2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtajın Öngörülen veya Görülmeyen Riskleri
MAKALE #7635 © Yazan Op.Dr.Kenan ERTOPÇU | Yayın Ekim 2011 | 4,667 Okuyucu
KÜRTAJIN ÖNGÖRÜLEN VE GÖRÜLMEYEN RİSKLERİ

İstemli veya istemsiz olarak uygulanan Kürtaj (rahim tahliyesi) kadınların üreme çağlarında yaşamlarını etkiliyor. Özellikle geri çekme, takvim yöntemi gibi etkin olmayan gebelikten korunma yöntemi kullananlarda kürtajla karşılaşma şansımız daha sık oluyor. Geri çekme yöntemiyle korunanlarda (ne yazık ki ülkemizde en çok kullanılan gebelikten korunma yöntemi),ejekulasyondan (boşalma)hemen önce ilk gelen akıntıyla gelen en hızlı spermler(erkek tohum hücreleri)erkek zamanında geri çekilemezse gebe kalma riskini ortaya çıkarıyor. Kızlık zarının varlığında (bakirelerde) bile aradan kaçan spermlerle istenmeyen gebelik oluşuyor. Takvim yöntemiyle korunanların çoğu , yumurtanın adetten 12-14 gün sonra çıkacağını düşünüyor ve cinsel beraberliklerini buna göre zamanlıyor.28 günde bir adet görenler için bu kural geçerli olabilir.Ama adet kanaması bazen erken bazen geç gelebilir.Kadında yumurta genelde adet kanamasından 14 gün önce çıkar.Son 14 gün genelde sabittir.Bu durumda 44 günde kadın adet görecekse yumurta 30.gün,24 gün sonra adetini bekliyorsa 10.gün yumurta çıkacaktır.Yumurtanın 2 gün,spermlerin 3 gün yaşadığını düşünürsek gebe kalma periyodunun ne kadar geniş olabileceğini göz önünde bulundurmalıyız. Adet düzenini, stres, yorgunluk, yolculuk ,hava değişimi gibi etkenler nedeniyle değişebileceğini bilmeliyiz.Uzun yıllar takvim yöntemiyle korunanların yaş ilerledikçe bozulan adet düzeni nedeniyle arka arkaya istenmeyen gebeliklerle karşılaştıklarını biliyoruz.
Ülkemizde istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasıyla ilgili 1983 te devreye giren 2827 nolu yasa rahim tahliyesine(kürtaja) 1o.gebelik haftasına kadar izin veriyor.

Gebelik son adet kanamasının birinci gününden itibaren hesaplanıyor. Düzenli adet gören bir kadında adet kanamasında 3 günlük bir gecikme 5 haftalık gebelik olarak değerlendiriliyor. Bir aylık adet gecikmesinde ise 9. Gebelik haftasına ulaşılıyor.


Kürtaj olacak kadın evliyse eşinin rızası ve yazılı onayı zorunlu.


Onay alınmadan bu işlem gerçekleştirilirse kürtaj olan kişi de doktor da Türk Ceza Kanununa göre hapisle cezalandırılıyor.

Yasal evlilik yoksa kadın tek başına kürtaj olmak için başvurabiliyor.Fakat 18 yaşını tam doldurmamış olanların baba veya yasal vekil onayı olmadan kürtaj olması yasak.


İki kadından bir tanesi üreme çağının herhangi bir döneminde kürtaj oluyor. Etkin bir gebelikten korunma yöntemi kullanmamak veya etkin yöntemleri doğru kullanmamak ve düzenli kontrol için doktora başvurmamak bunun en büyük nedeni. Etkin korunma yöntemleri doğru kullanılsa bile her yönteme göre farklı oranlarda gebe kalma riski olabiliyor.

Kürtaj , ülkemizde çok işlem yapan kamu hastanelerinde ve aile planlaması kliniklerinde olası genel anestezi riski nedeniyle lokal anestezi ile , daha az uygulanan özel hastanelerde ise anestezi uzmanı eşliğinde genel anestezi ile(uyutarak) uygulanabiliyor.

Muayenehanede genel anestezi ile kürtaj yapılması yasak ve anestezide acil durumlarda gereken anestezi aygıtı olmadığı için sakıncalı.


Kürtajda armut büyüklüğünde olan rahimin içindeki gebelik ürünü boşaltılıyor. Vajinanın ucunda görünen kapalı olan rahimin ağzı buji dediğimiz 2-12 mm çapındaki ince çubuklarla sırayla 6-7 mm ye kadar genişletiliyor. Oluşturduğumuz bu ufacık delikten plastik pipet gibi çubuklarla rahim içine giriliyor, çubukların ucu el veya elektrikle çalışan aspiratöre bağlanıyor, aspiratörün oluşturduğu negatif basınç rahim içindeki gebelik ürününü boşaltıyor. Gebelik ürünü tam boşalmazsa küret dediğimiz içi boş metal kaşıklarla rahim iç yüzeyi kazınıyor.

Kürtaj bazen kolay, bazen zor olabiliyor. Zorlukları öngörebilmek ne yazık ki her zaman mümkün olmuyor. Kürtajın daha güvenli uygulanması için ön koşullara dikkat etmek gerekiyor.


Kürtaj işleminin adet gecikmesi olur olmaz ilk üç, beş gün içinde yapılması uygun değil
. Rahim ağzı yeterli yumuşamamış olduğu için açılması daha zor olabiliyor. Ayrıca vakum aspirator gebelik ürününü tam çekip boşaltmayabiliyor .Tam aksine gebelik çok büyüyünce de kürtaj zorlaşıyor. Gebelik ürününün boşaltılmasında zorlanılıyor, balon gibi büyüyen ve yumuşayan rahimin kasılması, küçülmesi zorlaşıyor, işlem sırasında kanamalar ve rahimin delinerek karın içindeki diğer organlara hasar verme riski artıyor. Rahimin delinmesi binde bir de olsa daha erken gebelik kürtajlarında olabiliyor.
8 haftalık gebelikte embriyo 1.5 cm,10 haftalık olunca 3.5 cm uzunluğa ulaşıyor. Rahim ağzını 6-7 mm genişletmek 8 haftanın üzerindeki gebelik ürününü boşaltmada yeterli olmuyor. Bu durumda rahimin ağzını çok daha fazla açmak gerekiyor. İşlem zorlaşıyor, rahim ağzı gerginliğe dayanamayıp yırtılabiliyor ve tekrar kapanması daha uzun zaman alıp enfeksiyon riski artabiliyor.

8 haftadan büyük gebeliklerde vakum aspirator gebelik ürününü boşaltmada yeterli olmayabiliyor. Bu durumda küret kullanmak zorunlu oluyor
.

Rahimin yeterli kasılmaması kanamanın devam etmesi küretle daha fazla (bazen rahim iç tabakasını da içine alacak kadar)kazımamıza neden olabiliyor. Sonradan çocuk istendiğinde döllenmiş yumurtanın rahim içine yuvalanmasında problem yaşanabiliyor veya embriyo ve plasenta rahim içinde uygun olmayan alanlara yerleşebiliyor.

Kürtaj için en uygun dönem son adetin ilk gününden itibaren 6- 7.5 hafta arası gibi görünüyor.


Özellikle doğum yapmamış bir kadında rahim ağzı daha sert ve açılması daha zor olduğu için kürtaj daha riskli olabiliyor. Rahim ağzındaki yapışıklık; daha önceden sezaryen olmuş, kürtaj geçirmiş veya rahim ağzında hehangi bir cerrahi müdahele olmuş kadında kürtajı zorlaştırabiliyor. Ne yazık ki bu yapışıklığın varlığı işlemden önce muayene ve ultrasonografi ile kesin anlaşılamıyor.


KÜRTAJDAN ÖNCE İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRECEK DOKTOR TARAFINDAN AYRINTILI JİNEKOLOJİK MUAYENE , TERCİHAN VAJİNAL ULTRASONOGRAFİNİN MUTLAKA UYGULANMASI GEREKİYOR.


Özellikle ultrasonografide gebelik haftası daha kesin değerlendiriliyor. Rahimin pozisyonu, öne veya arkaya aşırı kıvrılmış olması, yan yatışı değerlendiriliyor. Normalde dört kadında bir, menopoz öncesi kadınların yarısında karşımıza çıkan, sertleşmiş rahim kas dokusundan oluşan myomların (iyi huylu urlar)varlığını ve yerini belirlemek önemli. Rahim iç tabakasına veya rahim ağzı kanalına baskı yapan myomlar, rahim ağzından geçişi ve gebelik ürününe ulaşmayı engelleyebiliyorlar. İntramural myom dediğimiz bazen çok küçük olan myomlar hassasiyeti düşük olan ultrasonografi aygıtlarında gözden kaçabiliyor ve kürtaj işleminde büyük zorluklara yol açabiliyorlar.
Büyük myomlar da bazen rahimin kasılmasını zorlaştırarak işlem süresinde ve sonrasında kan kaybını arttırabiliyorlar.

Normalde kürtaj sonrası adet kanaması kadar, 5-6 gün süren kanama olabiliyor. Bazen hiç kanama olmayabiliyor. Bazen de hiç kanama olmayıp (özellikle doğum yapmamış ve stresli kadınlarda rahim ağzı erken kapanıyor),birkaç gün sonra rahim içinde biriken kanın etkisiyle pıhtılı, parçalı, kasıklarda basınç şeklinde ağrıyla birlikte kanama ortaya çıkabiliyor.

Enfeksiyondan korunmak için kürtajın steril koşullarda yapılması ve işlemi gerçekleştiren doktorun steril çalışması yeterli olmuyor, kürtaj olan kadının da gereken hijyen koşullarına uyması gerekiyor. Kürtaj olan kadının en az bir hafta sadece duş yapması, banyo küvetinde oturmaması, havuza, denize girmemesi, vajinaya su kaçırmaması, tuvaletten sonra önden arkaya yıkanması, genital bölgeyi nemli bırakmaması, çabuk kurulanması, yünlü,pamuklu iç çamaşırı giyerek sık değiştirmesi isteniyor.

Kürtaj sonrası boşatılan gebeliğin büyüklüğüne göre en az bir hafta cinsel ilişki önerilmiyor.


Hijyen koşullarına uyulmadığında steril olmayan vajinadan, açık olan rahim ağzından steril olan rahim içine , oradan kanala doğru mikroplar çıkarak enfeksiyon oluşturabiliyor. Daha sonra enfeksiyon kanalları tıkayarak kısırlığa veya kanalda gebeliğin yerleşmesine (dış gebelik)neden olabiliyor.

Kürtaj olan kadının mutlaka iki hafta içinde kontrol muayenesi için doktoruna başvurması gerekiyor. Kontrol muayenesinde gebelik ürünün bazen tam boşalmadığı saptanıyor. Nadiren (özellikle çok erken gebelik kürtajlarında)gebelik ürünün yanında veya altındaki plasental doku veya ikinci küçük bir gebelik kesesi boşalmış oluyor ve kürtaj uygulandığı halde canlı bir gebeliğin büyüdüğünü görüyoruz. Bu durumlarda tekrar kürtaj uygulanıyor.


Kürtajın kadında oluşturduğu psikolojik hasarında boyutları çok farklı olabiliyor. Eş veya yakın çevrenin bu bağlamda desteğinin ne kadar önemli olduğunu mutlaka vurgulamalıyız.

Kürtajın bir aile planlaması yöntemi olmadığını böylece vurgulamış oluyoruz. Kürtajdan 10 gün sonra yumurtlama olabileceğini ve gebe kalma riskinin başladığını biliyoruz. Bu nedenle etkin korunma yöntemleriyle ilgili kürtajdan önce doktorunuzla görüşmekte yarar var. Kürtaj anında rahim içi araçlar(spiral) güvenle uygulanabiliyor, doğum kontrol hapları ve birçok diğer etkin yöntem kürtajdan sonra üç, beş gün içinde başlanabiliyor.
İstenmeyen gebeliklerle karşılaşmamanız dileğiyle…

Op. Dr Kenan Ertopçu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtajın Öngörülen veya Görülmeyen Riskleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kenan ERTOPÇU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kenan ERTOPÇU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kenan ERTOPÇU Fotoğraf
Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kenan ERTOPÇU'nun Makaleleri
► Kürtajın Riskleri Nelerdir Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Labioplasti Ameliyatının Riskleri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Hipoglisemi veya Şeker Düşüklüğü Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Endokrın veya Endokrınolojı Nedır? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Dijital Şiddet veya Siber Zorbalık Dr.İbrahim SÖYLEMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kürtajın Öngörülen veya Görülmeyen Riskleri' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Over (Yumurtalık) Kanseri Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:35
Top