2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
MAKALE #22294 © Yazan Dr.Dt. Canan ÇOLAK | Yayın Nisan 2021 | 1,084 Okuyucu
İmplant Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
İmplant Operasyonu

Bazı ileri derece diş hastalıkları sonucu diş kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda sık olarak implant ameliyatlarına başvurulmaktadır. Bu makalemizde implant hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

İmplant operasyonu, eksik olan dişlerin yerine konması için vida şeklindeki yapay diş köklerinin çeneye yerleştirme operasyonudur. İmplantlar titanyumdan yapılmaktadır. Bunun seçilme nedeni çene kemiğinin titanyumu vücudun bir parçası olarak algılamasıdır.

İmplant Diş Operasyonunun Aşamaları Nelerdir?


1. İlk Muayene

Öncellikle diş doktoru implant yaptırmak isteyene hastayı muayene eder. Hastanın implant tedavisi için uygunluk durumunu bu aşamada incelemektedir.

2. Çene Kemiğinin Durumunun Araştırılması

Çene kemiğine Panoramik röntgenler gerekli durumlarda tomografiler aracılığıyla bakılır. Tedavi yapılacak bölgedeki kemik yoğunluğu ölçülür. Doktor hastaya uygun olan implantı türünü seçer.

3. İmplantın Yapılması

İmplant işlemine başlamadan önce ilk yapılması gerekenlokal ya da genel anestezi uygulanmasıdır. Bu sayede işlem sırasında hastanın acı hissetmesi sağlanmış olur. Anestezinin ardından implant yapılacak bölge iyice temizlenir. Diş etinde bir kesik açılır. Bu kesik ile çene kemiğine ulaşılır.

Sonrasında implantın büyüklüğünde çene kemiğine delik açılma işlemi yapılır. Bu delik özel bir başlıklar ile gerçekleşir. Yuva açıldıktan sonra oluşan oyuğa implantın vidalanması gerçekleştirilir. implantın çene kemiğine kaynaması beklenir. Bu kaynama süresi kişiden kişiye değişmektedir. Fakat ortalama süre 1–3 ay aralığındadır.

4. Protezlerin Hazırlanması

İmplantların çene kemiğine kaynamasından sonra protezlerin hazırlanma aşaması gelmektedir. Bu aşamada hastanın diş ölçüleri alınır. Ayrıca takılacak dişin rengi belirlenir.Protezlerin hazırlanma sürecinden sonra belirlenen ölçülerde protezler özel laboratuvarda yaptırılır.

5. İmplantların Yerleştirilmesi

Son aşamada hazırlanan protez dişler kemik üstünde yer alan implantlara vidalanarak veya yapıştırılarak oturtturulur. Bunun sonucunda implant tedavisi tamamlanır.

İmplant Tedavisinin Yapıldığı Durumlar Nelerdir?

İmplant tedavisinin yapılması gerektiği durumlaraşağıda açıklanmıştır.

Tek bir dişin kaybedilmesi,
Büyük ve azı dişlerin bulunmaması,
Alt çenedeki hiç diş olmaması,
Üst ve alt çenelerde dişlerin yer almaması,


Diş İmplantlarının Avantajları Nelerdir?[/list]Komşu dişlere herhangi bir zarar vermemektedir.[/list]Yutkunma ve konuşma zorluğu gibi sıkıntılara neden olmaz.[/list]Estetik olarak dişlerin güzel görünmesini sağlar.[/list]Bir ya da daha fazla diş için uygulama olanağı bulunmaktadır.[/list]Düzenli doktor kontrolleri ve ağız bakımları gerçekleştirildiğinde implant işleminin ömrü çok uzundur..

Ayrıca İmplant Tedavisi ile birlikte gülüş tasarımı yapmak oldukça güncel bir yaklaşımdır.

Gülüş Tasarım nedir?
Gülüş tasarımı bütünsel estetik yaklaşım ile diş hekimliği tedavilerini birleştirerek dudak, diş boyutu, diş rengi gibi faktörleri göz önünde bulundurarak uygulanan tedaviler bütünüdür.

Gerekli durumlarda implant gibi diğer harici uygulamlardan da destek alarak yapılmalıdır. Henüz dişlerinize hiç işlem yapılmadan sonucu dijital ortamda görme ve Mock Up dediğimiz modeller ile dişleriniz üzerinde deneme imkanı lle istekleriniz doğrultusunda dijital ve Mock Up model üzerinde uyarlamalar yapılır ve hayalinizdeki gülümsemeye hata olmadan kavuşursunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Canan ÇOLAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Canan ÇOLAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Canan ÇOLAK'ın Makaleleri
► Ortodonti Hakkında Merak Edilenler Dr.Dt. Esra ALPARSLAN
► Ortodontide Merak Edilenler Dr.Dt. Banu ERBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 69 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:27
Top