2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortodonti (Diş Teli Tedavisi) ile İlgili En Çok Merak Edilen 5 Soru
YAZI #2683 © Yazan Dr.Dt. Fatma YALÇIN ZORLU | Yayın Ekim 2015
Ortodonti Uzmanı Dr. Fatma Yalçın Zorlu ortodontik tedavi yaptırmak isteyen hastaların en çok sorduğu 5 soruyu cevapladı.

1. Kimler Ortodontik Tedavi Yaptırmalıdır?
Üst çene ve/veya alt çenesi normalden ileri veya geride olan, üst dişleri alt dişlerini çok fazla örten ya da hiç örtmeyen, dişleri çapraşık veya seyrek olan, diş eksikliği, diş fazlalığı veya gömülü dişleri bulunan bireylerin ortodontik tedavi ihtiyacı bulunmaktadır.

2. Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?
Tedaviye başlama yaşı problemin kaynağına göre farklılık gösterir. Alt ve/veya üst çenenin konumundan kaynaklanan bozukluklarda tedaviye büyüme ve gelişim dönemindeyken başlanması gerekirken, çapraşıklık ve seyreklik gibi diş diziliminden kaynaklanan problemlerde yaklaşık 12 yaş civarında tedaviye başlanabilir. Doğru zamanlamanın belirlenebilmesi için çocukların 6-7 civarında bir ortodontist tarafından muayene edilmesi önem taşımaktadır.

3. Ortodontik Tedavi Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir?
Her yaşta ortodontik tedavi yapılması mümkündür. Ancak yaşa göre tedavi planlaması ve tedavi süreleri değişkenlik gösterir.

4. Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?
Tedavinin süresi hastanın yaşı, tedaviye uyumu, ortodontik bozukluğun şiddeti ve uygulanacak tedavinin şekli gibi faktörlere bağlı olarak 6 ay ile 3 yıl arasında değişkenlik gösterir. Ancak dokuların biyolojik yapısı ve tedaviye verecekleri cevap her bireyde farklılık gösterebilir.

5. Ortodontik Tedavi Gören Bir Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
Ortodontik tedavi sırasında en fazla dikkat edilmesi gereken konu ağız hijyenidir. Tellerin etrafında biriken yiyecekler iyi temizlenmediği takdirde diş yüzeylerinde renklenme ve çürümelere neden olur. Bu nedenle her öğünden sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Tedavi süresince kuruyemiş gibi sert gıdalardan uzak durulmalı, elma, armut gibi yiyecekler dilimlenerek yenilmeli, zeytin, erik gibi gıdalar çekirdeği çıkartılarak tüketilmelidir. Asitli içecekler tüketilmemeli, sakız gibi yapışkanlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

6. Ortodontik Problemlerin Oluşması Önlenebilir mi?
Bazı ortodontik problemlerin oluşmaması için hamilelik döneminden itibaren bir takım önlemlerin alınması gerekir. Annenin hamilelik döneminde beslenme bozukluklarına, vitamin eksikliğine, sigara ve alkol kullanımı gibi kötü alışkanlıklara ve radyasyona maruz kalması, dudak damak yarıkları gibi bir takım diş, çene ve yüz anomalilerine neden olabilir. Çocukluk döneminde ise, süt dişlerinin sağlığının korunması, ileride oluşabilecek çapraşıklık problemlerinin önüne geçilmesi açısından önem taşımaktadır. Süt dişlerinin nasıl olsa düşecek beklentisiyle dolgularının yapılmaması ya da erken çekilen süt dişinin yerine yer tutucu yapılmaması, altlarından gelen daimi dişlerin yerinde boyut kaybına neden olmakta ve yer bulamayıp farklı pozisyonlarda çıkan dişler ilerleyen dönemde ortodontik tedavi gerektirmektedir. Ayrıca uzun süreli parmak, emzik ve biberon emme, hatalı yutkunma, ağızdan nefes alma gibi kötü alışkanlıklara erken dönemde müdahale edilerek alışkanlık ortadan kaldırılırsa, diş ve çene bölgesinde meydana gelebilecek deformasyonların önüne geçilebilmektedir. Ancak genetik geçişin olduğu bir takım problemlerin önüne geçilememekte, bu vakalarda ortodontik tedavi uygulanması gerekmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Fatma YALÇIN ZORLU'nun Yazıları
► Ortodonti Hakkında Merak Edilenler Dr.Dt. Esra ALPARSLAN
► Ortodonti Nedir Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Ortodonti Nedir? Dt.Halil İbrahim SAHİ
► Telsiz Ortodonti İnvisalign Prof.Dr.Dt. Mehmet Oğuz ÖZTOPRAK
► Ortodontide Merak Edilenler Dr.Dt. Banu ERBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ortodonti (Diş Teli Tedavisi) ile İlgili En Çok Merak Edilen 5 Soru' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ İnvisalign Ekim 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:02
Top