2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alerjik Hamilede Diyet Çocukta Alerjiyi Engeller mi?
MAKALE #7761 © Yazan Prof.Dr.Yonca TABAK | Yayın Kasım 2011 | 4,272 Okuyucu
Alerji ve Astım günümüzde gittikçe daha sık rastladığımız, hastaların hayat kalitesini bozan ve yaşamı bir çok yönden kısıtlayan kronik bir hastalıktır. Astımdaki bu hızlı artış geleneksel beslenmeden modern beslenme şekillerine dönüşün bir sonucu olarak görülmektedir. Batılı yaşamın getirdiği bu modern beslenme şeklindeki eksikliklerin tamamlanması alerji ve astımın seyrine olumlu etki etmektedir. Ancak astım bir kez oturduktan sonra beslenme değiştirilse bile hastalık tam olarak ortadan kaldırılamamakta; sadece şiddeti azaltılabilmektedir. Bu nedenle alerji ve astımın çocuklukta önlenmesi toplumdaki bu artışı başından durdurma yetisine sahip olacaktır.
Alerji; bebek daha anne karnındayken gelişmeye başlar. Alerji genetik zemini olan bebeklerde çevre ile etkileşim sonucu gelişir. Bağışıklık sistemi normal yolundan alerji yönüne sapar. beslenme de genetik ile etkileşime giren faktörlerden birisidir. Annenin hamilelik dönemindekii beslenme şekli bebeğin bağışıklığındaki bu sapmayı engelleyebilir.

E Vitamini (Alfa -Tokoferol)

Antioksidanlar bu yönde etkisi en fazla araştırılan besin öğelerindendir. Bu besin öğelerinin başında E vitamini gelmektedir.E vitaminin bağışıklık sistemi üzerine kompleks etkileri olduğu bilinmektedir. Güçlü bir antioksidan olan E vitaminin hamilelikte yetersiz alınmasının çocuklarda astım ile sonuçlandığı gösterilmiştir. Gebelikte E vitamini bebeğin akciğer ve bağışıklık sistemi gelişimine katkıda bulunmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayında annenin kanında E-vitamini düzeyinin düşük olmasının çocuğun akciğerlerin yeterince gelişememesi ile sonuçlandığı ve bu çocuklarda astım gelişiminin daha sık olduğu gözlenmiştir. Alerjisi olan hamilelerin E vitamininden zengin yeşil yapraklı sebze, fındık-ceviz gibi kabuklu yemiş, baklagil ve hububat tüketmesi olası bir E vitamini eksikliğini önleyecektir.

D Vitamini

D vitamini bağışıklık sistemi gelişiminde önemli rol oynamaktadır. D vitaminini kanda yüksek oranda bulunduran hamilelerin çocuklarında astım görülme oranı anlamlı olarak azalmaktadır. D vitamini güneş ışınları yardımıyla deride sentezlenir. Güneş görülmediğinde D vitamini de vücutta azalır. Bu nedenle kış aylarında da hamilelerin mümkün olduğunca güneşe çıkmaları D vitamini eksikliğini önleyecektir. D vitaminini besin takviyesi olarak almanın bu yönde fayda sağlayabileceği düşünülmektedir.

Balık, Balık Yağı Ve Akdeniz Diyeti

Omega 3 yağ asidlerinin alerjiyi önleyici , omega 6 yağ asidlerinin ise alerjiyi arttırıcı etkileri olduğu bilinmektedir . Zeytin yağı ve balık yağı omega 3’den zengin gıdalardır. Ayçiçeği yağı, mısır yağı ve margarinler ağırlıklı olarak omega 6 içeren bitkisel yağlardır. Hamilelikte omega 3’ten zengin beslenmenin bebekte alerji astım gelişimini önlediğini gösteren bir çok çalışma mevcuttur. Ton balığı, somon ve alabalık gibi omega3‘den zengin taze yağlı balık tüketmenin ve zeytin yağının bol kullanıldığı akdeniz tipi beslenmenin çocukta alerji ve astım görülme sıklığını azalttığı gözlenmiştir.

Mayve | Sebze

Hamilelikte bol meyve sebze tüketilmesinin çocukta alerji astım gelişim riskini belirgin azalttığı görülmüştür. Bu yönde meyvenin etkilerinin sebzeden üstün olduğu gözlenmektedir.

Çinko, Selenyum

Yapılan çalışmalar sonucunda hamilelikte kan selenyum ve çinko düzeylerinin çocukta aleri / astım gelişimi üzerine etkisi olmadığını göstermektedir.

C Vitamini

C vitamini bizzat alerjik çocukların beslenmesinde antioksidan özelliklerinden dolayı yüksek oranda bulunması önerilen bir besin öğesidir. Ancak hamilelikte ekstra C vitamini takviyesi almanın çocukta alerji / astım gelişimini azalttığı yönünde yeterince kanıt yoktur.

Alerji – Astımı Önlemede Hamilelere Öneriler

· Alerjik genetik yapıya sahip hamilelerde alerji potansiyeli olan balık, kuruyemiş ve yumurta gibi gıdaların kısıtlanması bebekte alerji ve astım gelişimi üzerine etkili değildir. Hamilelere bu yönde bir diyet önerilmemektedir.

·
Besin öğelerinin doğal yollardan alınması ticari şekillerini kullanmaktan daha etkilidir. Bol meyve, yeşil sebze, tam tahıl, et, yumurta, balık, zeytin yağı gibi etkinliği kanıtlanmış besin öğelerini içeren dengeli bir beslenme, bebekler için alerjiye karşı en etkin korumadır.

· Hamileler güneşe çıkmaktan kaçınmamalı, kış aylarında her fırsatı değerlendirmelidirler.

· Hamilelikte sigara içilmesi bebeklerin akciğer gelişimini engellemekte ve astıma yol açmaktadır. Bu nedenle gebelikte aktif ve pasif sigara içiciliği kesinlikle önerilmemektedir.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu

Çocuk Alerji Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alerjik Hamilede Diyet Çocukta Alerjiyi Engeller mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yonca TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yonca TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yonca TABAK Fotoğraf
Prof.Dr.Yonca TABAK
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yonca TABAK'ın Makaleleri
► Alerjik Rinit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Çocuk ve Dondurma Prof.Dr.Yonca TABAK
► Alerjik Rinitin Tedavisinde Fototerapi Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
► Alerjik Kontak Dermatit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Alerjik Hastalıklarda Akupunktur Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Alerjik Rinit’te Rhinoligt Tedavisi Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Adet Dönemleri ve Alerjik Hastalıklar Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alerjik Hamilede Diyet Çocukta Alerjiyi Engeller mi?' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:23
Top