2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Krill Yağı ve Sağlık Üzerine Etkileri
MAKALE #9327 © Yazan Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ | Yayın Temmuz 2012 | 36,729 Okuyucu
Omega-3 yağ asitleri nedir ?

Besinlerde bulunan yağlar; iyi ve kötü yağlar olarak ifade edebileceğimiz doymuş yağlar ve doymamış yağlar olarak iki gruba ayrılırlar. Doymuş yağlar; hayvansal kaynaklı olan; kırmızı et, tereyağı ve tam süt gibi besinlerde bulunan yağ çeşididir. Bu tür yağlar oda sıcaklığında katı durumda bulunan yağlardır. Doymamış yağlar ise; daha çok bitkisel kaynaklı; mısır, soya, ayçiçek, zeytin ve fındık gibi besinlerin yağlarında bulunan ve oda sıcaklığında sıvı veya yumuşak formda olan yağlardır. İşte omega-3 yağ asitleri doymamış yağ asitlerinden biridir ve özellikle uskumru, ton ve somon balıklarında yüksek miktarlarda bulunur. Omega-3 yağ asitleri insan vücudu tarafından üretilemez ve bu nedenle de günlük yediğimiz besinlerle alınmak zorundadır.

Omega-3 yağ asitleri ne işe yarar ?

Omega-3 yağ asitleri büyüme ve gelişme için mutlak gerekli olan besin öğelerinden biridir. Bebeklik döneminde; göz ve beyin gelişimi için önemli görevleri olduğu gibi, birçok kronik hastalığın önlenmesinde de etkin görevlerde bulunmaktadır. Bebeklik dönemi; beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir ve bu hızlı dönemde birçok besin öğesi gibi, omega-3 yağ asitlerine de fazlasıyla gereksinim vardır. Özellikle bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde yeterli miktarlarda alınan omega-3 yağ asitleri; vücutta zarar görmüş hücrelerin onarılması ve yeni hücrelerin üretilmesi için gereklidir. Yapılan çalışmalar; omega-3 yağ asitlerinin alımıyla, ileriki yaşlarda meydana gelebilecek kanser ve kalp-damar hastalığı riskini en aza indirdiğine işaret etmektedir. Ayrıca balık tüketimi, alerji, deride kuruma-pullanma, egzemalar ve enfeksiyonların engellenmesinde de yararlı etkileri söz konusudur. Tabiki omega-3 yağ asitleri tek başlarına kalp-damar ve kanser gibi kronik hastalıkların çaresi olamazlar. Ancak, balık ve diğer deniz ürünlerinin yapısında bulunan diğer besin öğeleri ile birlikte bu etkiyi güçlendirirler. Gebelik döneminde alınan omega-3 yağ asitleri ile anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi arasında olumlu etkiler söz konusudur. Omega-3 yağ asitleri, kanda bulunan kötü kolesterolün düşürülmesinde de etkindir. Kötü kolesterolü düşürürken, bunun yanında iyi kölesterolün yükselmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda damar sağlığının korunmasını da sağlar.

Bebek, çocuk ve ergenlerde omega-3 yağ asiti alımını nasıl karşılayabiliriz ?

Aslında bu sorunun cevabı çok da zor değil. Omega-3 yağ asitleri eşsiz bir besin olan anne sütünde bebeğe yetecek miktarlarda bulunmaktadır. Günümüzde, piyasada bulunan hazır mamaların birçoğuna da bu yağ asidi eklenmiştir. Haftada en az 2-3 kez balık tüketimi ile günlük omega-3 yağ asitlerinin alımını karşılamak mümkündür. Ayrıca balık gibi deniz ürünlerinin tüketimi yalnızca içerdiği yağ asitleri açısından önemli değildir. Çünkü, bu ürünler iyi miktarlarda kalsiyum ve fosfor içermeleri yanında, vücutta önemli görevleri olan selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini ve D vitamini içinde iyi bir kaynaktır.
Krill yağı nedir?


Kırmızı et ve tavuk etine göre daha az düzeyde yağ vedoymuş yağ içerikleri nedeniyle deniz ürünleri, sağlık beslenmenin en iyi parçalarındanbiridir. Balık ve deniz ürünlerinin sağlıklı beslenme açısından, günümüzdekiilgi çekici özelliği, yapılarında bulunan omega-3 yağ asitlerinin kalp-damarhastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık üzerinde yarattığı olumluetkilerden kaynaklanmaktadır. Karides benzeri kabuklu bir deniz canlısı olankrill, Güney ve Kuzey Antarktika denizlerinde bulunur. Krillden elde edilen krillyağı, omega-3 yağ asitlerinden ve fosfolipidlerden zengin bir yağ türüdür. Besinlerdebulunan yağlar; iyi ve kötü yağlar olarak ifade edebileceğimiz doymuş yağlar vedoymamış yağlar olarak iki gruba ayrılırlar. Doymuş yağlar; hayvansal kaynaklıolan; kırmızı et, tereyağı ve tam süt gibi besinlerde bulunan yağ çeşididir. Butür yağlar oda sıcaklığında katı durumda bulunan yağlardır. Doymamış yağlarise; daha çok bitkisel kaynaklı; mısır, soya, ayçiçek, zeytin ve fındık gibibesinlerin yağlarında bulunan ve oda sıcaklığında sıvı veya yumuşak formda olanyağlardır. İşte omega-3 yağ asitleri doymamış yağ asitlerinden biridir veözellikle deniz ürünlerinde yüksek miktarlarda bulunur. Omega-3 yağ asitleriinsan vücudu tarafından üretilemez ve bu nedenle de günlük yediğimiz besinlerlealınmalıdırlar.

Faydaları nelerdir?


Krill yağındabulunan omega-3 yağ asitleri, balık yağından farklı olarak fosfolipidformdadır. Bu özelliği nedeniyle suda çözünme özelliğine sahiptir ve balıkyağına oranla çok daha fazla miktarlarda kana geçerler. Krill yağı vücuttarafından daha kolay emilir ve kullanılır. Omega-3 yağ asitleri büyüme ve gelişme için mutlakgerekli olan besin öğelerinden biridir. Bebeklik döneminde; göz ve beyingelişimi için önemli görevleri olduğu gibi, birçok kronik hastalığınönlenmesinde de etkin görevlerde bulunmaktadır. Özellikle bebeklik, çocukluk veergenlik döneminde yeterli miktarlarda alınan omega-3 yağ asitleri; vücuttazarar görmüş hücrelerin onarılması ve yeni hücrelerin üretilmesi içingereklidir. Yapılan çalışmalar; omega-3 yağ asitlerinin alımıyla, ilerikiyaşlarda meydana gelebilecek kanser ve kalp-damar hastalığı riskini en azaindirdiğine işaret etmektedir. Ayrıca krill yağı; alerji, deridekuruma-pullanma, egzemalar ve enfeksiyonların engellenmesinde de yararlıetkileri söz konusudur. Tabiki omega-3 yağ asitleri tek başlarına kalp-damar vekanser gibi kronik hastalıkların çaresi olamazlar. Ancak, balık ve diğer deniz ürünlerininyapısında bulunan diğer besin öğeleri ile birlikte bu etkiyi güçlendirirler.Gebelik döneminde alınan omega-3 yağ asitleri ile anne karnındaki bebeğin sinirsisteminin gelişiminde olumlu etkiler söz konusudur. Krill yağında bulunan Omega-3yağ asitleri, kanda bulunan kötü kolesterolün düşürülmesinde de etkindir. Kötükolesterolü düşürürken, bunun yanında iyi kolesterolün yükselmesinisağlamaktadır. Aynı zamanda damar sağlığının korunmasını da sağlar.

Krill yağını, balık yağındanüstün hale getiren diğer bir özellik içerdiği güçlü bir antioksidan olanasanksantinlerdir. Krill yağı yüksek miktarda güçlü bir antioksidanolan astaksantin içerir. Astaksantin, mikroalglerden elde edilen ve yüksekticari degere sahip olan, güçlü antioksidan özelliginden ötürü insan saglıgıüzerine olumlu etkileri bulunan bir karotenoittir. Astaksantin, som balığına,karidese ve flamingoya pembe-kırmızı rengini veren kırmızı bir pigmenttir.Kimyasal olarak karotene ve A vitaminine benzerdir. Antioksidan özelliği diğerbildiğimiz antioksidanlara göre çok daha yüksektir. Astaksantinler, kana dahaçabuk karışırlar. Alzeimer ve Parkinson hastalıklarının iyilestirilmesindekullanılırlar ve çok iyi antikanserojenik etkileri vardır. Özellikle kolon veüriner sistem kanserlerinin önlenmesinde etkili olduğuna dair bilimselçalışmalar mevcuttur. Ayrıca, eklem romatizması ve kalp-damar sağlığı açısındanson derece yararlı etkileri vardır.

Kimlere öneriyorsunuz?


Toplum olarak üç yanımız denizlerle çevrili olmasınarağmen balık ve diğer deniz ürünleri tüketimimiz önerilen miktarların çokaltında yer alıyor. Normalde haftada en az 2 kez balık tüketimi önerilmesinerağmen, ülkemizdeki birçok eve balık ayda bir kez ya giriyor ya da girmiyor. Bunedenle, günlük beslenme alışkanlıklarında omega-3 yağ asitleri alımı yeterliolmayan tüm bireyler, menstüral sendromu olan bayanlar krill yağını rahatlıklakullanabilirler. Aynı zamanda ileri yaşlar için kendini hazırlamak isteyenherkes krill yağı kullanabilir.

Hangi alanlarda daha çok işe yarıyor?


Kardiyovasküler hastalıklar yönünden problemi olanlar,hamile bayanlar, romatizmal sorunları olanlar, menapoz dönemindeki bayanlar,kan kolesterol seviyesi yüksek olanlar, depresyon sorunu olanlar ve aileselolarak hastalıklara karşı risk taşıyanlarda krill yağı fayda sağlayabiliyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Krill Yağı ve Sağlık Üzerine Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ'ın Makaleleri
► Krıll Yağı mı? Balık Yağı mı? Prof.Dr.Dyt.Barış ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Krill Yağı ve Sağlık Üzerine Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besinlerden Gelen Sağlık Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:21
Top