2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift-Evlilik Danışmanlığı Ne Zaman Yarar Sağlar?
MAKALE #9822 © Yazan Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ | Yayın Ekim 2012 | 5,438 Okuyucu
Çift-Evlilik danışmanlığı ne zaman yarar sağlar?

Aşağıdaki durumlarda bir ilişki, terapi desteği ile veya desteksiz olarak gözden geçirilmelidir:
  • · eşlerden birinin önemli istekleri hakkında artık konuşulmadığında ve / veya bunlar yerine artık getirilmediğinde
  • · eşlerden biri veya ikisi sıkça eleştiriyorsa
  • · geleceğe ilişkin hedeflerde veya planlarda büyük farklılıklar oluşuyorsa
  • · artık ortak ilgi alanları pek kalmadıysa
  • · ilişki tek taraflıysa, yani her iki eşten biri her zaman kararları veriyorsa, paraya, tatile, arkadaş çevresine, çocuk yetiştirmeye, cinsel aktivitelere ilişkin kararları veriyorsa ve diğer eş bunun altında eziliyorsa
  • · eşlerden biri veya ikisi cinsel olarak seyrek veya hiç tatmin olmuyorsa
  • · artık güven kalmadıysa
  • · eşlerden biri veya ikisi artık destek görmediğini hissediyorsa
  • · eşlerden biri veya ikisi, diğeri tarafından çoğu zaman anlaşılmadığını hissediyorsa
  • · hayal kırıklıkları ve eleştiriler artık dile getirilmiyorsa
  • · eşlerden biri aldatıyorsa
  • · eşlerden biri mevcut ilişkiden dolayı psikosomatik rahatsızlıklar yaşamaya başlıyorsa.
Neredeyse her zaman bu sayılanlardan birden fazlası birlikte ortaya çıkıyor. Önceleri eşlerden birinin (neredeyse her zaman kadının) girişimiyle birbiriyle konuşulmaya çalışılıyor.

Çok kez de eşlerden diğeri buna karşı bir kalkan oluşturuyor veya saldırgan suçlamalarda bulunuyor ve çift bir kısır döngü içinde dönüp duruyor. Karşısındakini dinleyememe, karşısındakinin gereksinimlerini anlayamama, kendi hayal kırıklıklarını listelemek ve haklı çıkmaya çalışmak her gün yaşanan konulara dönüşüyor.

Çift-Evlilik danışmanlığı nasıl yardım sağlar?


Eş tedavisi yerleşmiş iletişim kalıplarını kırmaya yardımcı oluyor. Genellikle tekli veya ikili oturumlar düzenleniyor. Terapist, sorunlu alanları çift ile birlikte ortaya çıkartmaya ve ortak terapi hedeflerini belirlemeye çalışıyor.

Bazen de birlikte yaşamak mı yoksa ayrılmak mı istenildiğini anlamak da bir terapi hedefi olmakta. Ardından rol oyunları yardımıyla yeni davranışlar öğrenilmekte. Kendini gözlemleme, eşini dinleme, ona geri bildirim ve yapıcı önerilerde bulunma alıştırmaları, terapinin konuları arasında yer alıyor.

Çift-Evlilik danışmanlığı şunlara yardımcı olmakta
  • · yaşam öyküsü analizinin yardımıyla eşinin davranışını anlamak
  • · kendi isteklerinin farkına varmak ve bunları dile getirmek
  • · eşinin isteklerinin yeniden farkına varmak
  • · hayal kırıklıklarını ve korkuları dile getirmek
  • · kızgınlığı uygun biçimde ifade etmek
  • · ilişkiye yönelik uygun olmayan beklentileri fark etmek
  • · yanlış anlamaları ve önyargıları ortadan kaldırmak
Eşimi çift terapisine katılmaya nasıl ikna edebilirim?

Çift terapisinin önkoşulu, eşlerden her ikisinin de değişmeye hazır olmasıdır. Genelde eşlerden biri diğerine göre daha büyük bir baskı altında bulunmakta. Bu durumda artık bu şekilde yaşamaya devam edemeyeceğini ve etmek istemediğini belli etmeli ve eşinden onunla birlikte bu terapiye katılmasını rica etmelidir.

Bu eş birlikte gelmek istemezse (çift terapisine karşı gelmenin arkasında çoğu kez suçlanmaktan korkmak yatıyor), diğer eş terapiye önceleri tek başına gelmelidir. Gelmeyen eşe daha sonra refakatçi olarak bir kere gelmesi teklif ediliyor. O seansta çift terapisine ilişkin olası korkular hakkında konuşuluyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çift-Evlilik Danışmanlığı Ne Zaman Yarar Sağlar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem MALKOÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ'un Yazıları
► Evlilik Öncesi Danışmanlığı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Aile ve Evlilik Danışmanlığı Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çift-Evlilik Danışmanlığı Ne Zaman Yarar Sağlar?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:45
Top