2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yetişkinde Fibromiyalji
YAZI #1871 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Kasım 2013
YETİŞKİNLERDE FİBROMİYALJİ HASTALIĞI

Serap hanım iki kardeş,kendisi ilk çocuk.Kız kardeşi kendinden üç yaş küçük ve tekstil de çalışıyor.Kendini tanımlamasını istediğimde kendini, çok konuşmayan,sıkıntılarını dışa belli etmeyi sevmeyen,insanlara iyilik yapmayı çok seven,fedakar,hayır diyemeyen biri olarak tanımlıyor.Seansta bu arada hep hastalıklarından bahsediyor,bana adeta kronolojik bir sırayla geçirdiği rahatsızlıklardan bahsediyor.Ağrılarının onun günlük hayatını olumsuz şekilde etkilediğinden yakınıyor.Hatta ağrım çoğalır diye ,gezmeye bile pek çıkamadığını söylüyor.
Kendisiyle ilgili bir rüyasını anlatmasını istediğimde de;kendini çok stresli hissettiği günün akşamında hep bir uçaktan düşme ve yaralanma rüyası gördüğünü söylüyor.Çocukluğuyla ilgili bir anısını anlatmasını istediğimde;"Annem çok otoriter bir kadındı,ben orta okulda okurken eve çok az geç geldim diye beni terliklerle dövmüştü.Bunu hep hatırlarım ve hüzünlenirim.Ben bu yüzden hiç çocuklarımı dövmeden büyüttüm." diyerek gözleri doldu.
Serap hanıma bir sonraki seansta Projektif bir test olan Rorschach testi uygulandı. Test sonuçlarına baktığımızda; Bütün test protokolü boyunca ,Hasta olan ağrılı bir beden ile erotik bedene yönelik yatırımlar,narsistik kırılganlık,değersizleştirilen kadınsı tasarımlar,erken dönem anne kız ilişkisinin olumsuzluğu,kayıpla ilişkili olarak depresif sendromlar ve tasarımlardaki yetersizlikler,yetersizliğe tahammülsüzlük ve katı bir üstbenlik (vicdan) yapılanması görülmüştür.Bu bulduğumuz sonuçlar rapor edilip, Psikiyatristimiz tarafından incelenmiştir ve hastaya ilaç tedavisi de başlanmıştır.Aynı zamanda hastaya iki haftada bir psikoterapi uygulanmıştır.Bir seansında ,çocukluk ile ilgili travmatik anılarını anlatmış ve bunun üzerine kendisine EMDR tedavisi uygulanmıştır.Hasta bu travmatik anılarını güvenli bir ortamda çalışmış ve böylece kısa sürede kendinde olumlu değişiklikler ortaya çıkmıştır.
"Fibromiyalji hastalığında kişi boynunda ,başında omuzlarında ya da kollarında vücudunun değişik yerlerinde ağrılar hisseder.Çabuk yorulur,isteksizdir.Çabuk kırılır ya da sinirlerine çoğu zaman hakim olamaz,öfke patlamaları
yaşar.Akşam erken bile yatsa ,sabah uyanmakta zorluk çeker,yorgun dinlenmemiş olarak güne başlar.Hiçbir şeyden eskisi kadar zevk alamaz,sanki kendini eskisi gibi zeki hissetmez.
Fibromiyalji sendromu genç veya daha çok orta yaşlı hanımlarda görülen dirençli yaygın vücut ağrıları,sertlik,tutukluk,yorgunluk,sık uyanılan ve dinlendirici olmayan uykular,akıl durgunluğu,unutkanlık,dalgınlık,sinirlilik,depresyon,iç huzursuzluğu gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır.Bu ağrıların en az 3 ay sürmesi gerekir ki tanı alabilsin....
Fibromiyalji nin birlikte görüldüğü hastalıklar ;kronik yorgunluk hastalığı,gerilim tipi baş ağrısı,post travmatik stres bozukluğu,huzursuz bacak sendromu ve anksiyet bozuklukları gibi rahatsızlıklarla birlikte görülür.Hastalığın başlamasında en tetikleyici faktörün ,kişinin kendisinde stres, travma oluşturmuş geçmiş yaşantıları olduğu düşünülmektedir.
EMDR tedavisi ile geçmişi değiştiremeyiz ama ,o geçmiş yaşantıların bizim üzerimizdeki travmatik olumsuz etkilerini azaltabilir hatta ortadan kaldırabiliriz.EMDR ,psikolojik travmanın oluşturduğu duygusal kilitlenmişliği açar ve kişinin doğal iyileştirici kaynaklarının harekete geçmesine izin verir.Böylece beyinde hapsolmuş/kilitli kalmış travmatik olayların işlenmesini sağlar.EMDR tekniği,fobi,panik bozukluk,anksiyete bozukluğu,beden algısı bozukluğu,sosyal fobi,depresyon,yas,kronik ağrı bozukluklarında çok kısa sürede işe yarar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yetişkinde Fibromiyalji' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top