleme yöntemi olarak makul kabul edilir.

Doğum kontrol hapı almak için bir doktora gitmek gerekiyor mu?


Topluma dayalı dağıtım ve aile planlaması sağlayıcılarından kadın Doğum kontrol hapı alabilir, aynı zamanda bu merkezlerin kliniğe sevk koşullarına hakim olup olmadığını belirlemek için bakanlık tarafından belirlenen tarama kontrol listeleri kullanmalıdır.Bu merkezler ilaçlara yan etkilerine nasıl kullanacağına hakim değilse hastaya zarar oluşturacaktır.

Doğum kontrol hapı formülasyonunda acil doğum kontrol hapları (ERTESİ GÜN HAPI) için önerilen nedir?

Kullanılan 50 mikrogram etinil estradiol (EE) ve 250 mikrogram levonorgestrel (ya da 500 mikrogram norgestrel) içerenürünlerdir ,dozajı iki hap şeklinde alınmalıdır. Iki doz korunmasız ilişkiden sonraki ilk 72 saat (Soru 11) içinde 12 saat arayla ve tercihen alınır.
Iki doz etinil estradiol en az 200 mikrogram ve levonorgestrel 1.0 mg (veya 2.0 mg norgestrel) toplam gerekir. Bu tavsiye edilen rejimdir Yuzpe yöntemdir. Bu yöntemde güvenlik oranı yaklaşık olarak % 75 dir ve gebeliği önlemede etkili olduğu gösterilmiştir.

ECPs orada önemli ilaç etkileşimleri misiniz?


Muhtemelen. ECPs ile ilaç etkileşimleri için çok az doğrudan bilgi bulunmamakla birlikte, KOK ile bilinen ilaç etkileşimleri ECPs için geçerli olduğu kabul edilmelidir.
Gerekçe: Antikonvülzanlar, özellikle hidantoinler (ör. fenitoin), barbitüratlar (örn., primidon, fenobarbital) ve karbamazepin (nonbarbiturates) böylece östrojen ve progestin de ortadan kaldırarak, artan metabolizma yol safra ve kombine oral kontraseptif etkinliği azalan (yeni pazarlanan anti- vigabatrin, lamotrijin ve valproik asit gibi epileptik, (204, 291, 326)) dahil edilmemiştir.

Rifampisin / rifampisin (tüberküloz) ve griseofulvin (antifungal) böylece kombine oral kontraseptif kan seviyelerini azaltmak karaciğer mikro-enzim indüksiyon, sebep; bu ECP rejiminin etkinliğini varsayılır de azalır.

Karaciğer enzimlerini uyaran ilaç alan kadınlar, özellikle antikonvülzan tedavi (fenitoin, phenobarbitol ve karbamazepin) ve antibiyotik rifampisin, önerilen ECP rejim daha yüksek doz almak gerekebilir veya etkin acil kontrasepsiyon için (eğer varsa) RİA kullanımı . Ancak, ECPs artan bir dozda şiddeti veya süresi yan etkileri artabilir.
Antikonvülzanlar ve rifampisin acil kontrasepsiyon gerektiren alan kadınlarda ECP dozunu iki katında tavsiye edebiliriz veya uygun olduğunda, acil kontrasepsiyon için RİA kullanarak sonuca ulaşmayı tavsiye edebiliriz.Antikonvülsanlarların doğum defektleri riski yaratması nedeniyle plansız gebelik önlenmesi oldukça önem taşımaktadır. Neredeyse tüm antikonvülzanlar teratojenik özellik taşımaktadır .

EMZİRME SIRASINDA KORUNMA (PROGESTİN-ONLY PİLLS veya RIA)


Kadınların emzirme sırasında kullanabileceği kabul edilebilir bir kontraseptif yöntemdir.

Emziren kadınlar için büyük nöroendokrin gelişme döneminde dışsal steroidlere yenidoğan maruz kalmaması için doğumdan sonraki 6 haftadan sonra POP( progestin-only pills ) başlatılması önerilir. Doğum sonrası İlk 6 haftadan sonra veya kadının hamile olmadığından emin olabildigi her zaman başlatılabilir. Ancak yanlışlıkla gebelikte başlatılan bir preperat olsa bile fetus için bilinen herhangi bir risk yoktur.
Nonhormonal yöntemlerin emzirme üzerinde etkisi yoktur çünkü bebek dışarıdan steroide maruz değildir bu nedenle emzirme döneminde nonhormonal yöntemleri tercih edilmelidir.

Bunun yanında 6 ay doğum sonrası emzirme durduktan sonra bir kadın başka bir aile planlaması yöntemi için geçiş zorunlu değildir. Öneri: Emziren kadına her zaman nonhormonal yöntemlerine uygun şekilde yerleştirilebilir. Uterin involüsyon tamamlanana kadar doğum sonrası ilk 48 saat içinde spiral(RIA) takılı değilse postpartum RİA takmak anlamlı değildir. Progestin salgılatıcı RİA (Hormonlu spıral) doğum sonrası 6 hafta kadar sonra takılabilir.

Günün saatine POP( progestin-only pills) almak en doğrudur?

POPun emzirme sırasında etkin kullanımı için günün herhangi bir saatinde alınabilir. Hasta her gün bir hap almayı unutmamamalıdır ona yardımcı olması için belirli bir süre seçmesini isteyebilirsiniz bu yolla hatırlatmalar unutmama konusunda yardımcı olabilir.
Emzırme sürecindeki kadınların düşük doğurganlık potansiyeli nedeniyle hapını unutan bir hasta günün farklı saatlerinde 'de olsada POP alsa bile anne sütü ile birlikte kullanımı sinerjik etki ile gebelikten korumada yeterli etki saglayacaktır. Klinik çalışmaların verileri gebelikten korumada emzirme sırasında POP kullanımının son derece yüksek etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ancak kadın emzirmeyi bırakma sürecindeyse ve korunmaya POP alarak devam ederse, o zaman, tercihen, akşamüstü veya cinsel aktivitenin olmasında 4-5 saat önce her gün aynı zamanda POP alması önemlidir.
Emzirme süresince antimalarial(sıtma) ilaç kullanımı nasıl olmalıdır?
Antimalaryal ilaçlar oral kontraseptiflerin etkinliğini azaltan bir kanıt yoktur.
Klorokin ve ilgili antimalaryaller anne sütü ile atılır. Klorokin, primakin ve tetrasiklinlerin oral kontraseptif hormon düzeyleri üzerinde herhangi bir etkisi gösterilmemiştir ve POP etkinliğini azalttığı bilinmemektedir.

emzirme sırasında şiddetli ishal ve / veya kusma varsa?


Emzirme sırasında kadın amenorrheic ise yedekleme yani ek ilaçlama yöntemi ile hem emzirme yoluyla yeterli gebelik koruması sağlanmalıdır. POP kullanımı ile sinerjik etkiye ihtiyaç vardır. Bazı programlarda tavsiye edilen ise 48 saat için bir yedekleme yöntemi ile şiddetli kusma veya ishal durduktan sonra 7 gün boyunca kullanmanız önerilir.

SEXUEL iLiŞKiYE GİRMEME (sexuel oruç)

Etkinliği :% 100

Yoksunluk nedir(sexuel oruç)? Burada çiftler Anal, vajinal veya oral ilişkiden kaçınarak korunurlar.

Kaçınma avantajları: İstenmeyen gebelik riski yoktur.Cinsel yolla bulaşan bir hastalığı kapma riski yoktur genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile enfekte olan hastalarda tercih edilebilir bir metod olarak kullanılabilir. Duygu ve sevgilerini ifade etmek için diğer yollarla başka seçenekler ile kendilerini ifade ederler. Burada evlilik kurumunun sex tabanlı bir yapı olmadığının tam anlamıyla anlaşılması ve sevgileri ifade etmenin diğer yollarının yeniden hatırlanması gerekir tıpkı flört ettiğiniz günlerde olduğu gibi.Cinsel Oruç uygulamalarında en büyük sıkıntı her iki eşin de bu seçimi onur kabul etmesi gerekliliğini farkedimesidir.Çiftler mükemmel iletişim becerilerine sahip olmalıdır; evet evet demek olmalı ve hayırda hayır anlamına gelmesi gerekir.
Sevgili okurum nonsexual yollarla duygularınızı ifade etmede rahat mısınız?
Sizin dini veya ahlaki inançlarınız bu yöntemi uygulamaya uygun mu?
Yoksunluk sizin için en iyi karar mı?
Klinisyen, aile planlaması kliniği personeli, eşiniz, arkadaşınız, ya da başka bir aile üyesi ile bu yöntemi tartışmak istiyor musunuz?

SERVİKAL KAP


Etkinliği : 60-90%
Servikal kap nedir? Bir bariyer kontraseptif yöntemdir. Serviks tabanın etrafında yerleştirilen yumuşak kauçuk fincan şeklinde ürünlerdir.
Servikal kap avantajları nelerdir?
Basit.
Hiçbir ciddi yan etkiye sahip değil.
Düzenli seks hayatı olmayan insanlar için oldukça iyi ve sağlıklı.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazılarında azalma şansı sağlayabilir.
Kaç kez sevişme söz konusu olursa olsun 48 saate kadar kontraseptif koruma sağlar,
Emzirme sürecini etkilemez.

Servikal kapak dezavantajları nelerdir?

Tutarlı ve doğru kullanımı gebeliği önlemek için oldukça gereklidir.
Alerjisi olan kişiler lateks ve spermisit kullanamazsınız.
İlişkiden sonra en az 6 saat daha vajina bırakılmalıdır.
Toksik Şok Sendromu riski eğer ürün 48 saat veya daha uzun süre vajinada bırakılmışsa.
Uzun süreli kullanımı ile zaman zaman hissedilen vajinal koku.
Nasıl karar verilmeli ?
Hasta şu soruları cevaplamalıdır
Vajina içine bir tıbbi cihaz takmadan rahat mısınız?
Haftada üç defadan daha fazla seks hayatınız var mı ? Eğer öyleyse, başka bir yöntem kullanmak isteyebilirsiniz.
Hassas veya lateks veya spermisidal ürünlerine alerjiniz var mı?
Sizin dini veya ahlaki inançlarınız ile bu yöntem uygun mu?
servikal kap sizin için en iyi yöntem midir?


KONDOM yani prezervatif (ERKEK için)

Etkinliği : 86 -% 97
Prezervatif nedir?
(Kauçuk) lateks dışında yapılmış, ancak poliüretan ve tactylon (hem plastik) mevcuttur.
doğum kontrol karşı bariyer yöntemi olarak kullanılır.

Prezervatifin avantajları:

Kullanımı kolay ve almak için nispeten ucuz .
Herhangi bir zamanda kulanılabilir veya kesilebilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için ve HIV için koruma sağlar.
Hormonal doğum kontrol yöntemleri kullanmayan çiftler için güvenilir yöntem.
Sex ve bebekten korunmanın her iki ortağın sorumluluğu altında olduğunu vurgular.
Reçetesiz satın alınabilir.
Emzirme sürecini etkilemez.

Prezervatifin dezavantajları;


Peniste bazen tahriş veya duyarlılık lateks karşı alerjik cevap.

Doğru zamanda prezervatif kullanmakta zorluk
Tekrarlayan her seks uygulamasında yeni bir prezervatif kullanılmalı.
Bazı erkekler cinsel duygularının azaltığını savunuyorlar.
Ön sevişmede kesintiye neden olabilir kulanımı için cinsel ilişki öncesi yerleştirilmelidir.
Prezervatif çıkarılırken sperm sızan sıvıdan hamile kalmak mümkündür.

Nasıl karar verilecek?

Cinsel ilişkiye girmeden önce kullanmak için hatırlayacak mısın?
Eşiniz bu yöntemin kullanımı ile ilgili olarak işbirliği içinde olacak mı?
Siz ya da eşinizde ereksiyon sağlamada sorun olacakmı?
Sizin dini veya ahlaki inançlarınıza bu yöntem uygun mu?
Prezervatif sizin için en iyi yöntem midir?
Eğer karar veremezsenizkliniğimiz uzman kadrosu ile bu yöntemi tartışmak istiyor musunuz ?


DEPO-PROVERA (3 aylık iğne)


Etkinliği : En az% 99

Depo-Provera nedir? Her 3 ayda bir verilen enjeksiyon şeklinde korunma metodudur. Sentetik progesteron içerir. Etkisini su yolla gösterir yumurtlama durur ve / veya sperm geçişini önlemek için servikal mukus kalınlaşır.

Depo-Provera avantajları:

Seks hayatını etkilemez.
Sadece yılda 4 kez enjeksiyon almak gerekir.
Regli durdurur ya da çok hafif olmasına neden olur.
35 yaş ve üzeri sigara içen kadın için mükemmel bir alternatif.
Over ve endometriyum kanseri riskini azaltır.

Depo-Provera dezavantajları:

Düzensiz kanama veya lekelenme öngörülemez.
Saç dökülmesine azda olsa neden olması mümkün.
Kilo artışı yaklaşık yüzde 10 kadar ancak kaide değildir.
İlaç kesildikten sonra gebelik yaklaşık 6-8 ay sonra beklenebilir.Yumurtlama için altı ila on sekiz ay sonra geri dönüş süresi olabilir. Bu bu süre zarfındada hamilelikten korunursunuz anlamına gelmez.bu nedenle prezervatif gibi alternatif koruma yolları kullanın.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumuyor. Bu yöntem, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH's) HIV ve Hepatit B karşı herhangi bir koruma sağlamaz . STD's sizi korumak için yardımcı olabilecek bir prezervatif kullanılması önemle hatırlatılır.
Depo-Provera kullanmanıza engel olacak herhangi bir sağlık probleminiz var mı?
Kol veya bacakta kan pıhtıları(venöz tromboz) ya da akciğer, karaciğer hastalığı veya meme kanseri hikayesi var mı? Bu probleme sahip olan hastalar için kullanımı önerilmez.

ERTESİ GÜN HAPI veya Acil Kontraseptif Hap

Etkinliği :% 74 -% 89
ECP veya Acil Kontraseptif Hap nedir?
Gebeliği önlemek için cinsel ilişki sonrası kullanılan bir acil durum planlaması yöntemidir.
En korunmasız cinsel ilişkide ya da kontraseptif kazalarda 12 saat içinde kullanıldığında etkilidir. • ECP 72 saat içinde ya da korunmasız cinsel ilişki sonrası üç gün kadar kullanılabilir.Yalnız ECP kadın zaten hamile değilse etkilidir. Etkisini yumurta gelişimini bozarak gebeliği engeller. Ovulasyonu geciktirir veya bozabilir.

ECP veya Acil Kontraseptif Hap avantajları:


Sadece bu yöntem korunmasız cinsel ilişki sonrası gebeliği önlemek için kullanılır.
Prezervatifi kayması sonrası gebeliği önlemek için kullanılır
Kadın kondomu kırıldı ya da sızdırılmış prezervatif sonrası kullanılır.
Bir kadının diyafram ya da servikal kap sorunu varlığında gebeliği önlemek için kullanılır• Kadının bir ya da daha fazla oral kontraseptifi almayı unuttuğudurumlar sonrası gebeliği önlemek için kullanılır.
Yöntem gerektiğinde kullanılmak üzere bir aile planlaması klinisyeni tarafından temin edilebilir. Kadın 18 veya daha büyük ise reçetesiz satın alabilirsiniz.

ECP veya Acil Kontraseptif Hap dezavantajları:

Zaten hamile ve bilinmiyorsa hap etkili değildir.
Sınırlı zaman dilimi (ECP 72 saat ya da korunmasız cinsel ilişki sonrası üç gün içinde kullanılmalıdır). Kontrasepsiyon özelliği devam eden bir yöntem değil.
Mide bulantısı kullanan kadınların% 23 ile% 50'sinde görülür.
Kusma kullananların 5 ile% 25'inde görülür.
Ektopik (Dışl) gebelik olası bir sonucu olabilir.
ECP miktarı ve süresine bağlı olarak bir sonraki adet döneminin zamanı tedavi edilen kadınların 10 ila% 15 olarak değişir.
Kullanılmasına rağmen hala gebelik şansı vardır bu nedenle beklenen siklus 7 gün içinde başlamazsa, gebelik düşünün ve aile planlaması için klinisyene başvurun.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz.

Nasıl karar verilmeli?

• Hamile olmak ister misiniz?
• Eğer ECP aldıktan sonra gebelik olasılığı olduğunu anlıyor musunuz?
• Sık sık korunmasız cinsel ilişki var mı?
• ECP almak için yeterli zaman 72 saat mi?
•Sizin dini veya ahlaki inançlarınız ile bu yöntem uygun mu?
• Bu konuyu klinisyen, aile planlaması kliniği personeli ile bu yöntemi tartışmak istiyor musunuz?

KADIN STERİLİZASYONU (TÜP BAĞLATMA)


Etkinliği : En az% 99
Kadın sterilizasyonu nedir? Fallop tüpünde(Döl yolu) mekanik blok sağlayarak spermin yumurtaya birleşmesini önlemek için uygulanan cerrahi müdahaledir.
Kadın sterilizasyonunun avantajları:
Çok güvenilir ve etkili bir yöntemdir.
Kalıcı yöntem.
Uzun dönem yan etkileri yok.
kesintisiz huzurlu sex hayatı.
Çiftlerin ortak katılımını gerektirmez.
Ekonomik hiçbir şey hatırlamak ya da satın almak zorunda değilsiniz.
Emzirmeyi etkilemez.

Kadın sterilizasyon dezavantajları:

Kalıcı yöntem oysaki hayat dinamik şartlar değişebilir.
Cerrahi işlem
Yetenekli cerrah ile kolay gerçekleştirilebilir.
Yöntem başarısız olursa olası dış (tubal) gebelik ihtimalini sağlar
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı hiçbir koruma sağlamaz.
Nasıl karar verilmeli?
Artık çocuk istemediğine veya istemeyeceğine emin misiniz?
Gebeliği önleyici bu operasyon için istekli misiniz?
Başka yöntemler düşündünüz mü?
Sizin dini veya ahlaki inançlarınız ile bu yöntem için uygun mu?


RAHİM İÇİ ARAÇ (RİA) VEYA SPİRAL


Etkinliği :% 98 -% 99
RİA(spiral) nedir? Klinisyen tarafından rahme yerleştirilen küçük plastik cihazlardır. Yumurtanın rahme tutulmasını engeller. Bazı modelleri sentetik progesteron yani etonorgestrel diğerleride bakır veya sadece nonallerjik plastiklerden yapılmışlardır.
Hekim tarafından uygulanablirliği vardır.lkemizde yaygın olarak kullanılan doğum kontrolünden tersinir bir yöntemdir.
RİA'nın Avantajları:
Kullanım kolaykığı ve bakımı için ara takiplerin yeterliliği nedeniyle bu yöntemi kolay kullanabilirsiniz.
Hiçbir sistemik yan etkisi yoktur.
Kullanılan ürüne bağlı olarak 5 veya 10 yıl rahim içinde bırakılabilir.
Emzirme süresince avantajlıdır süt miktarını etkilemez.

RİA dezavantajları:

Klinik ya da doktorkontrolünde uygulanması.
Bazen yerleştirme sırasında kramp veya ağrı oluşturabilir.
Kanama veya regl dönemlerinde kramp artışına neden olabilir.
Adet dönemleri arasında lekelenme.
Anlamlı olarak pelvik inflamatuar hastalık (rahim ve yumurtalık iltihabı)riskini artırır. Bu nedenlede tubal(Dış) gebelik riskini artırır.
STD's (Sexuel geçişli hastalıklar) maruz kalma riskini artırır
Çok eşli çiftler için ilk seçenek olmamalıdır
Karaınızı nasıl veriyorsunuz?
Sizin dini veya ahlaki inançları ile bu yöntem uygun mu?
Sık sık seksyapıyormusunuz? (RİA fonksiyonları günde 24 saat.)
Doğum kontrol ihtiyaçlarınıza uygun karar verin.
Bu yöntem, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH's) HIV ve Hepatit B sürekli STD's lardan sizi korumak için uygun değildir bu hastalıklardan korunmak için size yardımcı olabilecek bir prezervatif kullanılması da yüzdeyüz koruma sağlayamayabilir ancak riskini azaltır.


Norplant (İMPLANON)


Etkinliği : En az % 99
Norplant nedir?
sentetik hormon içeren altı kapsül üst kol derisinin altına yerleştirilir. Kapsül günlük olarak yavaş yavaş 5 yıllık süre içinde kana hormon salgılamaktadır. Ürün Yumurtlamayı durdurma yoluyla etkili olmaktadır.Buna ek olarak bir diğer korunma yolu da serviks (rahim açılış) Hormonlarında kalınlaşrma mukus kıvamında artış sağlayarak sperm hareketlerinde durdurma sağlamaktadır.

Norplant avantajları:


Uzun vadeli yöntem ürün 5 yıl süreyle kalabilir.
Bu yöntemin kullanımını takiben 12 ila 18 ay sonra adet dönemleri genellikle durur.
Çıkarılmasını takiben kısa süerede hamilelik beklenmez
seksi etkilemez.
over veya endometrium kanseri riskini azaltır.

Norplant dezavantajları:

Işığa maruz kalan bölgelerde lekelenme karşılaşabilirsiniz
Kilo ve saç kaybı yaşayabilirsiniz.
Pahalı.
Küçük cerrahi gerektirir (klinik veya doktor muayenehanesinde ).

Nasıl karar veriyorsunuz?

Kapsül yerleştirilirken oluşan küçük bir yara izi vücudunuzda sorun mudur?
Bu yöntemin kullanılmasını engelleyen meme kanseri, karaciğer veya kalp hastalığı gibi sağlık probleminiz var mı?
Hayatınızda sık sık seks var mı?
Norplant sizin için en iyi yöntem midir ?
Bu yöntem, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH's) HIV ve Hepatit B sürekli STD's sizi korumak için koruma sağlamaz


NUVARİNG ("THE RİNG")


Etkinliği % 99 korur
100 kadın başına 1'den az doğru kullanılmadığında gebelik olabilir.

NuvaRing nedir?

NuvaRing çapı yaklaşık iki santim ve sentetik düşük doz hormon (progesteron ve östrojen) içeren bir rahat, esnek kontraseptif halkasıdır; İçindeki hormonlar bir kadınının kendisi tarafından üretilene benzer.NuvaRing vajina içine doğrudan yerleştirilir; hormonlar ve halkadan salınır doğrudan kan dolaşımına dağıtılan vajina duvarları aracılığıyla emilir.
yumurtalıkların yumurta üretimini engeller ve böylece gebelik önlenir.
Halka doğum kontrol sadece reçete ile kullanılabilir ve geri dönüşümlü yöntemdir.
NuvaRing Avantajları

Seksi etkilemez.

Uzun süre koruması (1 hafta dışarı 3 hafta)
NuvaRing doğru konumlandırılması önemli değildir, ancak halka vajina kubbe yüksek konulmalıdır.
vajina içindeki kaslar halkanın hareket ve / veya egzersiz sırasında yerinde durmasını sağlar.
Adet miktarını ve krampları azaltır.
Yüzde sivilcelenmeyi azaltır.
over ve endometriyum kanseri riskini azaltır.
Kullanımdan hemen sonra hamile kalmayı isteyen kadının doğurganlığı geri döner.
NuvaRing Dezavantajları
Hasta kendi kendine vajinal yerleştireceği için hastaya vajinal dokunmadan rahatsız olup olmadığını sormalıyız.
Bir gün 15'ten fazla sigara içen yada 35 den fazla dumana maruz kalanlarda kalp krizi, inme veya kan pıhtısı riski de yükselmektedir.
Hastada vajinada rahatsızlık ve çıkarma isteği ile azda olsa karşılaşabilirsiniz.

Nasıl karar verelim?

Genital dokunmadan rahat mısınız bu soruyu mutlaka kendinize sorun?
Günde 15'ten fazla bir paket sigara kullanıyormusunuz? Cevap evet ise bu yöntem sizin için bu durumunda ilk tercih olmayabilir.
Karaciğer hastalığı, meme kanseri ve / veya akciğer, bacak veya kollarda kan pıhtılaşmasına bağlı hastalıklarınız var mı?


VAJİNAL SPERMİSİTLER


Etkinliği : 50-95%
vajinal spermisidler nelerdir?
Sperm öldürerek hamileliği önler ve kimyasal doğum kontrol yöntemidir.
jel, köpük, krem, film, fitil ya da tablet şeklinde ürünlerdir.
Vajinal spermisidlerin avantajları:
Bariyer metodlarından biriyle (prezervatif, diyafram, servikal başlık) beraber kullanımı nispeten güvenli ve gebeliği önleyici yöntemdir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunma sağlayabilir ancak enfekte olma şansı her zaman vardır.
Reçetesiz satın alınabilir.
Satın alınan miktarına bağlı olarak nispeten ucuzdur.
Acil koruma mevcuttur.
Çok sık sık ya da cinsel ilişki kişiler için iyi bir yöntem.
Kadının hap almayı unuttuğu zamanlarda basit yedekleme yöntemi.
Prezervatif kullanmak, özellikle cinsel ilişki sırasında yağlanma yapar.
Kadın kararını kendi verir ve erkeğin karara dahil olması gerekmez.
Emzirmeyi etkilemez.
Vajinal spermisidlerin dezavantajları:
Alerjik reaksiyonlara karşı aşırı duyarlılık oluşabilir.
Bazı kişiler için düzgün takılması zor olabilir.
Anormal vajinal anatomi (prolapsed uterus gibi) uygun yerleştirmeyi etkileyebilir.
HIV yani AİDS e karşı zayıf koruma.
Kararı nasıl veriyorsunuz?
Hassas olduğunuz ürün veya maddeler var mı yada birbaşka şekide bildiğiniz alerjiniz var mı?
Sık cinsel ilişki var mı? Bu durumda sizin için iyi bir seçim olabilir.
Vajinaya elle dokunmadan rahat mısınız?
Yedek olarakdiğer korunma metodlarının yanında vajinal spermisid kullanmak istiyor musunuz?
Sizin için en iyi karar ne olmalıdır.

VAZEKTOMİ (ERKEK STERİLİZASYON)


Etkinliği :% 99 veya daha fazla
Vazektomi nedir? Spermi taşıyan kanalları bağlayarak içinden sperm geçişini engelleyerek gebeliği önleyen bir cerrahi işlemdir

Vazektomi avantajları:

Daimi bir yöntemi.
Son derece etkili .
Çok güvenli bir cerrahi işlem.
Kadından kontrasepsiyonun sorumluluğunu kaldırır.
Anlamlı uzun vadede yan etkisi yok.
Sex hayatını hiç etkilemez ve hatta kesintisiz sevişme sağlar.
Oldukça kabul edilebilir bir yöntem.

Vazektomi dezavantajları:

Çocuk istemeyen erkek için kesin koruma
Genellikle geri döndürülemez.
Nitelikli sağlık personeli gerektiren bir uygulamadır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve enfeksiyonlardan, HIV dahil korumaz.
Başlangıç maliyeti pahalı olabilir ancak, uzun vadede maliyet avantajları büyüktür.

Nasıl karar vermeliyim?

Artık çocuk istemeyen bir kişi olduğuna emin misiniz?
Cerrahi bir işlemdir zor olmasada tahammül edebilir miyim?
Diğer yöntemleri denediniz mi?
Bu yöntem dini ve ahlaki inançlarınıza uygun mu?
Vazektomi senin için iyi bir karar mı?

Bu yöntem, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH's) HIV ve Hepatit B sürekli STD's lere karşı size koruma sağlamaz.


ERKEN ÇEKME (Coitus Interruptus)


Etkinliği :% 81 -% 96
Erken Çekilme nedir? Boşalmayı vajen dışında sağlayarak sperm ve yumurta arasındaki teması engelleyerek dolayısıyla döllenmeyi engelleyen basit ve eski bir doğum kontrol yöntemidir. Erkek partnerin penisini vajinadan uzak bir yere dışarı çekilmesidir.
Çekilme avantajları:
Maliyeti yoktur.
Uygulamayı gerektiren hiçbir aygıta ihtiyaç yoktur.
Hiçbir kimyasal madde gerektirmez.
Çekilme dezavantajları:
Bu yöntemle hamilelik riski yüksek
Bazı erkekler için uygulaması oldukça zor.
Bazı erkekler için uygulamaya erken boşalma nedeniyle yeterli süre olamayabilir.
Cinsel yanıt döngüsü heyecan veya plato faz kesilmesi nedeniyle yetersiz doyum olabilir
Keyifli tatminde azalmaya neden olabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve enfeksiyon kapma riski yüksek.
Yönteme nasıl karar veriyorsunuz?
Hamile kalma riski var
Cinsel yolla bulaşan hastalık kapma riskini taşıyor tanımadığınız partnerlerle oldukça zor bir seçim
Sizin dini veya ahlaki inançları yöntem uygun mu?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Planması Yöntemleri ve Gebelikten Korunma: Doğum Kontrol Hapları, Servikal Kap, Prezervatif (Kondom), Depo-Provera,ertesi Gün Hapı, Tüp Bağlatma, Spiral (Rahim İçi Araç),norplant, Nuvaring, Vajinal Spermisitler, Vazektomi,erken Çekme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın Makaleleri
► Rahim İçi Araç (Spiral) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Gebelikten Korunma Yöntemleri Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Gebelikten Korunma Yöntemleri ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Doğum Kontrol Hapları Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Doğum Kontrol Hapları Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Doğum Kontrol Hapları ve Kanser Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Aile Planması Yöntemleri ve Gebelikten Korunma: Doğum Kontrol Hapları, Servikal Kap, Prezervatif (Kondom), Depo-Provera,ertesi Gün Hapı, Tüp Bağlatma, Spiral (Rahim İçi Araç),norplant, Nuvaring, Vajinal Spermisitler, Vazektomi,erken Çekme' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Diabet Mayıs 2012
► Vajinusmus Ekim 2011
► Vajinal Gençleştirme Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:16
Top