2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Horlama ve Uyku Apnesi Hastalarında Cinsel Fonksiyon Bozuklukları
MAKALE #9946 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Kasım 2012 | 4,956 Okuyucu
Horlaması ve uyku apnesi olan hastalarda görülen pekçok fonksiyon bozukluğu gibi,cinsel fonksiyon bozuklukları da özellikle son yıllarda kayda değer biçimde artış göstermektedir.

Horlamayı basit bir semptom olarak kabul etmek çok doğru değildir. Hastalarımızın önemli bir kısmında genellikle uykuda solunum durması denilen uyku apnesi ile iç içe geçmiş bir rahatsızlık mevcuttur.

Uyku apne sendromu yada hastalığı uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla kendini belli eden bir hastalıktır. Gece uykuda nefes durması saatte 5-15 kez oluyorsa hafif, 15'ten fazla görülüyorsa ağır uyku apnesi olarak değerlendirilir. Şiddetli horlama, uyku apne sendromunun en sık görülen belirtilerinden biridir. Bazen komşuların duyabileceği şiddette olabilen horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi apnelerin, bir başka deyişle vücudun nefessiz kaldığını gösteriyor.

Uyku apne sendromunda; sabahları yorgun uyanma, ağız kuruluğu, baş ağrısı, gündüz aşırı uyku hali, kilo vermede güçlük çekme, depresyon, unutkanlık, dikkat eksikliği, kolay sinirlenme, iş veriminde azalma ve cinsel isteksizlik ile erektil disfonksiyon gibi sorunlar görülebiliyor. Uzun dönemde ise; yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalpte ritim bozuklukları, felç ve ani ölüm riski artıyor.

Biz bu hasta grubundaki tüm şişman hastalarımızı, eğer aşırı kiloluysa kilo vermeye teşvik ediyoruz. Uyumadan önce uyku ilacı veya alkol almamalarını istiyoruz. Ancak tedavi, tıkanıklığa yol açan nedenin ortadan kaldırılmasıyla sağlanıyor.

Uyku apnesinin yarattığı cinsel sorunların tedavi ile büyük ölçüde düzelebildiğini gösteriyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar horlamanın çiftlerin cinsel hayatını, dolayısıyla da aile ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğini ortaya çıkardı.

İngiltere’de 1000 çift üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; horlamanın rahatsızlık yaratması ile beraber, çiftler ilk önce yatakları ayırıyor. Elbette bu durum çiftlerin cinsel hayatlarını olumsuz etkiliyor. Mutsuz ve sağlıksız bir cinsel yaşam süren çiftler en küçük bir sorunda şiddetle tartışıyor ve bu durum boşanmaya kadar devam edebiliyor.

Bu durum horlayan kişinin de sağlığını olumsuz etkilemektedir. Horlaması ve uyku apnesi nedeniyle sürekli uykusu bölünen ve yeterli dinlenemeyen kişiler, dikkatlerini belirli bir olaya uzun süre yoğunlaştıramıyor.

Önemli bir noktada horlayan her 3 erkekten 2’sinde erkeklik hormonun etkilendiği tespit edildi. Uykuda nefes duraklama hastalığını yaşayan kişilerde testosteron dediğimiz erkeklik hormonu belirli oranda azaldığı için cinsel açından sorunlar yaşanabiliyor. Hastalar uyku apnesi tedavisi olduktan sonra sorunları çözülüyor .

Horlama ve uyku apnesi sorunu yaşayanlarda; aynı zamanda oluşan depresyona bağlı olarak libido azalması ile cinsel fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabiliyor Tedavi uygulandıktan sonra cinsel fonksiyonlarda da ciddi ölçüde düzelme oluyor

Eşi horlayan ve uykuda apnesi (soluk durması) olan 1000′ in üzerindeki kadınla yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre; eşlerin % 81′i uykularından hoşnut olmadıklarını, bu nedenle de gündüzleri yorgun ve mutsuz hissettiklerini söylemektedirler. Hasta eşlerinin %70′i yataklarını ayırmayı ve başka bir odada uyumayı tercih ederken, bir kısmı uyumak için alkol aldığını bu durumunda uyku kalitesini daha da olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir.

50 yaşın üzerinde erkeklerin %50’sinde horlama, %10′unda da uyku apnesi vardır. Yani en iyi ihtimalle bile her 2 çiftten birisi uyku sorunu yaşamaktadır.

Cinsel fonksiyon bozukluğu yaşayan hastaların nedeni araştırılırken mutlaka uyku apnesi ve horlama ile ilgili muayene ve testler yapılmalı ve tedavisi düzenlenmelidir.

Toplumun yüzde 2-3'ünde görülen ve en tipik belirtisi şiddetli horlama olan 'Uyku Apnesi' uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla kendini belli eden bir hastalık... Uyku kalitesini bozduğu için kişinin hem sosyal hem de iş verimini oldukça düşürüyor. Üstelik yakın dönemde dikkat eksikliğinden depresyona, uzun dönemde ise kalpte ritim bozukluklarından felce kadar pek çok sağlık sorununa zemin hazırlıyor.

Uyku apnesinin erkeklerde halk arasındaki yaygın deyimiyle 'sertleşememe', bilimsel ismiyle 'erektil disfonksiyon' bozukluğuna yol açtığı bilinmektedir. Ancak yapılan araştırmalar uyku apnesinin yalnızca erkeklerin cinsel hayatını değil, kadınlarınkini de kabusa çevirdiğini ortaya koymaktadır. Bu sorundan şikayet eden kadınlar, normal popülasyona göre iki kat daha az orgazm oluyor. Üstelik bu kadınlarda eşlerine karşı cinsel isteksizlikte gelişebiliyor.Hafif uyku apnelerinde görülen cinsel isteksizlik sorunu orta ve ağır şiddetteki apnelerde iki kat artıyor.

Cinsel ilişkide kadının uyarılabilmesi, orgazma ulaşmasında 'anahtar' bir rol üstleniyor. Ancak orta ağır şiddetli uyku apneli kadınların uyarılabilme şansı normal popülasyona göre yarı yarıya azalıyor. Uyku apneli kadınlar daha zor uyarıldıkları için de tatmin olmuyorlar. Orta veya ağır uyku apnesi hastalığı olan kadınlar, hemen hemen daima uykuya meyilli oldukları ve depresyon yaşadıkları için kendilerini cinsel ilişkiye veremiyorlar. Ayrıca uyku apnesi nedeniyle kan akımının düşmesi sonucu klitoris bölgesine yeterli kan ulaşamaması da orgazmın kendi içindeki sürecini olumsuz etkiliyor.

Uyku apnesi olmayan her beş kadından birisinde cinsel isteksizlik (yani yüzde 20 civarında) mevcuttur. Yapılan araştırmalarda ise; hafif uyku apnesi olan kadınlarda sorun artmaya başlıyor; orta ve ağır şiddette ise iki kat artıyor. Bu duruma uyku apnesinin yarattığı uyku ve depresyon eğilimi, vajina ile klitoristeki kan akımı azalmasının yol açtığı düşünülüyor.

Uyku apneli kadınlarda ilişkiden tatmin olamamanın ötesinde yaşanan diğer sorun da, ağrılı cinsel ilişki. Normal popülasyonda cinsel ilişkide ağrı nerdeyse hiç olmazken, ağır uyku apnelerinde ise ayda en az bir kez ağrılı ilişki görülüyor.

Elbette bu sorunu sadece uyku apne hastalığına tek başına bağlamamak gerekiyor. Ancak bu hastalık tablosu, erkeklerin yanı sıra kadınlarda da cinsel işlev bozukluğuna yol açıyor. Çünkü ağır uyku apnesi, en olmadık yerlerde uykunun gelmesi, yorgunluk ve yaşamdan keyif almamak gibi psikolojik sorunların yanı sıra vajinaya giden kan akımının azalmasına yol açıyor. Tüm bu etkenler nedeniyle uyku apne sendromunun dolaylı olarak cinsel hayatı olumsuz yönde etkilediğini söyleyebiliriz.

Size Özel Uyku Testi

1. Yeterli süre uyumama rağmen gün içinde yorgun ve uykulu oluyorum.
2. Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum.
3. Akşam saatlerinde veya yatağa girdiğimde bacaklarımda isimlendiremediğim bir huzursuzluk hissediyorum.
4. Uyuyamayacağım fikri akşam saatlerinden itibaren beni endişelendiriyor.
5. Yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettirmek zorunda kalıyorum.
6. Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanıyorum.
7. Horlamamın yan odalardan duyulacak kadar şiddetli olduğu söyeniyor.
8. Uykuda nefesimin durduğu söyleniyor.
9. Gece içinde en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalıyorum.
10.Geceleri baş, boyun veya göğsümde terleme oluyor.
11.Sabah yorgun ve başağrısı ile uyanıyorum.
12. Geceleri bacaklarıma kramp girebiliyor.
13.Toplantılarda, okurken veya TV seyrederken uyuyakalabiliyorum.
14. Uykululuk nedeniyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamıyorum.
15.Gün içinde zaman zaman dayanılmaz uykululuk atakları yaşıyorum.
16.Çok sık rüya görüyorum
17. Geceleri uykudan bağırarak ve korku ile uyandığım söyleniyor.

Yukarıdaki sorulardan birkaçına evet cevabı veriyorsanız, bir uyku hastalığınız olabilir.

Uyku hastalıkları günlük aktivitenizi ve sosyal yaşantınızı bozmasının yanısıra, çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Horlama ve Uyku Apnesi Hastalarında Cinsel Fonksiyon Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► Horlama ve Uyku Apnesi Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
► Çocuklarda Horlama ve Uyku Apnesi Op.Dr.Orhan ALTINTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Horlama ve Uyku Apnesi Hastalarında Cinsel Fonksiyon Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:23
Top