2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vitiligo
YAZI #1872 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Kasım 2013
PSİKOSOMATİK HASTALIKLARDAN "VİTİLİGO"
36 yaşında olan Ayşe hanım bir şirkette memurdu.Ayşe hanımın bana başvurma nedeni sosyal ilişkilerinin bozulması,son zamanlarda çok sinirli ,alıngan olması ve insanlara olan güvensizliği idi.Kendisine üç sene önce cildiye polikliniğinde "Vitiligo" teşhisi konmuştu.Kendini seansta tanımlarken; sinirli ,çok alıngan, tez canlı gibi ifadeler kullanarak ,her şeyin anında olmasını isteyen biri olduğunu belirtti.Ayrıca insanların kendini kullanmasına izin verdiğini,bazen sömürülmüş hissettiğini de ekledi.
Anne babası sağ olan Ayşe hanım ın bir erkek kardeşi vardır.Erkek kardeşinin de evli olup beş yaşında bir kız çocuğu olduğunu söylemiştir.Erkek kardeşi ile arasının mesafeli olduğunu ,kardeşinin de çok sinirli ,sorunlu biri olduğunu söylemiştir.Erkek kardeşi çalıştığı halde ,anne ve babasıyla sadece onun ilgilendiğini,kardeşinin onları pek düşünmediğini eklemiştir.Çocukluğunda ,babasının annesini arada dövdüğünü ve kendisinin bundan çok etkilendiğini belirtti.Çocukken ,kardeşinin çok sinirli ,hareketli olduğundan dolayı kendisinin hep ikinci planda kaldığını anlattı.Bu durumu şöyle açıkladı;"Kıvanç hanım,kardeşim sorunlu ve sinirli diye hep ben alttan almak zorunda kaldım.Babam öğretmendi, bizimle pek ilgilenmedi.Bize sevgisini hiç gösteremedi.Kardeşim bir yaramazlık yaptığında ,hep bana "sen ondan büyüksün,o anlamıyor.Sen idare et,ses çıkarma" derlerdi.Çok iyi hatırlıyorum,kardeşimin ayrı odası vardı .Ben ise ailecek ortak kullandığımız salonda yatıyordum.Ben 19 yaşlarındayken çok beğendiğim bir sanatçının kartpostalını alıp duvarıma asmıştım.Kardeşim,bu yüzden olay çıkarmıştı ve en kötüsü de babam ona değil,bana kızmıştı."diye anlattı.
Kardeşi evlendikten sonra,babası ile ilişkisinin değiştiğini ,babası ile artık daha fazla iletişim kurabildiğini ,ama gene de babasının hiçbir şeyi paylaşmadığını ,konuşmak istemediğini anlatmıştır.Ayrıca annesi ile ilgili olarak,"Annem cildimdeki kızarıklıklarımı çok sorun ederdi,daha güzel bir cilde sahip olmamı isterdi." demiştir.Çocukluğunda anne ve babasının kendisini fazla sevmediklerini ve kardeşi ile kendi arasında ayırım yaptıklarını düşündüğü için bazı duygusal sıkıntılar yaşadığını söylemiştir.
Hastalık hikayesine bakıldığında Ayşe hanım, hastalığın önce ellerinde başladığını,daha sonra da kollarına zaman içinde yayıldığını anlatmıştır.Hastalığının ,ikinci sınıfta başladığını ,o zamanki stres kaynağının,üniversite sınavını kazanamayışına bağlamıştır.Lise sonda dershaneye gitmiş,ancak sayısal puanla girilen bölümleri tercih ettiği için sınavı kazanamamıştır.Çünkü Ayşe hanım ,sayısaldan çok sözel alanda daha başarılıdır.Lisede okuduğu sınıfının, çok çalışkan öğrencilerle dolu olduğunu ve hepsinin de üniversite sınavına sayısaldan girdiğini,kendinin de onlara özendiğini dile getirmiştir.Bu yüzden sınava bir sonraki sene tekrar girmiş ve istediği bölümü kazanabilmiştir.
Ayşe hanım , cildindeki kızarıklıklar yüzünden doktorlara gitmiş,ama çaresi olmadığını öğrendiğinde yıkıldığından bahsetmiştir.Ergenliğinde, çevresinde bu konuda bilgi sahibi olan kişiler olmadığı için insanların farklı tepkileri olduğunu ,yüzünün yanmış olabileceğini düşünerek sorular sorduklarını söylemiştir.Ayşe hanım a ayda iki kere düzenli terapi yapılmış ve hafif bir antidepresan tedavisi uygulanmıştır.
Somatizasyon, kişilerin en sık kullandığı savunma mekanizmasıdır ve anksiyete, uyumsuz davranışlar yerine organlarda işlev ve doku değişiklikleriyle anlatım bulur.Organlardaki değişikliklerin oluşturduğu bozukluklara da "Psikosomatik hastalıklar "denir.Psikosomatik hastalıklarda duyguların boşalımı için,olağan yollar kapanmış olduğundan ,gerilim iç organlar yoluyla boşalım bulur.Bu süreç bilinçdışında oluşur.
Psikosomatik tepkiler, bedenin her organında ortaya çıkmakla birlikte deri,kaslar ,akciğerler ve kan damarları,mide,kalın barsak,içsalgı bezlerinde daha çok görülür.Bunlar arasında,ülser,astım,egzama,migren baş ağrıları,gerilim tipi baş ağrıları ve yüksek tansiyon ,sedef,vitiligo,kalp hastalıkları sayılabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vitiligo' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:21
Top