2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Aldatma Travması
MAKALE #22023 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Ocak 2021 | 1,948 Okuyucu
ÇİFTLERDE ALDATMA TRAVMASI


Değerli okuyucular , çift terapisi almaya gelen danışanlarda sıklıkla aldatma hikayelerine rastlar olduk .Eşler arasında aldatma gerçekten çok büyük bir travma kaynağı, kişi aldatmayla birlikte eşine olan tüm hayallerini güvenini de yitiriyor. Yapılan bir araştırmaya göre tek eşle evli kalan kişilerde yaşam süresi en az 10 yıl daha uzun bu kişilerin fizyolojik sağlık durumları daha iyi, hastalıklardan sonra iyileşme süreleri daha kısa, korku verici bir durumla karşılaştıklarında beyin reaksiyonları daha rahat, yani daha çabuk sakinleşebiliyorlar ve bu kişilerin çocukları okul hayatında daha başarılılar
Günümüzde her ne kadar erkekler daha çok eşini aldatsa da kadınlarda da aldatmaya sık rastlıyoruz. Dünyada erkekler %22 ,kadınlar % 14 oranında eşini aldatıyor. Yine bir araştırmaya göre aldatan erkeklerin %3 ü aldattığı kişi ile evleniyor. Bu evliliklerin boşanma oranı da şaşırtıcı ama gerçek ; %50. Yani aldatan eşle evlenen kişi, eşine güven konusunda sıkıntı yaşıyor, “ eşine bunu yapan bana da bunu yapabilir” diye düşünebiliyor ve eşine güvenemiyor. Bu da çiftin evliliğini olumsuz yönde etkiliyor .Bir danışanım, eşini o kadar sahipleniyor ve paylaşamıyordu ki, eşi kız kardeşiyle bile baş başa konuşamıyordu. Eşinin birinci evliliğinden kızını kıskanıyordu.
Ünlü çift terapisti “ John Gotman “ çiftler arasında aldatmaya giden adımları tek tek anlatmış;
Partnerin konuşma girişimlerine karşılık ilgisiz veya sessiz kalma, anlatılanları küçümseme, olumsuz olarak görme
Eşini başka kişilerle kıyaslama
Eşine ihtiyacı olduğunda onu yanında destek verirken görememe.
Olumsuz durumlarla karşılaşıldığında eşine karşı olumsuz yönde güçlü uyarılma olumsuz duyulara karşı ani öfke patlamaları
Eşler arasında çatışma çıktığında bunu olumsuz yönde içselleştirmek, kendini suçlanmış hissetmek, eşinin bilerek canını yakmak istediğini düşünmek. Çatışma sonrasında özür dileme pişmanlığını dile getirme gibi onarma girişimlerinin yetersiz olması veya hiç olmaması.
İlişkide çatışmayla ilgili eşine karşı olan olumsuz duygularını bastırmak, hiçbir şey yokmuş gibi davranmak. Hatta çatışma yaşamayalım diye hep kendinden taviz vermek, kendi duygularını isteklerini görmezden gelmek, eşine karşı hayır diyememek.
Eşine karşı kendi özel dünyasını, düşüncelerini, sıkıntılarını anlatmaktan kaçınmak, yani derin bir ilişki, iletişim kurmamak.
Çiftler arasında giderek yalnızlık artar, adeta aynı evin içinde paralel hayatlar yaşanır ama sözde evlilik devam ediyordur.
Eşine karşı güvensizlik duyduğu veya onun yanında kendisi gibi spontan davranamadığı için sıkıntılarını başka kişilerle paylaşma.
Eşine karşı daha az özveride ve fedakarlıkta bulunmak.
Çiftler birbirlerinin olumsuz yönlerini abartırlar, hatta olumlu yönlerini görmezden gelirler.
Eleştiri çok sık yapılır, partnerin olumlu özellikleri hafife alınır. “ Zaten bu yaptığın senin görevin, bana lütufta bulunmuyorsun” gibi.
Partner diğerini acımasızca eleştirir , eleştiriyi yaparken davranışını değil, kişiliğini yargılar. Hatta psikolojik rahatsızlıklarla ilgili etiketleme yapar; “ Senin kişiliğinde bozukluk var “ gibi.
Eşini diğer insanlara abartarak kötüler.
Eşler arasında biri diğerine karşı adeta duvar örer, onu yok sayar. Uzun süreli küskünlükler ortaya çıkabilir. Yok sayılan eşte derin kırgınlıklar , birikmiş öfke oluşur.
Yalnızlık artar, diğer kişilere karşı daha açık , ilgili olunur.
Çiftler cinselliği ceza aracı olarak kullanır.
İlişki yararına düşünceler yani “ biz evliliğimizde neler yaparsak veya neleri değiştirirsek bu beraberlik daha iyiye gider ?. azalır.
Masum gizli ilişkiler ortaya çıkmaya başlar.
Eşinden her şeyi saklamaya başlar, adeta perde çekilir
Aldatan eş eşini kandırmaya başlar, yalan söyler. Eşini çoğu zaman kandırır.
Eşlerden biri başka kişilere yönelmeye başlar.
Sınırlar fazlasıyla aşılır ve gerçek ihanet ortaya çıkar.
Evliliğinde aldatma problemiyle gelen çiftlerde uygulanan evlilik terapileri oldukça işe yaramaktadır. Çiftler ilk seansta birlikte değerlendirme görüşmesine alınırlar sonra terapist her biriyle bireysel olarak görüşür. En sonunda tekrar eşler birlikte alınıp terapiden beklentiler konuşulur. Burada en önemli nokta aldatan eşin gerçekten aldattığı kişiyle ilişkisini bitirmiş olması ve bunları eşine yaşattığı için samimi şekilde pişman olmasıdır Aldatma travmatik acı veren bir yaşantı olduğu için aldatılan eşe EMDR travma tedavisi uygulanmalıdır.
Aslında evliliğinizde problemler olduğunda fazla büyümeden bir terapi yardımı almak , birbirine karşı dürüst ve samimi olmak, eşinizin hoşunuza gitmeyen davranışları olduğunda bunları rahatlıkla konuşabilmek, değişime açık olmak kişileri aldatma gibi ahlaksız bir yola götürmeyecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Aldatma Travması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Yazıları
► İlişkilerde Aldatma Psk.Ali BIÇAK
► Deprem Travması ve İnsan Psikolojisi Psk.Sabahattin ZENGER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Aldatma Travması' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
◊ Sosyal Fobi Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Depresyon Vaka Örneği ve Emdr ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Sosyal Fobi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2013
◊ Vitiligo Kasım 2013
◊ Yetişkinde Fibromiyalji Kasım 2013
◊ Baş Ağrıları Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:21
Top